Γιατί ο Παππάς δεν θα έχει την τύχη του Διαμαντόπουλου

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον Νίκο Παππά που δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη... Δεν είναι Διαμαντόπουλος. Μοιάζει περισσότερο συνειδητοποιημένος, πιο αποφασισμένος, λιγότερο συναισθηματικός και πιο πρακτικός στη σκέψη του.

Γιατί ο Παππάς δεν θα έχει την τύχη του Διαμαντόπουλου
INTIME SPORTS

Το ταλέντο δεν προσφέρεται στον κάτοχό του για σπατάλη, αυτό είναι βέβαιο. Ολα φυσικά εξαρτώνται από τον κάτοχο. Ολα; Οχι! Ρόλο παίζουν οι εξωτερικές συνθήκες, η τύχη και φυσικά οι επιλογές.

Ως προς το τελευταίο κομμάτι, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ο μακράν πιο ταλαντούχος παίκτης της προηγούμενης δεκαετίας, έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα ματιά του. Παρασυρόμενος από τον ατόφιο συναισθηματισμό του τοποθέτησε λάθος προτεραιότητες για την καριέρα του και έριξε το ταλέντο του στον Καιάδα.

Ο αστικός μύθος (που μάλλον δεν είναι τόσο μύθος) θέλει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τον πλησιάζει και να του καταθέτει πρόταση να συνεργαστούν στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1999. Η απάντηση που λέγεται πως δόθηκε είχε τη μορφή ερώτησης (πόσο θα παίζω) γεγονός που έκανε τον Σέρβο κόουτς να κοιτάξει αλλού. Αργότερα προέκυψε η πρόταση της τότε Ταού (Μπασκόνια), ο Γιώργος όμως προτίμησε να μείνει πιστός στον Πανιώνιο. Επέλεξε τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2003-04, μόνο που τότε οι “ερυθρόλευκοι” έπνεαν τα λοίσθια της εποχής Κόκκαλη και δεν αποτελούσαν σοβαρό μπασκετικό περιβάλλον για έναν ανερχόμενο παίκτη.

Στη συνέχεια ήρθαν τα ταξίδια σε Ισπανία, Ρωσία και Ιταλία (όχι σε μεγάλους συλλόγους) και το πολύτιμο αγωνιστικό κεφάλαιο αυτού του χαρισματικού παίκτη σπαταλήθηκε άδικα στις άγονες γραμμές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το ελληνικό περιβάλλον του αθλήματος βέβαια δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Επλασε με ευκολία την ιστορία του “κακού και απροσάρμοστου παιδιού”, ο Διαμαντόπουλος έχασε κάθε σοβαρό έρεισμα στα υψηλά κλιμάκια του μπάσκετ και μια μεγάλη καριέρα έμεινε στο επίπεδο της προσδοκίας.

Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Για να καταδείξουμε ότι ο εξίσου (αν όχι περισσότερο) χαρισματικός Νίκος Παππάς δεν κινδυνεύει, ευτυχώς για το ελληνικό μπάσκετ, να υποστεί το σύνδρομο Διαμαντόπουλου. Με την ταμπέλα του “κακού” παιδιού και αυτός στην καμπούρα του από τα πρώτα επαγγελματικά χρόνια, άργησε αλλά εν τέλει βρήκε τη σταθερότητα και το βηματισμό που επιζητούσε στην καριέρα του.

Ο Πανιώνιος (του Γιάννη Σφαιρόπουλου και του Ηλία Λιανού) του έδωσε μία πραγματικά καλή ευκαιρία πριν από δύο χρόνια και εκείνος όχι απλώς την εκμεταλλεύτηκε αλλά της... ξερίζωσε τα μαλλιά φτάνοντας στην κορυφή των σκόρερ της Α1. Ο Σφαιρόπουλος, σοφά σκεπτόμενος, έδωσε σ' αυτό το σπάνιο ταλέντο την ελευθερία που αποζητούσε για να ξεδιπλώσει τις αρετές του στο παρκέ. Ο τότε 23χρονος, που μέχρι το καλοκαίρι του 2012 δεν είχε πραγματοποιήσει την αγωνιστική του έκρηξη, τον δικαίωσε στο 100% με μία “τρελή” σεζόν κατά τον οποία τόνωσε πολύ την αυτοπεποίθησή του.

Γιατί ο Παππάς δεν θα έχει την τύχη του Διαμαντόπουλου
INTIME SPORTS

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Στους πράσινους τα γκέμια τα κρατούσε (και τα κρατάει ακόμα) ο Δημήτρης Διαμαντίδης, το μπάσκετ που έπαιζε ο Αργύρης Πεδουλάκης συνήθως δεν αναδεικνύει τους μεγάλους σκόρερ και αυτούς που θέλουν να έχουν την μπάλα στα χέρια τους για να δημιουργούν. Εκτός των άλλων, η Ευρωλίγκα αποτελούσε αχαρτογράφητη ήπειρο για τον Παππά που έπρεπε να πέσει στα βαθιά και να πάρει το βάπτισμα του πυρός.

Είναι γεγονός ότι ο Πεδουλάκης δεν τον περιέβαλε με μεγάλη εμπιστοσύνη. Οποτε όμως του έδινε χρόνο, ο Παππάς ήταν εκεί για να αποδείξει ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερη προπονητική φροντίδα. Το παιχνίδι μέσα στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα πέρυσι το πήρε σχεδόν μόνος του. Μετά ήρθε ένας τραυματισμός, στη συνέχεια μία αυτοθυσία για να παίξει στο ντέρμπι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και μία υποτροπή. Κοντολογίς, ο Παππάς πέρυσι δεν άφησε το στίγμα του, εκτός από λίγες περιπτώσεις.

Δεν είναι Διαμαντόπουλος

Ομως ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο ανίσχυρος και εν πολλοίς ανυπόληπτος Ολυμπιακός της σεζόν 2003-04 και ο Παππάς δεν είναι Διαμαντόπουλος. Μοιάζει περισσότερο συνειδητοποιημένος, πιο αποφασισμένος, λιγότερο συναισθηματικός και πιο πρακτικός στη σκέψη του. Πολλοί στη θέση του θα λύγιζαν και θα τα παρατούσαν πέρυσι. Ομως ο ίδιος οπλίστηκε με κουράγιο και έξτρα δύναμη για να πείσει τον πάντα απαιτητικό Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Γιατί ο Παππάς δεν θα έχει την τύχη του Διαμαντόπουλου

Σημαντική σημείωση εδώ: Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ο Παππάς είναι ένας παίκτης που δεν φοβάται ούτε την προπόνηση ούτε τη σκληρή δουλειά. Μιλάμε για εργάτη...ολκής κάτι που είχε δείξει και το καλοκαίρι του 2013 όταν πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Είχε έρθει τότε στα γραφεία τουContra.grγια μία συνέντευξη, με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο. Την έδωσε και εν συνεχεία πήρε το αυτοκίνητο για να ανέβει στο ΟΑΚΑ και να κάνει ατομική προπόνηση παρέα με τον Διαμαντίδη πολύ πριν αρχίσει η προετοιμασία του Παναθηναϊκού. Το σκηνικό επαναλήφθηκε πολλές φορές και δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμπαίκτες του και τους ανθρώπους της ομάδας.

Ο Ιβάνοβιτς του άνοιξε το δρόμο

Εφέτος ο Ιβάνοβιτς του άνοιξε το δρόμο να δείξει πράγματα σημαντικά στο πολύ υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Και ο παίκτης τον ανταμείβει με εξαιρετικές εμφανίσεις και αγωνιστική ωριμότητα που σιγά-σιγά στα 25 του χρόνια, αρχίζει να τον χαρακτηρίζει. Την ίδια ώρα ο ομοσπονδιακός κόουτς Φώτης Κατσικάρης, προπονητής που του αρέσουν οι γνήσιοι σκόρερ, του πλέκει το εγκώμιο και είναι έτοιμος να του ανοίξει ξανά την πόρτα της Εθνικής ομάδας.

Επιτέλους, το ελληνικό μπάσκετ αρχίζει να προσέχει τα παιδιά του. Ολα τα παιδιά του και όχι μόνο αυτά που φόρεσαν το κοστούμι του καλού παιδιού. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς και τις δικές του προσωπικές ευθύνες, απορρίφθηκε με τουλάχιστον άκομψο τρόπο από την ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Αντίθετα, ένας παίκτης που στα προσόντα και τις δυνατότητες του μοιάζει όσο λίγοι, ο Νίκος Παππάς φαίνεται να κερδίζει τη μάχη χωρίς μάλιστα να βάλει σε καλούπι το μεγάλο και ατόφιο ταλέντο του. Και αυτή είναι πραγματικά μία υπέροχη είδηση για όλους εμάς που λατρεύουμε το καλό μπάσκετ.

Γιατί ο Παππάς δεν θα έχει την τύχη του Διαμαντόπουλου
INTIME SPORTS

ΥΓ: Για τον Νίκο Παππά είναι πραγματικά ευλογία να πορεύεται στα χρόνια της μπασκετικής του ωρίμανσης δίπλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη, καλύτερο φροντιστήριο σ΄αυτή τη φάση της καριέρας του δεν θα μπορούσε να πάρει. Τόσο μέσα, όσο και έξω από το παρκέ. Κυρίως έξω, ο Διαμαντίδης διαθέτει όλο εκείνο το πακέτο που θα πρέπει να τοποθετήσει στις δικές του μπασκετικές αποσκευές ο Παππάς. Καλό όμως θα ήταν ένα στοιχείο που χαρακτήρισε την καριέρα του μεγάλου αρχηγού του Παναθηναϊκού να το αφήσει έξω.

Είναι αυτό της υπερβολικής ομαδικότητας. Στο μπάσκετ, όπως και στη ζωή, οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι. Ο Διαμαντίδης θυσίασε πολλές φορές το ταλέντο του για να βοηθήσει τους άλλους, πράξη που πολλές φορές ούτε τον ίδιο ωφέλησε ούτε την ομάδα του. Του το είχε πει άλλωστε και ο Ομπράντοβιτς, τον ήθελε περισσότερο.... “killer”.Ο Παππάς, από αυτήν την άποψη, μάλλον στα χνάρια του Σπανούλη θα πρέπει να βαδίσει. Να βγει μπροστά και να ζητήσει με επιμονή να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σ΄έναν ηγέτη. Οχι για να τις μοιραστεί με τους άλλους αλλά για να τις διεκπεραιώσει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Καρύδας: Ρον Αρτέστ: Ένα οργισμένο είδωλο

News 24/7

24MEDIA NETWORK