Νέρι Καστίγιο: Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά

Ο Καστίγιο είναι ένας παίκτης που ξεχώριζε στα ντέρμπι "αιωνίων", αλλά είναι και το παράδειγμα ανώριμης συμπεριφοράς, που αντί να σβήνει φωτιές τις φουντώνει. Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για τον ιδιόρρυθμο Νέρι Καστίγιο.

Νέρι Καστίγιο: Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για το μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο "Γ. Καραϊσκάκης". Στο πίσω μέρος του μυαλού του κάθε φιλάθλου που θέλει να δει τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και κάθε άλλο που χαρακτηρίζεται "υψηλής έντασης", υπάρχει μια σκέψη, ένα ερώτημα: "Λες να έχουμε κι άλλες ιστορίες πέρα από ποδόσφαιρο;"

Σε τέτοιες εκδοχές που ο καθένας απεύχεται, συνηθίζεται να …εύχεται ότι οι ποδοσφαιριστές ως επαγγελματίες θα "αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα λειτουργήσουν πυροσβεστικά¨". Και η αλήθεια είναι πως ως επαγγελματίες έχουν περισσότερα να τους ενώνουν, από όσα τους χωρίζουν για 90 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν είναι πάντα έτσι. Έχουν σημειωθεί έκτροπα μεταξύ παικτών την ώρα των αγώνων, αλλά και περιστατικά που έπεσε "λάδι στη φωτιά" και μετά το 90λεπτο.

Το βίντεο που υπάρχει στο θέμα αξιολογήθηκε από τους επικεφαλής του contra ως άξιο σχολιασμού, για τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα του Νέρι Καστίγιο, μετά από ένα νικηφόρο, αλλά επεισοδιακό ματς του Ολυμπιακού στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ.

Είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις του "ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά", από επαγγελματίες παίκτες που κρίνουν σκόπιμο να λειτουργήσουν όχι απλά ως μέλη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά σαν φανατικοί – και βάλε – οπαδοί, που τους έχουν θίξει τα ιερά και τα όσια. Μόνο που η οπαδική προσέγγιση των πραγμάτων δεν έχει εξ ορισμού σχέση με κείνη των αθλητών.

Ο Καστίγιο είχε μπει σ’ αυτόν το ρόλο. Ήταν το "χαϊδεμένο" παιδί του προέδρου, η αδυναμία των οπαδών που τον φώναζαν με τον μικρό του όνομα, ο προστατευόμενος των μεγάλων παικτών της ομάδας. Με εκείνους που διόλου τυχαία δεν τα πήγαινε καλά ήταν οι προπονητές του.

Ταυτόχρονα ήταν, επιεικώς, αντιπαθής για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, αλλά μάλλον δεν τον πείραζε. Ίσως και να το απολάμβανε.

Από το ρόλο αυτόν βγήκε το 2007, όταν πήρε μεταγραφή για τη Σαχτάρ, αντί 15-16 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για πώληση ποδοσφαιριστή από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένα ποσό που δεν το "έπιασαν" ούτε οι πολυσυζητημένες μετακινήσεις των Μήτρογλου και Μανωλά.

Έκτοτε ο Καστίγιο άλλαξε εννέα (9) ομάδες χωρίς να στεριώσει πουθενά και τώρα στα 30 χρόνια του αγωνίζεται στην Σαν Λούις του Μεξικό, στη χώρα της οποίας το εθνόσημο επέλεξε να φορέσει, απορρίπτοντας την Εθνική Ελλάδας και κείνη της Ουρουγουάης, κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Στο μεσοδιάστημα έπαιξε ένα σενάριο να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έγινε πραγματικότητα και επειδή η ζωή κύκλους κάνει, κάποια στιγμή μπήκε και στην "ατζέντα" του Παναθηναϊκού, αλλά η όποια συζήτηση σταμάτησε ουσιαστικά πριν καν αρχίσει, αν και "έπαιξε" στον Τύπο για λίγο.

Στο πέρασμά του από την Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη, η συμπεριφορά του δεν είχε καμία σχέση με κείνη του νεαρού που είχε την εντύπωση ότι κυβερνάει τον κόσμο, επειδή φορούσε τη φανέλα μιας ομάδας που κέρδιζε αγώνες και τίτλους.

Κι επειδή όντως η ζωή κύκλους κάνει και ο Καστίγιο δεν είναι το μόνο παράδειγμα ανώριμης συμπεριφοράς, που αντί να σβήνει φωτιές τις φουντώνει, υπάρχουν κι άλλα, επαγγελματιών παικτών, που λόγω της "γενικότερου κλίματος" παραφέρθηκαν και δεν "τόλμησαν" να μετανιώσουν… σύντομα.

Οι περισσότεροι θυμούνται εκείνη την "περίφημη" φωτογραφία με τον Μανωλά να έχει πιάσει από το λαιμό τον Νινιάδη. Οι δυο τους πάντως δεν την θυμούνται ευχάριστα.

Νέρι Καστίγιο: Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από κείνο το ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης", που ο Τοροσίδης πήγε να "κόψει τη μπάλα" στον "προδότη" πρώην συμπαίκτη του, Λέτο, ενώ αμέσως μετά τη λήξη του ματς, ο Αργεντινός κατέβηκε από το πούλμαν για να πάει να ζητήσει το λόγο από τον παίκτη του Ολυμπιακού. Τώρα ίσως και να μην (θέλουν να) θυμούνται τι έκαναν.

Όλοι επίσης θυμούνται τον περίφημο διάλογο του Τζιμπρίλ Σισέ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στα αποδυτήρια του φαληρικού γηπέδου. Ο Γάλλος απογειώθηκε για τη συμπεριφορά του, στη συνείδηση των οπαδών του Παναθηναϊκού. Πέρασε ο καιρός και πριν λίγους μήνες ο Σισέ κάθισε στο ίδιο τραπέζι για φαγητό, ως προσκεκλημένος του προέδρου του Ολυμπιακού.

Ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Τζαβέλας και ο Κώστας Κατσουράνης δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. Αντιθέτως ήταν συμπαίκτες και φίλοι στην Εθνική ομάδα. Ο "συλλογικός εγωισμός" όμως δεν τους επέτρεπε να κάνουν πίσω για όσα συνέβησαν στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Η αλήθεια είναι πως οι καλές και σωστές συμπεριφορές των επαγγελματιών παικτών σε "ακραίες συνθήκες" είναι κατά πολύ περισσότερες από τις άσχημες και ειδικά εκείνες που συνεχίζονται και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, προς τέρψη μόνον εκείνων που πιστεύουν πως ο αντίπαλος (ποδοσφαιριστής ή φίλαθλος) των γηπέδων, είναι αντίπαλος και στη ζωή.

Ωστόσο ισχύει πως στο μυαλό του καθένα η ασφαλέστερη δικλείδα για να "μην συμβεί κάτι…" είναι οι ποδοσφαιριστές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK