Παϊτίμ Κασάμι, ακόμη ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης παρουσιάζει τον Παϊτίμ Κασάμι, την καριέρα του, τις στιγμές... απειθαρχίας και γράφει για ακόμη ένα μεταγραφικό στοίχημα του Ολυμπιακού.

Παϊτίμ Κασάμι, ακόμη ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό

Eνας Ελβετός που γεννήθηκε στα Σκόπια από Αλβανούς γονείς. Ο Παϊτίμ Κασάμι, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, πριν από οτιδήποτε άλλο, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της παγκοσμιοποίησης του ποδοσφαίρου! Τόπος γέννησης, καταγωγή, χρώμα, φυλή κ.α. συχνά μπλέκονται σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κουβάρι που φτιάχνει ωραίες προσωπικές ιστορίες (και ακόμη καλύτερες Εθνικές – δείτε την πολυπολιτισμική Γερμανία).

Στην περίπτωση του Κασάμι, η μόνη σταθερά είναι η μπάλα. Όλα τα άλλα άλλαζαν και συνεχίσουν να αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Για τον νεαρό μέσο πατρίδα, πέρα από την Στρούγκα όπου γεννήθηκε και του αρέσει να επιστρέφει, είναι το γήπεδο. Κάθε γήπεδο. Στην Ελβετία, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που η οικογένεια του μετακόμισε στην ελβετική πόλη Άντελφίγκεν και εκείνος άρχισε να κλωτσάει το τόπι, ξεκίνησε ταυτόχρονα και ένα απίθανο ταξίδι του οποίου το πιο πρόσφατο λιμάνι είναι ο Πειραιάς. Κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα είναι και το τελευταίο.

Ο Κασάμι στα 14 πήγε στους Γκρασχόπερς, στα 16 στις ακαδημίες της Λίβερπουλ, στα 17 στη Λάτσιο, στα 18 στην Μπελιντσόνα, στα 19 στην Παλέρμο και στα 20 στη Φούλαμ. Εκεί έμεινε μέχρι φέτος το καλοκαίρι (με ένα μικρό διάλειμμα δανεισμού στην Λουκέρνη το 2013) όπου αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Εκεί επίσης, στη Φούλαμ, πραγματοποίησε την πιο γεμάτη σεζόν του, ακούστηκε διεθνώς και πέτυχε (κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας) ένα γκολ που τον έβαλε (ως βιντεάκι του youtube) στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παϊτίμ Κασάμι, ακόμη ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Και μόνο η παράθεση των σταθμών της σταδιοδρομίας του αποδεικνύει ότι ο Κασάμι αποτελεί έναν ταξιδιώτη του ποδοσφαίρου. Πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο στις μέρες μας, αφού καθιστά προφανές ότι ο παίκτης δεν χρειάζεται μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Έχει αλλάξει τόσες φορές περιβάλλον, που μια ακόμα, δεν του κάνει μεγάλη διαφορά.

Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στο βιογραφικό του. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελβετίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 17 το 2009, ήταν στην προεπιλογή του Ότμαρ Χίτζφελντ για το φετινό Μουντιάλ, κατάφερε στα 21 να σταθεί αξιοπρεπώς στην Πρέμιερ Λιγκ.

Προοπτική και ερωτηματικά

Κι ωστόσο το πιο θετικό στοιχείο του Παϊτίμ Κασάμι δεν είναι κανένα από τα παραπάνω. Είναι η ηλικία του. Ο Ελβετός γεννήθηκε το 1992, περπατάει δηλαδή στα 22 του χρόνια, οπότε διαθέτει την προοπτική να αποδειχθεί καλύτερος από όσο έχει δείξει μέχρι τώρα. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, η καριέρα του Κασάμι προτού έρθει στον Ολυμπιακό κινείται οριακά πάνω από τη μετριότητα. Προφανώς δεν ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για μέτριο παίκτη, δεν έχω την εικόνα για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί και κανείς άλλος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για παιχταρά. Ίσως γίνει. Προς το παρόν δεν είναι.

Παϊτίμ Κασάμι, ακόμη ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό

Παράλληλα, έχει και ένα μικρό ιστορικό απειθαρχίας. Όταν άνηκε στη Λάτσιο, δεν επέστρεψε εγκαίρως για την έναρξη της προετοιμασίας και προτίμησε να μείνει λίγο παραπάνω στην Ελβετία. Στη Φούλαμ, εκτέλεσε πέναλτι αγνοώντας τη βούληση του τότε προπονητή του, του Μάρτιν Γιολ. Ακόμα και όσον αφορά τη θέση, προκύπτουν ερωτηματικά. Είναι "οχτάρι", είναι "δεκάρι", είναι εξτρέμ; Και αν παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης πίσω από τον σέντερ – φορ, όπως λέει η ανακοίνωση του Ολυμπιακού, τότε γιατί έχει έξι γκολ όλα κι όλα στην επαγγελματική του πορεία;

Οι μεταγραφές ασφαλώς δεν κρίνονται από βιογραφικά και στατιστικά. Κρίνονται στο γήπεδο. Ο Μίτσελ ήθελε τον Κασάμι, ο Μαρινάκης τον πήρε, τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε. Αλλά έχω την εντύπωση ότι στο ρόστερ των πρωταθλητών αρχίζουν να μαζεύονται υπερβολικά πολλά "στοιχήματα". Πόσα θα αποδώσουν καρπούς;

Διαβάστε ακόμη:

Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Κασάμι

News 24/7

24MEDIA NETWORK