Ο Γιώργος Σαμαράς, το gossip και τα μούτρα μας

Με αφορμή την ερώτηση στον Γιώργο Σαμαρά για την προσωπική του ζωή στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΣΑΤ, ο Κώστας Κεφαλογιάννης σχολιάζει τα κακώς κείμενα του κουτσομπολίστικου ρεπορτάζ και ζητά από τους δημοσιογράφους να κοιταχτούν πρώτα στον καθρέπτη και μετά να στήσουν στον τοίχο...

Ο Γιώργος Σαμαράς, το gossip και τα μούτρα μας

Στον πρώτο κύκλο του τηλεοπτικού "The Newsroom", ο ιδεαλιστής δημοσιογράφος Γουίλ Μάκαβοϊ λέει σε μια συνάδελφο του, του κουτσομπολίστικού ρεπορτάζ (μια αμερικανίδα "Τατιάνα Στεφανίδου" για να καταλαβαινόμαστε): " Η δουλειά σου είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή μόλυνσης που μας κάνει πιο χαζούς και πιο κακούς και καταστρέφει τον πολιτισμό. Ειλικρινά θα είχα μεγαλύτερο σεβασμό για σένα αν ήσουν έμπορος ναρκωτικών"!

Η ατάκα μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα τα κοριτσάκια με τα μικρόφωνα να ρωτούν τον Γιώργο Σαμαρά για τον χωρισμό του από την Ελένη Φουρέιρα, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης όπου Α: Ο Έλληνας επιθετικός έδωσε μάχη με το χρόνο για να την προλάβει προκειμένου να μην απογοητεύσει τον μικρό Τζέι και Β: Το πρωί της ίδιας μέρας είχε κηδέψει τον παππού του.

Το χαλαρό και ανώδυνο κουτσομπολιό ως ένα γενικό και αόριστο πεδίο δημοσιογραφίας ας πούμε ότι δεν με ενοχλεί (ή τέλος πάντων με ενοχλεί με τρόπους που δεν έχω το χώρο να αναλύσω – όχι σε ένα αθλητικό σάιτ). Το κουτσομπολιό όμως που δεν περιλαμβάνει δράμι χιούμορ παρά μονάχα 100% ανόθευτη, αβάσταχτη κατινιά, το κουτσομπολιό που πασχίζει να με πείσει ότι η φωτογραφία μιας ημιάγνωστης παρουσιάστριας, άψογα μακιγιαρισμένης να χαριεντίζεται στην παραλία με κάποιον ποδοσφαιριστή γεμάτο τατουάζ και attitude, αποτελεί "ρεπορτάζ", αυτό το κουτσομπολιό μου γυρίζει το στομάχι.

Το μίζερο ελληνικό lifestyle

Να το βασικό πρόβλημα με το μίζερο ελληνικό lifestyle (όπως και με πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα εδώ που τα λέμε): Παίρνει υπερβολικά σοβαρά τον εαυτό του. Περνιέται για κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ έχουν την ευφυΐα και το ταλέντο να "κανιβαλίζουν" τους celebrities, είτε ως πρόσωπα, είτε ως έννοια. Εμείς εδώ, δηλαδή οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται ακόμα μαζί τους, νομίζουν ότι μας νοιάζει πραγματικά αν χώρισε ο Σαμαράς. Δεν μας νοιάζει. Βασικά χεστήκαμε. Στο σωστό πλαίσιο, σε μια συνέντευξη στην Μενεγάκη π.χ., θα περιμέναμε ίσως να μας πει για τα προσωπικά του, σε φάση χαβαλές να γίνεται. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η ερώτηση ήταν ηλίθια, προσβλητική, σχεδόν χυδαία.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Φαντάζομαι δεν διαφωνούμε. Μόνο που, ως συνήθως, κάτι στην όλη ιστορία με ξενέρωσε περισσότερο και από τον κυνισμό ή την βλακεία των εν λόγω ρεπόρτερ: Οι υπερβολικές αντιδράσεις, κυρίως στα αθλητικά σάιτ. Και από συναδέλφους που αρθρογράφησαν σχετικά και από τους αναγνώστες που υπερθεμάτισαν στα σχόλια τους. Μια υπέροχη συμφωνία υποκρισίας.

Κατ' αρχήν, ως προς την χαζομάρα της ερώτησης, όποιος έχει ρωτήσει ποτέ έναν νικητή αθλητικού αγώνα "πώς νιώθεις;", προφανώς δεν δικαιούται να μιλάει. Ως προς την χυδαιότητα δε; Δεν ξέρω τι είναι πιο χυδαίο, να θέτεις "κίτρινες" (με αποχρώσεις ροζ) ερωτήσεις στην πιο ακατάλληλη στιγμή ή να κάνεις το άσπρο-μαύρο, το στημένο–καθαρό, το πέναλτι–επιθετικό φάουλ, τη διαφθορά–ζήλια των εχθρών μας, την πραγματικότητα-οπαδική οφθαλμαπάτη, είτε για να ικανοποιήσεις το αφεντικό σου, είτε για να ευχαριστήσουν τους κάφρους που σε διαβάζουν, είτε και τα δυο;

Aς κοιταχτούμε στον καθρέφτη

Η κουτσομπολίστικη δημοσιογραφία απευθύνεται σε κάποια ταπεινά ένστικτα που υπάρχουν μέσα μας. Ποντάρει στη σαγήνη της κλειδαρότρυπας και την ανικανότητα - απροθυμία του κοινού να ξεχωρίσει το ηθικό από το ανήθικο. Την βαρεμάρα του να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί.

Η αθλητική δημοσιογραφία, φοβάμαι ότι όλο και περισσότερο απευθύνεται κι εκείνη σε ταπεινά ένστικτα και ποντάρει στην ίδια ανικανότητα – απροθυμία. Την ίδια βαρεμάρα. Προτού κράξουμε τις "δημοσιογράφους" που δεν σεβάστηκαν τον Σαμαρά λοιπόν, ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Κι αν μας αρέσουν τα μούτρα μας, μετά, εντάξει, ας το παίξουμε και λίγο υπεράνω. Προσωπικά πάντως, δεν μου αρέσουν και τόσο.

Το ίδιο θα πρότεινα να κάνετε κι εσείς. Διότι σόρι κιόλας, αλλά μέσα στα σχόλια των αναγνωστών, τα σχόλια σας δηλαδή, έχω δει να διακινείται απείρως περισσότερη ανοησία και χυδαιότητα από όση περιείχε η επίμαχη ερώτηση...

Διαβάστε ακόμη:

Η ερώτηση για την προσωπική ζωή του που εκνεύρισε τον Γιώργο Σαμαρά (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK