Η ΑΕΚ τρεκλίζει!

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για την ΑΕΚ που φθίνει προς το χειρότερο, τον Γκουστάβο Πογέτ που άφησε την ομάδα σε άσχημη κατάσταση και αναρωτιέται πώς θα καταφέρει να κοντράρει σε δέκα ημέρες τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου.

Η ΑΕΚ τρεκλίζει!

Μία παραίνεση στους φίλους της ΑΕΚ που θα θελήσουν να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι η ομάδα σας πορεύεται στο σωστό αγωνιστικό δρόμο και ότι την Μ. Τρίτη το απόγευμα έπαιξε, έστω στοιχειωδώς, ικανοποιητικά, καλύτερα να μην συνεχίσετε την ανάγνωση, μάλλον δεν θα βρείτε πουθενά κοινό τόπο με την ταπεινότητά μας.

Αν κάτι διαφάνηκε από την εμφάνιση της Ενωσης στο Περιστέρι είναι ότι η ομάδα αντιμετωπίζει οξύ αγωνιστικό πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που υποτίθεται ήρθε να επιλύσει ο Πογέτ όταν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Δέλλα. Χωρίς πυξίδα, χωρίς συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, με αδυναμίες που κάνουν μπαμ σε βασικές θέσεις όπως αυτή του τερματοφύλακα ή των στόπερ, η ΑΕΚ προβλημάτισε εντόνως.

Προς Θεού, οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν συνιστούν μομφή εναντίον του Στέλιου Μανωλά ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να προσδώσει ποιότητα και ψυχολογία σε μία ομάδα που έχει ξεχάσει να παίζει ποδόσφαιρο. Κάθε άλλο, άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν τρομερά άδικο για τον άνθρωπο που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην πιο κρίσιμη στροφή της σεζόν, στο κομμάτι δηλαδή που η ΑΕΚ μπαίνει στην τελική ευθεία για τους δύο μεγάλους στόχους της (Κύπελλο και πρώτη θέση στα πλέι οφ).

Ο Πογέτ άφησε... συντρίμμια

Η κριτική έχει να κάνει περισσότερο με την κατάσταση στην οποία άφησε την ομάδα ο Πογέτ (χωρίς νίκη εκτός έδρας για περίπου τρεις μήνες, με φτωχή δημιουργία και μεγάλο πρόβλημα στο γκολ). Ακόμα και σε καθαρά ατομικό επίπεδο η ΑΕΚ φθίνει συνεχώς προς το χειρότερο.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι περισσότερες από τις επαφές που είχε ο Μπαρόχα με την μπάλα χρησιμοποιώντας τα πόδια του οδηγούσαν σε κατάσταση ευκαιρίας τον αντίπαλο και σε...πανικό τη δική του άμυνα. Συνέβη τουλάχιστον τρεις φορές.

Το δίδυμο των στόπερ δεν ενέπνεε καμία ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Ο Παπαδόπουλος βγήκε πάρα πολλές πρώτος πάνω στην μπάλα προκαλώντας ζήτημα τόσο στον Κολοβέτσιο όσο και στον Λαμπρόπουλο των οποίων οι επεμβάσεις δεν χαρακτηρίζονταν αν μην τι άλλο από σιγουριά. Ο Βάργκας επί 60 λεπτά εξαφανισμένος πάνω στο τερέν, έψαχνε ρόλο και χώρο στο παιχνίδι, ματαίως όπως αποδείχθηκε. Ο δε Μάνταλος πέρασε πάλι από όλες τις πιθανές θέσεις της μεσαίας γραμμής μέχρι να καταλήξει να παίζει εκεί που του αρέσει, πίσω από το φορ δηλαδή.

Μ' αυτά τα δεδομένα είναι να απορεί κανείς πως θα αντιμετωπίσει σε 10 ημέρες η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό σ' ένα παιχνίδι τίτλου. Σίγουρα ο Μανωλάς με τους συνεργάτες του θα εντοπίσουν τις αδυναμίες και θα τις αναλύσουν στους παίκτες τους αλλά, σοβαροί να είμαστε, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να διορθώσουν σε δέκα 24ώρα τα κακώς κείμενα μίας ολόκληρης σεζόν. Η δουλειά τους εξ ορισμού θα έχει να κάνει περισσότερο με τη βελτίωση της ομαδικής λειτουργίας, όσο αυτή είναι εφικτή, και πολύ λιγότερο με την ατομική βελτίωση. Πόσο καλύτερος τερματοφύλακας δηλαδή να γίνει ο Μπαρόχα μέχρι τις 7 Μαϊου;

Ευθύνη των τεσσάρων

Είναι σαφές ότι τόσο στον τελικό του επόμενου Σαββάτου όσο και στα παιχνίδια των πλέι οφ η ΑΕΚ θα ζήσει ή θα πεθάνει με την τετράδα των Σιμόες, Γιόχανσον, Μπαρμπόσα και Μάνταλου συν και κάποιες εξάρσεις ή ατομικές εμπνεύσεις των Βάργκας, Τζιμπούρ και Αραβίδη. Ουδείς άλλος διαθέτει την ποιότητα ή το ειδικό βάρος αν θέλετε, να προσδώσει την ποιότητα που λείπει ή να συμπληρώσει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απελπισμένα χρειάζεται αυτό το ρόστερ.

Ακόμα και οι ευκαιρίες της ΑΕΚ στο Περιστέρι προήλθαν από λάθη του αντιπάλου. Δείτε ξανά τη φάση του γκολ. Ο Ατρόμητος χάνει την μπάλα λίγο πάνω από το κέντρο και προς μεγάλη τύχη της ΑΕΚ υπάρχει μία τεράστια απόσταση μεταξύ της μεσαία γραμμής και της άμυνας των γηπεδούχων. Και τα δύο αμυντικά χαφ (Κεϊτά και Ούμπιδες) είναι μπροστά από την μπάλα! Η εξαιρετική πάσα του Μπαρμπόσα στον Γιόχανσον αναδεικνύει ακριβώς αυτή την κραυγαλέα αδυναμία της αντίπαλης διάταξης και κατόπιν έρχεται το γκολ. Ομως, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει πρώτον αν οι παίκτες του Ατρομήτου δεν έχαναν την μπάλα στο κέντρο και δεύτερον αν δεν είχαν αυτή την τακτική αφέλεια να αφήσουν ουσιαστικά ακάλυπτο το κέντρο της άμυνάς τους που βρέθηκε ξαφνικά (και μόνο με μία πάσα) στο έλεος του Γιόχανσον.

Η ΑΕΚ τρεκλίζει!

Θα πείτε ότι χωρίς λάθη στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται τα γκολ. Καλή, τέλος πάντων, είναι η ομάδα που εκμεταλλεύεται τις όποιες αρρυθμίες του αντιπάλου. Σωστό αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Διότι αν σ' ένα ολόκληρο 90λεπτο η δική σου ομάδα δεν μπορεί να παράξει ευκαιρίες χωρίς τη δική της πρωτοβουλία, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όταν βρεθεί αντιμέτωπη με αντίπαλο που θα ελαχιστοποιήσει τα λάθη του και δεν θα δώσει δικαιώματα, η πλάστιγγα θα γείρει από την άλλη πλευρά.

Η ΑΕΚ δεν διαθέτει την πολυτέλεια των πολλών λύσεων (με καθοριστική εδώ την ευθύνη της διοίκησής της). Στα στόπερ, ας πούμε, πίσω από τον Κολοβέτσιο και τον Λαμπρόπουλο υπάρχουν μόνο ο Αρθο και ο Τζανετόπουλος. Ούτε χρόνος πλέον υπάρχει, ότι μπορεί να βελτιωθεί πρέπει να βελτιωθεί άμεσα, χθες αν ήταν δυνατόν. Ο Μανωλάς μόνο και μόνο από τις παραστάσεις που διαθέτει μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις αλλά κακά τα ψέμματα, το περιθώριο των παρεμβάσεών του είναι περιορισμένο. Τι μένει; Προφανώς η ατομική ποιότητα κάποιων παικτών που καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος ακόμη επτά αγώνων. Δεν θα είναι εύκολο και ο ανταγωνισμός έχει πράγματα να επιδείξει.

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα

Για το τέλος δύο λόγια για τον Τραϊανό Δέλλα και την τακτική προσέγγισή του στο ματς. Αν ο Μακεδόνας τεχνικός είχε επιλέξει αυτό το σχήμα και στον πρώτο αγώνα (με τη διαφορά βέβαια ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν έτοιμος, άρα και διαθέσιμος, ο Σουμπίνιο) η ομάδα του θα είχε σίγουρα άλλο αποτέλεσμα να διαχειριστεί στη ρεβάνς και όχι αυτό το δύσκολο, από ψυχολογικής άποψης, 1-0.

Ο Παπαδόπουλος που έκανε εξαιρετική δουλειά κρατώντας μπάλα και ανοίγοντας διαδρόμους, ο Κεϊτά που κυριάρχησε στο χώρο ευθύνης του, ο Φυτανίδης που πρόσφερε σιγουριά, πήγαν τον Ατρόμητο ένα σκαλί πιο πάνω. Ομως ο Δέλλας στο πρώτο ματς προτίμησε να πειραματιστεί με τον Γροντή και τον Κοντοέ. Από τα λάθη τους φυσικά μαθαίνουν όλοι οι άνθρωποι στη ζωή, το ίδιο και οι προπονητές. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κατά τα άλλα ικανότατο Τραϊανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK