Μάντζαρης με... διπλασιασμό αποδοχών

Σε μία εποχή που οι Αμερικάνοι σε αφήνουν στα κρύα του... λουτρού για 50,000 δολάρια, ο Γιώργος Πρίντεζης έβαλε τον Ολυμπιακό πάνω από τα χρήματα. Σειρά πλέον του Βαγγέλη Μάντζαρη να... αποδείξει το ίδιο, αρκεί να υπάρχει οικονομική... δικαιοσύνη. Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Μάντζαρης με... διπλασιασμό αποδοχών
mantzaris printezis

Η υπόθεση ανανέωσης του Γιώργου Πρίντεζη στον Ολυμπιακό, τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες την Τετάρτη το απόγευμα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν λιγότερο ή περισσότερο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα είχε happy end. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είχαν την επιθυμία να κάνουν την οικονομική υπέρβαση για να ανανεώσουν της συνεργασία τους με τον Πρίντεζη πρωτίστως για αγωνιστικούς λόγους αλλά και για σημειολογικούς. Αλλά το σημείο κλειδί ήταν ότι ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ εμφανίστηκε εδώ και καιρό διατεθειμένος, προκειμένου να παραμείνει στον Ολυμπιακό, να βάλει τόσο πολύ νερό στο κρασί του στο οικονομικό κομμάτι, μέχρις του σημείου να το «νερώσει»….. Σε μία εποχή που οι Αμερικάνοι σε αφήνουν στα «κρύα του λουτρού» για 50,000 δολάρια, δεν είναι και λίγο κάποιος παίκτης να θυσιάζει μέχρι και μισό εκατομμύριο το χρόνο προκειμένου να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του, αποδεικνύοντας με πράξεις τα λόγια του. Αλλά ρομαντικοί και ιδεολόγοι σαν τον Πρίντεζη είναι ελάχιστοι παγκοσμίως σε αυτό το επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός εκ των πραγμάτων είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι φέτος μπροστά του. Αρκετά συμβόλαια λήγουν, δυο εκ των οποίων Ελλήνων παικτών, που έχουν αποτελέσει μάλιστα τον κορμό της ομάδας από την μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό και ένθεν…

Εδώ και κάποια χρόνια η διοίκηση των ερυθρολεύκων συνειδητά έχει επιλέξει να μην διαπραγματεύεται και να μην προβαίνει σε ανανεώσεις συμβολαίων πριν το καλοκαίρι. Με οποιοδήποτε παίκτη και αν είναι αυτός. Είτε λέγεται Σπανούλης (πέρσι), είτε Πρίντεζης (φέτος), Μάντζαρης ή Λοτζέσκι… Μπορεί σε κάποιους να γνέφει καταφατικά ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, εντούτοις ο παίκτης είναι σαν μικρό παιδί παρόλο που είναι επαγγελματίας. Εκνευρίζεται, αγωνιά, απογοητεύεται και πληγώνεται.

ΣΕΙΡΑ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Σειρά παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Μάντζαρη. Μία υπόθεση που δεν είναι εξίσου εύκολη με αυτή του Πρίντεζη, όσο παράδοξο και αν ηχεί αυτό στα αυτιά κάποιων. Όχι διότι δεν υπάρχει επιθυμία είτε από την μεριά του 27χρονου γκαρντ είτε από την μεριά της διοίκησης για να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία. Τουναντίον. Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι το οικονομικό.

Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την θέση του και τον ρόλο του στην ομάδα. Δεν είναι ανάλογη περίπτωση με αυτή του Σλούκα, το 2015, στην οποία πέρα από το οικονομικό κομμάτι στις διαπραγματεύσεις μπήκε στην μέση και το αγωνιστικό και ο αναβαθμισμένος ρόλος που επιζητούσε να έχει στην ομάδα.

