Ο Τσίπρας, το ποδόσφαιρο και τα συμφέροντα

Προφανώς η κοινωνία έχει σοβαρότερα και πολύ πιο άμεσα θέματα που την απασχολούν. Ωστόσο το πολύπαθο ποδόσφαιρο μας δίνει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να δείξουν αν πράγματι θέλουν τα βάλουν με τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα. Αν πράγματι θέλουν να φέρουν την περιλάλητη ελπίδα και στα γήπεδα.

Ο Τσίπρας, το ποδόσφαιρο και τα συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε τις εκλογές, η χώρα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες θα κυβερνηθεί από κάποιον άλλο, πλην Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και όπως έλεγε και το σλόγκαν του Αλέξη Τσίπρα, η ελπίδα ήρθε. Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι αληθινή ή φρούδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό , την ιστορία και την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί μια σειρά από συγκρούσεις, υπερβάσεις αλλά –φυσικά – και συμβιβασμούς. Και θα χρειαστεί επίσης τα λεφτά που δεν μας απάντησε ποτέ ακριβώς που θα τα βρει, εφόσον η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους αποτύχει. Αλλά ας μην είμαστε μίζεροι και ας περιμένουμε.

Χρήματα και νοοτροπία

Άλλωστε υπάρχουν τομείς στους οποίους ο πλήρης εκχυδαϊσμός, αποτέλεσμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, του σφιχταγκαλιάσματος των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης με τις θλιβερές οικονομικές ελίτ του τόπου, δεν χρειάζεται χρήματα για να αντιστραφεί. Χρειάζεται μονάχα θέληση, πυγμή και σκληρή προσπάθεια. Ο αθλητισμός είναι ένας εξ΄αυτών.

Κάποιοι βέβαια θα πουν ότι εκεί κι αν χρειάζονται χρήματα. Οι ομοσπονδίες έχουν στενάξει από την αφραγκία και οι αθλητές δεν έχουν ούτε τα βασικά. Εγώ λέω ότι πράγματι η έλλειψη ρευστού αποτελεί πρόβλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η καθεστωτική νοοτροπία πολλών προέδρων. Η γερασμένη, σε πολλές περιπτώσεις κομματοκεντρική και αμιγώς πελατειακή αντίληψη τους. Και φυσικά η λατρεμένη, νεοελληνική λαμογιά. Γνωστή και κραυγαλέα πριν το 2004 και γενικώς πριν την κρίση, λιγότερο πομπώδης, μα σταθερά παρούσα και θλιβερή, από το 2009 και μετά. Αυτά καταστρέφουν τον ελληνικό αθλητισμό. Και τον κατέστρεφαν ακόμα και όταν έμοιαζε ακμαίος. Με αυτά οφείλει να συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πετύχει.

Βούληση και δικαιοσύνη

Κι όσον αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ; Τα μέτωπα που θα βρει μπροστά του ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι επίσης πάρα πολλά και ακανθώδη. Αλλά του ανοίγουν και πεδίον δόξης λαμπρόν. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, βούληση απαιτείται, μαζί με την απόλυτη και αταλάντευτη στήριξη προς τη δικαιοσύνη για να γκρεμιστεί επιτέλους το σύστημα που καταστρέφει τις Κυριακές μας. Θα προκαλέσει κρότο, αντιδράσεις και μικρούς πολέμους κατά τη διάρκεια της πτώσης του. Όμως, αν δεν το πατάξει μια κυβέρνηση - θεωρητικά - δίχως δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, δίχως αμαρτωλό παρελθόν, ποιος θα το πατάξει;

Προφανώς η κοινωνία έχει σοβαρότερα και πολύ πιο άμεσα θέματα που την απασχολούν. Ωστόσο το πολύπαθο ποδόσφαιρο μας δίνει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να δείξουν αν πράγματι θέλουν τα βάλουν με τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα. Αν πράγματι θέλουν να φέρουν την περιλάλητη ελπίδα και στα γήπεδα. Μια ελπίδα μάλιστα που δεν κοστολογείται από την Τρόικα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK