Οι ευθύνες του Αναστασιάδη

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα, αναλύει τους λόγους για τα αγωνιστικά χάλια του "Δικεφάλου" και καταλογίζει ευθύνες στον Άγγελο Αναστασιάδη που δεν έχει plan b.

Οι ευθύνες του Αναστασιάδη
INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκης", πήγε τη μεταξύ τους διαφορά στους πέντε πόντους και μάζεψε τόσους και τέτοιους διθυράμβους από τα ΜΜΕ, όσους δεν είχε μαζέψει εδώ και δεκαετίες! Μέχρι που κάποιος ανόητος (μην το ψάχνετε, εγώ ήμουν) έσπευσε να τον συγκρίνει με την περυσινή Ατλέτικο Μαδρίτης! Εκείνο το βράδυ, η παράσταση νίκης του (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο των ημερών) χτυπούσε σταλινικά ποσοστά. Και ο Άγγελος Αναστασιάδης έμοιαζε με κράμα Μουρίνιο και Αντσελότι.

Τι συνέβη στη συνέχεια; Δίκαιη και βαριά ήττα από την Ξάνθη, εντός έδρας δίκαιη ήττα και αποκλεισμός από την Γκινγκάμπ, δύσκολη και τυχερή εντός νίκη επί της Κέρκυρας, δίκαιη και βαριά ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννενα. Αν η χρονιά κλείσει με ήττα και από τον Λεβαδειακό (κάτι που δεν δεν μοιάζει απίθανο), θα μιλάμε για πλήρη κατάρρευση.

Οι αιτίες για τα πρόσφατα αγωνιστικά χάλια του "Δικεφάλου" έχουν αναλυθεί εκτενώς και από αυτό και από τα υπόλοιπα αθλητικά σάιτ: Μικρό ρόστερ, συνεπακόλουθη κούραση, τραυματισμοί και έλλειψη ποιότητας. Μετά το 3-0 στους Ζωσιμάδες, νομίζω πρέπει να προσθέσουμε ακόμα μια: Την εμμονή του Αναστασιάδη να παίζει κάτι που η ομάδα του δεν μπορεί πια να υποστηρίξει. Στο ξεκίνημα της σεζόν, με τους παίκτες φρέσκους και ορεξάτους, η πίεση ψηλά ήταν ένας καλός τρόπος να αναδειχθούν τα αθλητικά προσόντα του ΠΑΟΚ, να καλυφθούν οι ποιοτικές και αμυντικές αδυναμίες και να αποκτήσει το σύνολο του Άγγελου ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα και νοοτροπία νικητή. Τη δεδομένη χρονική στιγμή εντούτοις πρόκειται ξεκάθαρα για μια αυτοκτονική επιλογή! Ο ΠΑΟΚ έχει τρεις πανομοιότυπες ήττες μέσα σε λίγες μέρες όχι μόνο επειδή είναι κουρασμένος αλλά επειδή ο Αναστασιάδης δεν έχει παρουσιάζει ένα plan b. Όσα σχήματα κι αν αλλάζει την ώρα του αγώνα, όσο παίζει τόσο ψηλά στο γήπεδο και αφήνει πίσω ένα στρέμμα κενού χώρου πίσω, τόσο θα εκτίθεται, θα τρώει συνεχώς το ίδιο γκολ, θα χάνει βαθμούς και αυτοπεποίθηση.

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ο ΠΑΟΚ, μετά την τεσσάρα στην Ξάνθη, μετά την πίκρα από τους Γάλλους, μετά τα ζόρια με την Κέρκυρα, πήγε και στα Γιάννενα με την ίδια αφέλεια. Γιατί ενώ του έλειπαν οι Μακ, Ρατς, Τζιόλης, Τζαβέλλας, Κατσικάς, επέτρεψε στους γηπεδούχους να κάνουν ακριβώς ότι είχαν σχεδιάσει! Αν δηλαδή περίμενε ο ίδιος πιο πίσω τι θα συνέβαινε; Ας κάνουμε μια εικασία: Αρχικά ο Πετράκης θα αιφνιδιαζόταν, στη συνέχεια θα βλέπαμε μια σούπα με δυο ομάδες που προσέχουν την άμυνα τους και να ψάχνουν μια καλή στιγμή για να "κλέψουν" το τρίποντο. Ποιος από τους δυο ήταν πιθανότερο να τη βρει: Ο ΠΑΣ με Ίλιτς, Τσάβες ή ο ΠΑΟΚ με Κλάους, Περέιρα, Σάλπι; Στη χειρότερη των περιπτώσεων κανείς. Ο "Δικέφαλος" θα γκέλαρε μεν, δεν θα έχανε δε. Το ίδιο θα μπορούσε να έχει γίνει και στην Ξάνθη. Με δυο επιπλέον βαθμούς, τώρα η διαφορά θα βρισκόταν στους τρεις από τον Ολυμπιακό.

Θα μου πείτε με "αν", δεν κερδίζονται πρωταθλήματα. Σωστά. Τα πρωταθλήματα, κερδίζονται μεταξύ άλλων και με κυνισμό. Με επαγγελματικές νίκες. Οι Ερυθρόλευκοι π.χ. ήταν μέτριοι έως κακοί κόντρα σε Πανιώνιο και Λεβαδειακό αλλά νίκησαν και βρίσκονται πια σε απόσταση βολής. Ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη δεν γνωρίζει πώς να παίρνει τέτοιες (επαγγελματικές νίκες εννοώ). Αν δεν μάθει, πολύ σύντομα δεν θα τον κυνηγούν, αλλά θα κυνηγάει. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φτάνει.

Η πλάκα είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο ΠΑΟΚ θα βρισκόταν ακόμα στην κορυφή , κανείς δεν είχε την προσδοκία του πρωταθλητισμού από τους "ασπρόμαυρους" όταν ξεκινούσε η Σούπερ Λίγκα. Μονάχοι τους την δημιούργησαν, ο Αναστασιάδης και οι ποδοσφαιριστές του (με τη βοήθεια της αγωνιστικής μετριότητας του Ολυμπιακού). Αν ο ΠΑΟΚ ήταν δεύτερος σε όλο τον πρώτο γύρο και τελείωνε ένα πόντο πίσω από τους Πειραιώτες, ουδείς θα ξενέρωνε. Τώρα όμως, έτσι και προσπεράσει ο Ολυμπιακός την Κυριακή, το ξενέρωμα θα είναι τεράστιο...

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 3-0

Αναστασιάδης: "Και η Ρεάλ να έρθει, δεν θα συζητήσω"

News 24/7

24MEDIA NETWORK