Ο Μάντζαρης μέχρι το καλοκαίρι του 2014, έχοντας πάρει δυο Ευρωλίγκες και όντας ο βασικός πόιντ γκαρντ των ερυθρολεύκων αμειβόταν περίπου με 200,000 ευρώ ετησίως. «Ψίχουλα» δηλαδή…. Μεσολάβησε ο σοβαρός τραυματισμός του, ο Ολυμπιακός τον στήριξε και ο ίδιος δεν έδειξε «αχαριστία». Ανανέωσε μέχρι το καλοκαίρι του 2017 με τις απολαβές του να αγγίζουν συνολικά το 1,300,000 ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το επίπεδο, όταν η διοίκηση μιας ομάδας σου προσφέρει 100% αύξηση στις αποδοχές σου και σε περίοδο βαθιάς κρίσης για την χώρα στην οποία εργάζεσαι, τότε επικοινωνιακά τουλάχιστον βγαίνεις χαμένος αν αρνηθείς. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε μόνο λίγους μήνες που είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, μετά από την ρήξη χιαστών και ότι ένοιωθε σε ένα βαθμό ανασφαλής στο να μετακομίσει σε ένα διαφορετικό αθλητικό περιβάλλον είναι δεδομένο ότι έπαιξε και αυτό το ρόλο του, στο να απαντήσει καταφατικά.

ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ

Ερχόμαστε στο σήμερα. Είναι δεδομένο σχεδόν από την μεριά του παίκτη, πως υπάρχει η πρόθεση όπως αναφέραμε να μείνει στον Ολυμπιακό. Δεδομένο είναι ότι ο Μάντζαρης επίσης μπορεί να βρει συμβόλαιο, από δυο τουλάχιστον ομάδες στην Ευρώπη που τον «γλυκοκοιτάζουν» κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, διάρκειας 2+1. Δεδομένο επίσης είναι ότι ο διεθνής γκαρντ θεωρεί και δικαίως μάλιστα ότι είναι το νούμερο τρία ιεραρχικά στην ομάδα, έπειτα από τους Σπανούλη και Πρίντεζη.

Εδώ μπαίνει και το θέμα των ισορροπιών. Αφού στο αγωνιστικό κομμάτι μπορεί να είναι καλυμμένος και ικανοποιημένος σε ότι έχει να κάνει με τον ρόλο του και τον χρόνο του, αλλά στο οικονομικό; Πιθανότατα όχι από την στιγμή που αμείβεται με το 1/3 ετησίως από το νούμερο «2» και το 1/4 από το νούμερο «1» συμβόλαιο της ομάδας;

Ο ίδιος ο παίκτης όπως και ο Γιώργος Πρίντεζης είναι διατεθειμένος να έχει «χασούρα» προκειμένου να ανανεώσει, αλλά περιμένει και επιθυμεί από τον Ολυμπιακό να του προσφέρει, όπως και το 2014, αύξηση των απολαβών του της τάξεως του 100% σχεδόν.

Η διοίκηση αναφέραμε ότι θεωρεί πυλώνα της συνέχισης του πλάνου, τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Είναι δεδομένο ότι θα του προσφέρει αύξηση και μάλιστα γενναία για τα δεδομένα του συλλόγου. Δεν είναι αφελείς οι διοικούντες και γνωρίζουν ότι ο διεθνής γκαρντ θα βρει τα λεφτά που επιθυμεί από κάποιο ευρωπαϊκό κλαμπ. Γνωρίζουν μάλιστα ότι στο κόλπο απόκτησης του έχει μπει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είναι διατεθειμένος να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του παίκτη.

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ, ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Από την μεριά του Ολυμπιακού είναι σίγουρο πως και το επικοινωνιακό παίζει ρόλο. Στην άκρη του μυαλού του υπάρχει πως ακόμα και να μην μπορέσει να κρατήσει τον Μάντζαρη, το πλήγμα θα είναι διπλό ή και τριπλό, καθ υπερβολή γράφοντας, αν καταλήξει στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός μετά και από την έκβαση των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος, την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι αποφασισμένος να κάνει αύξηση στο μπάτζετ του για την επόμενη σεζόν. Αλλά μην φανταστεί κανείς ότι τα 13-15 εκατομμύρια θα εκτοξευθούν στα 20. Σε καμία των περιπτώσεων. Θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων προκειμένου να αποκτηθούν ποιοτικότεροι ξένοι και να αποκτήσει βάθος η ομάδα.

Είναι επίσης βέβαιο και επιβεβλημένο από την μεριά της η διοίκηση πως πρέπει να κρατήσει και η ίδια ισορροπίες. Ο Παπανικολάου όταν επέστρεψε στους ερυθρόλευκους τον Γενάρη του 2016 για παράδειγμα, πήρε 250,000 ευρώ για το υπόλοιπο της σεζόν και το καλοκαίρι πέρσι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές της τάξεως του 1,100,000 ευρώ.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού πιθανότατα θα προτείνει ένα ανάλογο συμβόλαιο και στον Αντώνη Μάντζαρη, άντε κατιτίς λίγο πιο μεγάλο. Τουτέστιν τριετές κλειστό, με απολαβές που θα αγγίζουν τις 600-700 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Θα επικαλεστεί δικαίως ότι αναλογικά, η ποσοστιαία αύξηση που προσφέρει στο συμβόλαιο είναι μεγαλύτερη και από αυτή που έκανε στον Πρίντεζη. Πιθανότατα να είναι και το ταβάνι η συγκεκριμένη προσφορά και μονόδρομος.

Διότι είπαμε ότι πρέπει να διατηρηθούν ισορροπίες, οι οποίες είναι ίσως και πιο σημαντικές και από την ενδεχόμενη απώλεια ενός παίκτη, ακόμα και ενός παίκτη όπως του Μάντζαρη. Αφού αν διπλασιαστούν εκ νέου οι αποδοχές του Έλληνα γκαρντ και αγγίξουν τις 900,000 ευρώ ετησίως, του χρόνου ο Παπανικολάου για παράδειγμα θα ζητήσει ένα ανάλογο συμβόλαιο και θα πρέπει ο προϋπολογισμός και το μπάτζετ να ξεφύγει κατά πολύ. Και περιθώρια να ξεφύγει το μπάτζετ δεν υπάρχουν.

ΑΛΛΟ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Στην περίπτωση του Σπανούλη και του Πρίντεζη η διοίκηση μπορεί να επικαλεστεί ότι προέβη σε υπέρβαση, για τα οικονομικά δεδομένα της, για να διατηρήσει στο δυναμικό της ομάδας, το καλύτερο ίσως «4αρι» της Ευρωλίγκα φέτος (Πρίντεζη) και το καλύτερο και πιο περιζήτητο γκαρντ της ίδιας διοργάνωσης την τελευταία τετραετία. Στην περίπτωση του Μάντζαρη θα δημιουργήσει ένα «κακό» προηγούμενο, που γνωρίζει μοιραία ότι θα το βρει μπροστά της από το φετινό κιόλας καλοκαίρι στις διαπραγματεύσεις της και θα παρασύρει για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον τον προϋπολογισμό προς τα πάνω.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Έλληνα γκαρντ λοιπόν είναι αρκετά δύσκολη και περίπλοκη περίπτωση συνεπώς. Πιο δύσκολη και από του Πρίντεζη. Δεν είναι εύκολο και βολικό συνάμα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, για τον Μάντζαρη να μετακομίσει στο εξωτερικό, όπως δεν είναι εύκολο και για τον Ολυμπιακό να βρει αντικαταστάτη του. Σε ποιοτικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενδέχεται να βρει (Αμερικάνο) παίκτη ανώτερο. Αλλά όταν τόσο ο ίδιος ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός «διατυμπανίζουν» ότι το ελληνικό στοιχείο και ο ελληνικός κορμός είναι το κλειδί της μακροχρόνιας επιτυχίας, εκεί Μάντζαρη είναι από δύσκολο έως «θαύμα» να πετύχει. Ειδικά σε μία νευραλγική θέση όπως είναι αυτή του πόιντ γκαρντ.

ΥΓ: Ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό και καλή οικονομική πρόταση, φημολογείται πως υπάρχει. Αλλά το θέμα είναι πόσο κολλάει ο Μάντζαρης αγωνιστικά και τι ρόλο θα έχει σε έναν ΠΑΟ του Καλάθη. Διότι ο Μάντζαρης όπως και ο Καλάθης, είναι πόιντ γκαρντ αμφότεροι και όχι combo γκαρντ. Το παραπάνω ίσως να παίξει ρόλο και στην απόφαση του παίκτη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK