Πρωταθλητισμός: Τεστ αντοχής στα "κόκκινα"

Ο Στέφανος Κούμπης σχολιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βαθμολογία της Super League ενόψει της 16ης αγωνιστικής και εξηγεί γιατί δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη.

Πρωταθλητισμός: Τεστ αντοχής στα "κόκκινα"
INTIME SPORTS

Αυτοί που είπαν πως είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος στην κορυφή, αλλά ακόμα δυσκολότερο να κρατηθεί εκεί, κάτι ήξεραν. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι ούτε συγκυριακός, ούτε ευκαιριακός. Είναι πορεία και δοκιμασία σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής αντοχής στο όριο, σε συνδυασμό φυσικά με ταλέντο και ικανότητα.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά που θα κρίνουν σε ικανό βαθμό ποιος θα είναι ο νικητής στην εφετινή κούρσα του πρωταθλήματος.

Δεν έχασε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, επειδή ηττήθηκε στα Γιάννινα. Πρώτος είναι ακόμα...

Δεν το πήρε ο Ολυμπιακός επειδή κέρδισε τον Πανιώνιο και μείωσε τη διαφορά από την κορυφή στον πόντο.

Δεν βγήκε εκτός διεκδίκησης ο Παναθηναϊκός επειδή έχασε με κάτω τα χέρια στην Ξάνθη.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για όλους, καθώς υπάρχουν 20 ματς μέχρι το τέρμα.

Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, πέρα από τη φόρμα, τις μεταγραφές, τις όποιες αλλαγές, ρόλο θα παίξει ποιος από τους “μνηστήρες” θα αντέξει στα “κόκκινα” ως το τέλος. Ποιος δηλαδή θα μπει στο πετσί του ρόλου που εμπεριέχει τον χαρακτήρα του πρωταθλητή.

Η πικρή γεύση που άφησαν στους φίλους τους ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, δεν έχει να κάνει τόσο με τα αποτελέσματα των πρόσφατων αγώνων τους. Ούτε είναι το πιο παράξενο γεγονός στον κόσμο πως έχασαν εκτός έδρας από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τη SKODA Ξάνθη. Η απογοήτευση έχει να κάνει με το γεγονός πως σε ματς που “έκαιγε το σίδερο”, δεν είχαν τρόπο να το γραπώσουν και να αντέξουν το κάψιμο. Έχασαν... σαν να είχαν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, σαν να βγήκαν από τους ρόλους τους πριν καν μπουν στο γήπεδο.

Συγκυρία και ευκαιρία

Η συγκυρία και η ευκαιρία που έχουν τώρα δεν είναι σίγουρο πως θα τους ακολουθούν μέχρι το τέλος της κούρσας.

Ποια είναι η συγκυρία; Ό,τι ο ΠΑΟΚ με έναν πόντο λιγότερο σε 14 ματς, σε σχέση με την περσινή σεζόν, είναι πρώτος και ο Παναθηναϊκός με μόλις δύο περισσότερους είναι τρίτος.

Ποια η ευκαιρία; Ότι ανταγωνίζονται έναν Ολυμπιακό που κινείται, για πρώτη φορά μετά το 2010, σε τόσο ρηχά νερά από πλευράς αγωνιστικής εικόνας και απόδοσης. Είναι στο -10 από την περίοδο 2013-14.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η κατάσταση θα μείνει έτσι και τον β΄ γύρο.

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός απέκτησε ανταγωνιστές είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν μιλάμε για τις δύο συγκεκριμένες ομάδες.

Το ότι πέρα από την ανταγωνιστικότητα ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, “ξεστομίζουν” πλέον ότι θέλουν τον τίτλο, μόνον αφύσικο δεν είναι για το όνομα, την ταυτότητα, την ιστορία και το ρόλο τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το δύσκολο είναι από δω και πέρα, διότι πέρα από τα “θέλω” και “μπορώ”, πρέπει να μπουν στο πετσί του ρόλου, τον οποίο πρέπει να μάθουν και να παίξουν καλύτερα από τον άμεσο ανταγωνιστή τους, για να αντέξουν στην πίεση ως το τέλος, αλλά και να αντιληφθούν την καθοριστική σημασία που έχουν και θα έχουν “μικρά πράγματα” που στο τέλος κάνουν τη διαφορά.

Δεν είναι μια απλή ασήμαντη λεπτομέρεια η βαθμοθηρία. Αυτό που λένε: ματς που δεν έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου για να το κερδίσεις, φρόντισε να μην το χάσεις.

Δεν είναι της... ντροπής να κερδίσει μια ομάδα όταν δεν είναι στην καλή της μέρα ή ακόμα και όταν είναι χειρότερη από τον αντίπαλό της. Αυτές είναι οι λεγόμενες “νίκες της φανέλας” ή αλλιώς “επαγγελματικές νίκες”.

Κόπος και τρόπος

Το πρωτάθλημα θέλει ικανότητα, κόπο και τρόπο. Κι ο τρόπος έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αγώνων, και όχι όποια άλλη ο καθείς μπορεί να θεωρεί “τρόπο”.

Αν λοιπόν για πολλούς ο Ολυμπιακός θεωρείται φαβορί, παρότι δεύτερος στη βαθμολογία, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το ότι είναι πιο “μέσα” στο ρόλο και όχι για όσα παρουσιάζει ως αγωνιστική εικόνα. Έχει κάνει το ίδιο κακές εμφανίσεις μ' αυτές του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού την Κυριακή. Αθροιστικά, ίσως να έχει κάνει περισσότερες, γεγονός που σημαίνει πως οι απώλειές του θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Δεν είναι όμως...

Τίποτα δεν θα κριθεί στους αγώνες της Κυριακής και της Δευτέρας, ούτε στις δυο πρώτες αγωνιστικές του 2015 που θα ολοκληρωθεί ο α΄ γύρος.

Σαφέστερες ενδείξεις θα προκύψουν από την εικόνα των ομάδων στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις 3 Γενάρη και ακόμα περισσότερες στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, που θεωρείται το χρονικό διάστημα του... ξεκαθαρίσματος. Θα φανεί ποιος αντέχει και ποιος όχι, στην αντίστροφη μέτρηση, καθώς στον β΄ γύρο δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες να διορθωθούν τα λάθη και να αναπληρωθούν οι απώλειες.

Υ.Γ. Γράφτηκε ότι ο Κλέιτον “έγινε ηγέτης της Ξάνθης στα... γεράματα”. Αν είναι “γεράματα” τα 31 χρόνια του Βραζιλιάνου, τότε τι είναι τα 35 του Πέτριτς, τα 33 του Πράνιτς και τα 32 του Μέντες, που ήταν οι εξ ορισμού ποιοτικότεροι του Παναθηναϊκού στο ματς της Κυριακής και έχουν ρόλο ηγέτη, στη γραμμή που αγωνίζεται ο καθένας τους...

Έτσι όπως είναι το πρωτάθλημα και η ποιότητά του, ένας καλός παίκτης, σωστά αξιοποιημένος μπορεί να κάνει τη διαφορά, είτε είναι 21, είτε 25, είτε 31, είτε 35 ετών ή ακόμα και 38 όπως ο Ιμπαγάσα.

Γίνεται αναφορά σε έναν ποδοσφαιριστή που σίγουρα ξέρει μπάλα, αλλά ακόμα και χωρίς προετοιμασία, είναι αυτή την εποχή στους 3-4 καλύτερους επιθετικούς μέσους του πρωταθλήματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK