Οι μεταγραφές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι μετά το 1-1 στην Τρίπολη, για τον Παναθηναϊκό; Δηλαδή αν κέρδιζε θα πήγαινε για πρωτάθλημα και τώρα που έμεινε στην ισοπαλία δεν πάει; Οι μεταγραφές και οι θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση ο Παναθηναϊκός. Σχόλιο Στέφανος Κούμπης.

Οι μεταγραφές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα
INTIME SPORTS

Σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο ματς το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι "πράσινοι" πήραν πόντο χωρίς να παίξουν καλά, από αντίπαλο που αγωνίστηκε καλύτερα, απείλησε περισσότερο και στη γενικότερη θεώρηση του πράγματος, είναι ομάδα κοντινής δυναμικότητας και με ίδιες βλέψεις. Κατάφεραν δε να κρατήσουν τον Αστέρα πίσω τους στη βαθμολογία, γεγονός σημαντικό στην παρούσα φάση - και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Όσο για το πρωτάθλημα, το γεγονός και μόνο ότι ο Παναθηναϊκός άρχισε να πιστεύει ότι μπορεί να το διεκδικήσει, είναι καλό. Είναι στον χαρακτήρα και στο DNA του, να θέλει και να διεκδικεί τίτλους, άσχετα αν στο τέλος καταφέρνει να τους κατακτήσει ή όχι. Το αντίθετο είναι έξω από την ταυτότητά του.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν, αλλά και στην αρχή της τρέχουσας, ο Παναθηναϊκός "μιλούσε" για μια θέση στην πεντάδα, για ένα καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο στα "play off" και απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τη λέξη που η πρώτη συλλαβή είναι "πρω" και η τελευταία "μα".

Επειδή όμως σε έναν μαραθώνιο 34 αγώνων, ο τίτλος δεν έρχεται με το γύρισμα ενός κουμπιού, αλλά με συνεχή βελτίωση και μείωση των λαθών, ας μείνουμε προς το παρόν, στην αξία της διεκδίκησης.

Βελτίωση και βαρόμετρο

Το βαρόμετρο στην εφετινή, έως τώρα, εικόνα της σεζόν, είναι ο Ολυμπιακός. Πήρε το πρωτάθλημα με 86 βαθμούς, κάτι που σημαίνει πως ξεκίνησε τη σεζόν ως το πρώτο φαβορί και ένα προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο σε ένα σύνολο 102 βαθμών που διεκδίκησε, έχασε 16 σε 34 ματς – τους περισσότερους αφού το είχε εξασφαλίσει.

Στη σεζόν που τρέχει οι "ερυθρόλευκοι"έχασαν 12 βαθμούς σε 12 ματς, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ούτε καν πλεονέκτημα, πόσο μάλλον τον τίτλο. Έχουν μπροστά τους τον ΠΑΟΚ, κολλημένο στην πλάτη τους τον Παναθηναϊκό και λίγο πιο πίσω τον Αστέρα.

Με την εικόνα που βγάζουν ως τώρα οι πρωταθλητές, δεν είναι το πιο απλό πράγμα να επαναλάβουν την περσινή τους συγκομιδή και να χάσουν στη συνέχεια μόνον 4 βαθμούς. Είπαμε ότι τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Λογικά θα πάμε για ένα πρωτάθλημα που οι βαθμοί του πρώτου θα είναι κάτω από 80. Στην παρούσα φάση, τον πρώτο λόγο έχει ο ΠΑΟΚ, ως πρωτοπόρος και ας έχασε στην Ξάνθη.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως στα 2/3 του δρόμου που πρέπει να διανύσουν οι ομάδες ως το τέρμα, δεν είναι εφικτό να συνέλθει και να πάρει κεφάλι ο Ολυμπιακός. Έχει τη δυνατότητα να πληρώσει καλύτερα απ' όλους για να κάνει τις διορθώσεις που χρειάζεται τον Γενάρη. Αν θα αποκτήσει τους κατάλληλους ή όχι, είναι μια άλλη ιστορία...

Ο Παναθηναϊκός παίζει σ' αυτή την πορεία με ένα "κατοχυρωμένο" πλεονέκτημα, όχι τόσο απέναντι στους άλλους, όσο στον ίδιο του τον εαυτό.

Η ομάδα που πρόπερσι έφτανε να απέχει σχεδόν 30 πόντους από την κορυφή και πέρσι κοντά στους 20, τώρα απέχει έναν βαθμό από τον πρωταθλητή των τελευταίων σεζόν και 5 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει πως από χρονιά σε χρονιά βελτιώνεται μέσα από τη δουλειά στις προπονήσεις και όχι επειδή έχει τη δυνατότητα να τζιράρει εκατομμύρια στις μεταγραφές – το αντίθετο συμβαίνει.

Αν συνεχίσει να βελτιώνεται θα μπορέσει να είναι διεκδικητικός μέχρι το τέλος. Ακόμα και αν δεν πάρει τίτλο, θα έχει κάνει ήδη ένα βήμα μπροστά. Μπαίνει στη διαδικασία να κάνει πρωταθλητισμό και αρχίζει να αντέχει στη σκέψη ότι διεκδικεί.

Φυσικά πέρα από την αποτελεσματική δουλειά, απαιτούνται σωστές επιλογές, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα.

Σφραγίδα στην άμυνα...

Λένε πως τους βαθμούς τους κατοχυρώνει η άμυνα. Η αμυντική λειτουργία για την ακρίβεια, κύριο κομμάτι της οποίας είναι η αμυντική γραμμή. Ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί σε 12 ματς 11 γκολ, με όλους τους τρόπους, ακόμα και από πλάγιο άουτ – με τη Βέροια. Τα γκολ όμως που του έχουν "σκοτώσει" τους βαθμούς, είναι από αέρος, μεταξύ της νοητής ευθείας που περνάει από το σημείο του πέναλτι και της μικρής περιοχής.

Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός 1-1: Γκολ ο Κώτσιος με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι.
Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 1-2: Γκολ ο Μακρής με πλασέ από το ύψος μικρής περιοχής, μετά από κεφαλιά-πάσα του Τζορτζ.
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0: Γκολ ο Αυλωνίτης με το κεφάλι από τη μικρή περιοχή.
Αστέρας – Παναθηναϊκός 1-1: Γκολ ο Σανκαρέ με κεφαλιά από την ευθεία του πέναλτι.

Κάτι πάει στραβά...

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν στόπερ που να βάζει σφραγίδα στην άμυνά του από το καλοκαίρι, σε μια μεταγραφική περίοδο που γενικά δεν του πήγε καλά.

Μετά από διάφορες διαβουλεύσεις και συζητήσεις αποφασίστηκε να γίνει ο κεντρικός αμυντικός – και μάλιστα με αριστερό πόδι, αν είναι εφικτό- προτεραιότητα για την περίοδο του Ιανουαρίου. Θα είναι σημαντικό να γίνει και να πετύχει αυτή η κίνηση. Κάνει "μπαμ" ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν παίκτη - σφραγίδα, στην άμυνά του.

Φορ ή ακραίος

Τα οικονομικά περιθώρια για να καλύψει ο Παναθηναϊκός όλα τα κενά του σε μια και μόνη μεταγραφική περίοδο δεν υπάρχουν και είναι γνωστό αυτό. Επιπλέον από το "χειμερινό παζάρι" είναι δύσκολο να ενταχθούν σε "δεμένη" ομάδα πάνω από τρεις παίκτες.

Ο ένας είναι ο Νίνης. Το γεγονός πως προετοιμάζεται ήδη με τους "πράσινους" αυξάνει τις πιθανότητες άμεσης προσφοράς.

Ο άλλος είναι ο αμυντικός, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις. Θα υπάρξει τρίτος;

Η λογική λέει πως για να πάει ο Παναθηναϊκός και για τρίτη προσθήκη, θα πρέπει να "αδειάσει" συμβόλαιο. Δηλαδή να φύγει τουλάχιστον ένας παίκτης, είτε με αντίτιμο (πώληση) που είναι το ιδανικό, είτε απλά για να δοθούν αλλού τα χρήματα που παίρνει.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει πιθανότατα κίνηση και για την μπροστά γραμμή, μετά από κείνες στις άλλες δύο.

Τι ακριβώς χρειάζεται;

Όπως είναι τώρα, θέλει έναν παίκτη με προδιαγραφές καλού ακραίου. Έναν... κανονικό Μπαϊράμι δηλαδή. Αν όμως υπάρχει σενάριο παραχώρησης του Πέτριτς, τότε η επιλογή θα είναι μοιραία ένας κυνηγός. Και το καλοκαίρι, έχει ο Θεός για τα υπόλοιπα.

Άλλο πρωτάθλημα

Εννοείται πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι η μόνη ομάδα που κάνει σχέδια ενίσχυσης ενόψει του β' γύρου. Το ίδιο κάνει και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και οι άλλες 15 της Λίγκας. Το ζητούμενο για όλους είναι το ίδιο. Αν, αλλά και πόσο σύντομα, θα βοηθήσουν ουσιαστικά οι καινούργιοι παίκτες.

Τα παιχνίδια του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος θα είναι πιο δύσκολα, πιο "σφιχτά" και ίσως πιο σκληρά, καθώς πρόκειται για κανονική αντίστροφη μέτρηση, χωρίς περιθώρια να διορθώνονται τα λάθη.

Ειδικά οι ομάδες που θα βρίσκονται κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα, θα παίζουν "το κεφάλι τους" από αγώνα σε αγώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όποια από κείνες της κορυφής θέλει να μείνει διεκδικήτρια, θα πρέπει να είναι και καλύτερη και δυνατότερη και ανθεκτικότερη σε σχέση με τον α γύρο.

Επιπλέον την Πέμπτη θα ξέρουμε πόσες ομάδες θα έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και στο 2015. Είναι κι αυτή μια παράμετρος...

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε: με τον Παναθηναϊκό ως διεκδικητή.

Το ένα θετικό είναι πως σεζόν με τη σεζόν εμφανίζεται βελτιωμένος ως προς την προηγούμενη.

Το άλλο θετικό είναι πως έχει αρχίσει να πιστεύει και να μην... φοβάται να το πει, πως θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είναι βήμα μπροστά.

Είναι βέβαιο πως έχει ακόμα πολλά να διορθώσει για να καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα. Αρκεί να μην τον ξαναπάρει από κάτω, αν δεν τα καταφέρει.

Αν υπάρχει διαβάθμιση στα φαβορί, ο είναι στη θέση 3 – προσωπική άποψη.

Είναι όμως αρκετά πάνω από τις "άγραφες" προηγούμενες σεζόν του, στη διοργάνωση του πρωταθλήματος.

Υ.Γ. Η Ρεάλ Μαδρίτης επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από τους εντός έδρας αγώνες της, σε 17 οπαδούς της, που χυδαιολογούσαν για την Καταλονία, την Μπαρτσελόνα και τον Μέσι.

Για όσους αναρωτιούνται πως γίνεται να "χτυπάς το κακό στη ρίζα του" και το "καρκίνωμα", εν τη γενέσει του, η απάντηση είναι: Έτσι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK