Ποιος άλλαξε επίπεδο τελικά;

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης σχολιάζει την ήττα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από την Β. Ιρλανδία που εκτός των άλλων δείχνει και το ψεύδος του "Η Εθνική έχει αλλάξει επίπεδο".

Ποιος άλλαξε επίπεδο τελικά;
INTIME SPORTS

Θέλετε λοιπόν να στήσουμε τον Κλαούντιο Ρανιέρι στα έντεκα βήματα; Μαζί σας κι εγώ. Είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Με ένα βαθμό σε τρία παιχνίδια, δυο εντός έδρας ήττες, και τρεις κακές, έως κάκιστες εμφανίσεις, δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπεράσπισης για τον Ιταλό.

Προφανώς ο Ρανιέρι έχει κάνει πολλά λάθη στο ελληνικό του ξεκίνημα. Για εμένα το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει πείσει τους ποδοσφαιριστές του για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει (ίσως επειδή δεν ξέρει και ο ίδιος τι επιδιώκει). Όπως το έκανε ο Ρεχάγκελ σχετικά γρήγορα και ο Φερνάντο Σάντος αμέσως. Το βλέπεις στις κινήσεις τους, στις αντιδράσεις τους, στον τρόπο που κοιτάζουν όλο απορία προς τον πάγκο. Το βλέπεις στη φάση του δεύτερου γκολ, όπου η πίεση ψηλά, κάτι που μοιάζει να ψάχνει ο νυν (ή ίσως πρώην σε αναμονή) ομοσπονδιακός τεχνικός , κάτι που κατά τη γνώμη μου η Εθνική μπορεί να παίξει με επιτυχία, οδηγεί σε ...τρακάρισμα δυο Ελλήνων παικτών έξω από την ιρλανδική περιοχή και μια αδιανόητη αντεπίθεση με τον Λάφερτι να μένει μόνος με ένα στρέμμα ελεύθερου χώρου μετά την ντρίπλα στον Σταφυλλίδη. Τέτοιο γκολ δέχεσαι στο 90ο λεπτό όταν έχουν βγει όλοι μπροστά , όχι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με το σκορ ακόμα στο 0-1.

Εικόνα διάλυσης

Περισσότερο από τα δικά του λάθη εντούτοις, το όλο πράγμα βαραίνει ξεκάθαρα πια την Ομοσπονδία. Η οποία, από το Μουντιάλ ακόμα, άφησε την Εθνική ακάλυπτη, να την τρυπήσουν ο οπαδισμός και η καχυποψία, η γκρίνια, οι δεύτερες σκέψεις, οι μάνατζερ, πράγματα με τα οποία νομίζαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει οριστικά. Και δεν προστάτεψε καθόλου τον προπονητή που επέλεξε ως αντικαταστάτη του Σάντος (τον οποίο "άδειασε" κακήν – κακώς μετά τη Βραζιλία).

Ο καθρέφτης της ΕΠΟ δεν είναι τόσο το μηδέν στα τρία της μεγάλης Εθνικής. Είναι η ήττα της Εθνικής νέων με 10-0 από την Ελβετία. Και ο τραγέλαφος που ακολούθησε. Εικόνα διάλυσης σε όλα τα επίπεδα.

Η εποχή της σφαλιάρας

Εν μέσω όλων αυτών, ένας προπονητής που δεν ξέρει κανέναν στην Ελλάδα, δεν έχει φίλους στα ελληνικά ΜΜΕ, αντιμετωπίζεται ακόμα και ως συγκριτικό μέγεθος από τους αιώνιους υπερασπιστές του Σάντος ("Δεν σας άρεσε ο "καρπουζάς", ε; Δείτε τα χέρια του μακαρονά και μετανοήστε"), ψάχνεται και εγκλωβίζεται στο δικό του άγχος, μοιάζει εκ των προτέρων καταδικασμένος σε αποτυχία.

Μια αποτυχία που εκτός των άλλων δείχνει και το ψεύδος του "Η Εθνική έχει αλλάξει επίπεδο". Το γράφαμε και το λέγαμε, το πιστεύαμε επί σειρά ετών, ζαλισμένοι από τις συνεχείς προκρίσεις. Και είναι ψέμα. Συνέβη το εξής: Μια φουρνιά ποδοσφαιριστών, κατάφερε χάρη στην καλή χημεία με δυο προπονητές να υπερκεράσει το άθροισμα του ατομικού της ταλέντου και να το μετατρέψει σε σημαντικές ομαδικές επιτυχίες. Με πιο απλά λόγια, σταθήκαμε τυχεροί. Αλλά κανείς δεν αλλάξαμε επίπεδο.

Ούτε η ΕΠΟ, ούτε η οργάνωση και οι υποδομές του ελληνικού ποδοσφαίρου, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι παίκτες, εφόσον χρειάζονται την ασφάλεια του πατερούλη Σάντος και του 1-0 για να κερδίσουν την Βόρεια Ιρλανδία, ούτε και ο κόσμος που θέλει νίκες, ειδάλλως σύντομα θα αρχίσει να αδιαφορεί επιδεικτικά. Όλοι βρίσκονται ακριβώς εκεί που ήταν πριν την έλευση Ρεχάγκελ. Στην εποχή της σφαλιάρας.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα-Β. Ιρλανδία 0-2 (VIDEOS)

Σχόλιο Γιάννη Ντάλλα: Εθνική για λύπηση...

Σχόλιο Σταύρου Καραΐνδρου: Ρανιέρι, κοίτα τι έκανες

Σχόλιο Νίκου Γιαννόπουλου: Χάθηκε το μέτρο και η μπάλα

Σχόλιο Θέμη Καίσαρη: Γιατί φταίει ο Ρανιέρι

Σχόλιο Δημήρτη Κριτή: Μη τυχόν και τον διώξετε

Ρεπορτάζ: Η ΕΠΟ στηρίζει Ρανιέρι και ρίχνει το ανάθεμα σε ποδοσφαιριστές

News 24/7

24MEDIA NETWORK