O διασκεδαστικός κύριος Ρανιέρι

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για την Εθνική του Κλαούντιο Ρανιέρι, που έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος βαρεμάρας αλλά τείνει να μετατραπεί σε τσίρκο.

O διασκεδαστικός κύριος Ρανιέρι
INTIME SPORTS

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, είχα γράψει ένα σχόλιο με τίτλο "Βαριέμαι την Εθνική" (ο Θέμης Καίσαρης μου απάντησε άμεσα ότι δεν βαριέται την Εθνική και δεν κατάλαβα ποτέ γιατί: Όχι γιατί μου απάντησε, γιατί δεν τη βαριέται). Το κείμενο αναφερόταν κυρίως στο ξενέρωμα που προκαλούν στον μέσο ποδοσφαιρόφιλο οι συνεχείς διακοπές για τις εθνικές ομάδες την ώρα ακριβώς που η δράση στα πρωταθλήματα έχει ανάψει. Και δευτερευόντως στην δική μας Εθνική, η οποία παρότι έκανε δυο πολύ καλές τελικές φάσεις με τον Φερνάντο Σάντος (Euro 2012, Μουντιάλ 2014), στα προκριματικά παρουσίαζε συνήθως ένα θέαμα εξίσου συναρπαστικό με χελώνα σε χειμερία νάρκη.

Φέτος βεβαίως, χάρη στον απίθανο κύριο Ρανιέρι η βαρεμάρα έχει πάει περίπατο: Όχι απλώς δεν ξέρεις τι θα δεις (με την Ελλάδα του Σάντος και του Ρεχάγκελ το είχες μάθει απ’ έξω) αλλά δεν ξέρεις και ποιους θα δεις. Δεν εννοώ ποιους θα βάλει στην ενδεκάδα. Εννοώ δεν ξέρεις ποιους θα δεις, επειδή απλώς δεν τους... ξέρεις! Πόσοι θα αναγνώριζαν στο δρόμο τον Τασουλή ή τον Μπακάκη νομίζετε; Αυτό νομίζω κι εγώ.

Επανέφερε την έκπληξη

Ο Ρανιέρι λοιπόν κατάφερε να επαναφέρει την έκπληξη, το απρόβλεπτο και κατά μία έννοια τη διασκέδαση στην Εθνική ομάδα. Αυτό που δεν έχει καταφέρει βεβαίως μέχρι στιγμής είναι να παρουσιάσει ένα υποφερτό σύνολο εντός αγωνιστικού χώρου που να ξέρει τι ζητάει και πως να το πάρει.

Πρωτίστως, για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε έναν, πλην ίσως του προέδρου της ΕΠΟ, ότι αποτέλεσε τη σωστή επιλογή για αντικαταστάτης του Σάντος. Δεν έχω ιδέα αν παίρνει χαρτάκι, αν αποφασίζει για τις κλήσεις μετά από συνεννοήσεις με μάνατζερ ή τον Μελισσανίδη. Βλέπω όμως το προφανές: Ο τύπος μας τρολάρει! Όχι επειδή καλεί ποδοσφαιριστές εν πολλοίς άγνωστους. Αλλά επειδή καλεί ποδοσφαιριστές αγνώστους και για τον ίδιο. Πόσες φορές έχει δει τον Τασουλή; Τον Μπακάκη; Τους παρακολουθεί μήπως το άψογα οργανωμένο επιτελείο του και του δίνει αναφορά; Γελάνε και οι πέτρες στο Κολοσσαίο!

Σαν κοινός σαλτιμπάγκος

Ο Ρανιέρι, κατά τη γνώμη μου, λειτουργεί πια σαν κοινός σαλτιμπάγκος. Ένας διασκεδαστής που παίζει με τα νεύρα μας. Και παίζει δυστυχώς και με κάτι που δε σηκώνει παιχνίδια: Την Εθνική Ελλάδος. Δεν αποκλείω τίποτα όταν πρόκειται για τη συγκεκριμένη ομάδα. Ακόμα και η πρόκριση στα τελικά του Euro, παρά το άθλιο ξεκίνημα, είναι εφικτή. Το ενδεχόμενο όμως όλα τούτα τα πειράματα να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός κορμού από νέους και ταλαντούχους παίκτες που θα αποτελέσουν το μέλλον της Εθνικής, αυτό, ναι, το αποκλείω.

Ωστόσο πλέον δεν βαριέμαι την Εθνική. Το παραδέχομαι. Και πώς να τη βαρεθώ εφόσον ο Ρανιέρι, με την ανοχή της ΕΠΟ, τείνει να τη μετατρέψει σε "τσίρκο". Στο τσίρκο ποτέ δεν βαριέσαι.

Προσωπικά εντούτοις, πάντα έβρισκα τους κλόουν θλιβερούς...

News 24/7

24MEDIA NETWORK