Μακριά ο ορίζοντας του σκορ στο ντέρμπι

Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για το ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης" ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, συγκρίνει τη φετινή πορεία των δύο ομάδων με την περσινή και καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα κάνουν ξανά περίπατο.

Μακριά ο ορίζοντας του σκορ στο ντέρμπι
INTIME SPORTS

Το πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται και είναι πιο ανταγωνιστικό από εκείνο της περασμένης σεζόν, με βάση την εικόνα και τα αποτελέσματα των ομάδων σε 10 αγώνες. Όσο καιρό διατηρηθεί αυτή η αίσθηση της μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας, τόσο το καλύτερο για όσους ενδιαφέρονται για το πώς θα "τρέξει" αυτή η σεζόν. Το σίγουρο είναι πως δεν θα πάψει να υφίσταται, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ.

Μια ματιά στο βαθμολογικό πίνακα της περασμένης και της τρέχουσας σεζόν, μπορεί να καταδείξει αμέσως τις διαφορές, με την παρατήρηση όμως πως για τη σεζόν 13-14 υπήρχε κανονική ροή του προγράμματος, ενώ τώρα όχι.

Πέρσι ή πρώτη δεκάδα μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής ήταν: Ολυμπιακός 28 - ΠΑΟΚ 25 - Ατρόμητος 18 - Παναιτωλικός 14 - Αστέρας 14 - Εργοτέλης 14 - Παναθηναϊκός 14 - ΠΑΣ Γιάννινα 14 - Πανθρακικός 14 και SKODA Ξάνθη 13.

Τώρα και μετά από 10 αγώνες η κατάσταση έχει ως εξής: ΠΑΟΚ 25 - Ολυμπιακός 23 - Καλλονή 19 - Παναθηναϊκός 19 - Ατρόμητος 17 - Βέροια 17 - Αστέρας 17 - ΠΑΣ Γιάννινα 16 - Παναιτωλικός 14 - Πλατανιάς και SKODA Ξάνθη 12.

Τη διαφορά στον ανταγωνισμό την κάνουν, σε σχέση με την περασμένη σεζόν, το -5 του Ολυμπιακού, το +5 του Παναθηναϊκού, το +3 του Αστέρα και οι εκπλήξεις που είναι η Καλλονή και η Βέροια.

Ο ΠΑΟΚ έχει την ίδια συγκομιδή, δηλαδή 25 πόντους, ο Ατρόμητος είναι κι αυτός στα ίδια, παρά έναν πόντο (18-17) και ο Παναιτωλικός σταθερός με 14.

Η "ανωμαλία" του προγράμματος με τις αναβολές, επέφερε μια σύμπτωση. Το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ έγινε πέρσι την 11η αγωνιστική και τώρα μετά από... 10 αγωνιστικές. Δηλαδή πάλι στην 11η κατά σειρά, που όμως κανονικά είναι η 6η.

Διαχείριση - ψυχολογία - ορίζοντας

Ένα χρόνο πριν ο ΠΑΟΚ πήγε στο "Γ. Καραϊσκάκης", απέχοντας από τον πρώτο Ολυμπιακό, μία νίκη, δηλαδή 3 βαθμούς. Η διαφορά πήγε στους 6 με τη νίκη των “ερυθρόλευκων”, αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία, που διέλυσε την ψυχολογία του ΠΑΟΚ, δείχνοντάς του πως δεν μπορούσε να δει τον αντίπαλό του στα μάτια. Ήταν το ευρύ 4-0 η καλή απόδοση των νικητών και η κάκιστη των ηττημένων. Το σκορ και η εικόνα του ντέρμπι, "ανέδειξαν" στα μάτια των περισσότερων, τον πρωταθλητή από τον... Νοέμβριο.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα παίξει τόσο μεγάλο ρόλο όσο πέρσι, για τη συνέχεια της "κούρσας".

Είτε μείνει η διαφορά ως έχει, είτε περάσει μπροστά ο Ολυμπιακός, είτε φύγει 5 πόντους ο ΠΑΟΚ, η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο κορυφής θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ρόλο όμως για τη συνέχεια θα παίξει η ψυχολογική διαχείριση του αποτελέσματος, από τους δύο, όποιο και αν είναι, καθώς στα 6 ματς που θα απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του α΄ γύρου, ο ΠΑΟΚ έχει 4 εκτός έδρας και 2 στην Τούμπα, ενώ ο Ολυμπιακός έχει 3 μέσα, 3 έξω. Υπενθυμίζεται πως μετά την αναμέτρηση στο "Γ. Καραϊσκάκης",ο ΠΑΟΚ έχει να πάει στην Ξάνθη, ενώ ο Ολυμπιακός θα μείνει εντός για να υποδεχτεί τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Όσο για τον ορίζοντα του όποιου αποτελέσματος του ντέρμπι, φτάνει αρκετά μακριά, μέχρι την 6η αγωνιστική του β γύρου και έχει να κάνει με τη βαθμολογική διαφορά των δύο, πριν τον αγώνα της Τούμπας. Έως τότε θα μεσολαβήσουν 11 αγώνες, αν δεν προκύψει πάλι κάποια αναβολή που θα τροποποιήσει το πρόγραμμα.

Αυτό που προκύπτει πάντως από τη συμπεριφορά των δύο, είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι άτρωτος στην Τούμπα, αφού εκεί έχασε τους 5 πόντους που του λείπουν από το απόλυτο της συγκομιδής, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός δείχνει άτρωτος στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά ασταθής μακριά από αυτό.

Οι φιλόδοξοι

Το "αλατοπίπερο" στον ανταγωνισμό είναι οι φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού και του Αστέρα.

Οι "πράσινοι" μετά από... χρόνια, ζουν με το αυτονόητο της ταυτότητάς τους. Ότι θέλουν, δηλαδή, να μπουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Καλό είναι και μόνο που έχουν αρχίσει να το λένε ή να το πιστεύουν, ανεξάρτητα αν θα τους βγει ή όχι στο τέλος.

Όπως και να το κάνουμε ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό παραιτημένο ή δίχως φιλοδοξίες, χάνει σε ένταση και σασπένς.

Κι αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Παναθηναϊκός μπήκε στο "τριπάκι" της διεκδίκησης, από ένα σημαντικό γι' αυτόν αποτέλεσμα: τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Κέρδισε τον πρώτο της βαθμολογίας εκτός έδρας και πήρε αυτοπεποίθηση.

Φαβορί για τον τίτλο είναι ο Ολυμπιακός κι ας είναι τώρα πρώτος ο ΠΑΟΚ, κι ας έχει Τούμπα και Λεωφόρο στον β γύρο. Διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το βάθος του ρόστερ του. Είναι κάτι που μετράει στον μακρύ δρόμο ως το τέλος.

Περίπατο όμως σαν τον περσινό, δεν θα κάνει, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έρχεται στην εκπομπή Superball. Συντονιστείτε στο pregame (18:00) με πλούσιο ρεπορτάζ και ενδεκάδες, αλλά και στο post game (21:45) με όλα όσα συμβούν στο "Γ. Καραϊσκάκης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK