Η επόμενη ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτεραιότητες που θα βάλει σε ράγες η νέα κυβέρνηση στα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Contra.gr. Πως θα πορευτεί το κυβερνών, πια, κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της έρευνας για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και της χρηματοδότησης των ομοσπονδιών.

Η επόμενη ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, η επόμενη ημέρα για τη χώρα, και κατά συνέπεια για το ελληνικό αθλητισμό προβλέπει τη διαχείριση των πραγμάτων από μία κυβέρνηση που είτε θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα περιέχει μόνο τον (αυτοδύναμο) ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει και η οποία θα έχει σαφές αριστερό πρόσημο θια κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από "καυτά" προβλήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αθλητισμός.

Το θέμα που προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν σαφώς αυτό της κατασκευής του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το κυβερνών, πλέον, κόμμα όμως ως προς αυτό το κομμάτι είναι μάλλον... τυχερό. ΤΟ ζήτημα αφορά όχι τόσο την κεντρική πολιτική σκηνή και την κυβέρνηση αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας).

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει μία φόρμουλα που θα συμβιβάζει τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί είτε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είτε γενικότερα στην κοινωνία.

Ως προς το ζήτημα της έρευνας για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει όπως είναι φυσικό η ελληνική δικαιοσύνη. Είναι όμως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να μην προχωρήσει σε βάθος αυτή η έρευνα και να φτάσει έως το τέλος. Αντιθέτως, ειδικά αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλάβει η... ατρόμητη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, θα πρέπει να περιμένει κανείς ενθάρρυνση των δικαστικών λειτουργών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Το θέμα της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το ζήτημα της γενικότερης χρηματοδότησης της χώρας. Σε περίπτωσης χαλάρωσης της λιτότητας και ενίσχυση της κρατικής ρευστότητας δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα μικρές διορθώσεις προς τα πάνω χωρίς βέβαια να κάνει λόγο κανείς για θεαματικές μεταβολές.

Πολύ σημαντική παράμετρος στην αθλητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταπολέμηση του ντόπινγκ και γενικά της φαρμακοδιέγερσης στον ελληνικό αθλητισμό. Πρόθεση είναι η καταπολέμηση του φαινόμενου και η πρακτική αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΚΑΝ (η οποία άλλωστε προβλεπόταν και στον τελευταίο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση).

Ουδείς, τέλος, μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πρόσωπο που θα κληθεί να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα από τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι τα σπορ και τα προβλήματά του δεν θα μπορούσαν να αποτελούν προτεραιότητα αφού εκκρεμούν μία από σειρά από πολύ κρίσιμα ζητήματα στην οικονομία, την κοινωνία και την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, επειδή συνήθως τα αθλητικά θέματα είναι προνομιακό πεδίο άσκησης μίας πιο φιλολαϊκής πολιτικής, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταγράψει κάποιες επιτυχίες σ' αυτόν τον τομέα. Οψόμεθα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK