Η κατάρα της ΑΕΚ κρύβεται μέσα της!

Ο Νίκος Γιαννόπουλος σχολιάζει τον τρόπο που προσέγγισαν οι δύο αντίπαλοι το ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης" και εξηγεί γιατί η ΑΕΚ έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να γίνει και πάλι μεγάλη σε όλα της.

Η κατάρα της ΑΕΚ κρύβεται μέσα της!
INTIME SPORTS

Τραγική ειρωνεία ή όχι τα μεγάλα προβλήματα της ΑΕΚ δεν έλαβαν χώρα το Σάββατο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", τουλάχιστον όχι πάνω στο χορτάρι. Εκεί οι παίκτες του Δέλλα τα έβαλαν με μία ανώτερη σε ποιότητα και λύσεις ομάδα, έδωσαν τη μάχη τους, ηττήθηκαν, μπορεί να συμβεί στον καθέναν. Μιλάμε για ποδόσφαιρο, για αθλητισμό.

Η Ενωση έχασε κατά κράτος τόσο πριν από τη σέντρα όσο και μετά το σφύριγμα της λήξης (κυρίως μετά από αυτό) αφού αφενός προετοιμάστηκε με εντελώς λαθεμένο τρόπο στο ψυχολογικό κομμάτι και αφετέρου ερμήνευσε τη συντριπτική, ας μην κρυβόμαστε, ήττα με τον τρόπο που ήθελε και όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Ισως να ακουστεί λίγο σκληρό αλλά η ΑΕΚ έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα μέχρι να χαρακτηριστεί και πάλι μεγάλη ομάδα. Μεγάλη σε όλα της, όχι μόνο στον κόσμο, τις φανέλες και την ιστορία. Μεγάλη στον τρόπο που προσεγγίζει τα ματς και αναλύει τα πεπραγμένα της. Κατά την ταπεινή μας άποψη οι παίκτες της Ενωσης μπήκαν στο γήπεδο έχοντας στην άκρη του μυαλού τους την ιδέα ότι θα αδικηθούν (κάπου, κάπως, κάποτε) από τη διαιτησία και η αγωνιστική τους συμπεριφορά καθορίστηκε από αυτή και μόνο την αίσθηση.

Ο δε Δέλλας όχι μόνο τσίμπησε σαν άμαθο ποντίκι στη φάκα αλλά έφαγε όλο το τυρί μέχρι τέλους χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι έχει πάρει εντελώς λάθος δρόμο. Η δήλωση ή του μετά το τέλος του ματς δεν θα γινόταν από οποιοδήποτε προπονητή της παλιάς, κραταιάς ΑΕΚ, πρόκειται για μία δήλωση που αλλοιώνει το DNA αυτή της ομάδας.

Η εικόνα του Ελληνα τεχνικού, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, να σχολιάζει κάθε διαιτητική απόφαση (λέγοντας μάλιστα προς τους συνεργάτες του: "το είδατε αυτό;") σίγουρα δεν συνιστά τιμή αλλά σε τελική ανάλυση δεν αποκαλύπτει άνθρωπο του ποδοσφαίρου που έχτισε-υποτίθεται- τη νοοτροπία του σε προηγμένες χώρες του αθλήματος όπως η Αγγλία και η Ιταλία.

Νοοτροπία, αυτή η μάστιγα

Με λίγα λόγια: Η ΑΕΚ με τη νοοτροπία της αιώνιας αδικημένης δεν μπορεί να κάνει βήματα προόδου σ' έναν ποδοσφαιρικό κόσμο που αλλάζει, κινείται πλέον σε άλλες ταχύτητες και σε άλλους ρυθμούς. Οφείλει, πρώτα απ' όλα, να εξελίξει το αγωνιστικό της κομμάτι, να παρουσιάσει χειροπιαστή βελτίωση πάνω στο χορτάρι, να αυξήσει το βαθμό της ανταγωνιστικότητάς της. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του προπονητή και του πάγκου της. Και από ότι φάνηκε σ' αυτό το ματς δεν ήταν.

Δεχόμαστε εδώ όχι μόνο για την οικονομία των συλλογισμών αλλά και γιατί πραγματικά έτσι ήταν ότι ο ρέφερι μοίρασε τα σπόρια στους γηπεδούχους, καμία αντίρρηση. Συνέβη πράγματι. Αλλά προς τι ο τόσο μεγάλος εκνευρισμός που οδήγησε τον πιο έμπειρο παίκτη της ΑΕΚ (Κορδέρο) να δεχθεί κίτρινη κάρτα αν και καθόταν στον πάγκο ως αναπληρωματικός; Γιατί να χαθεί έτσι η αυτοσυγκέντρωση; Γιατί αυτός ο εκνευρισμός να περάσει και στους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο γήπεδο;

Καθαρά αγωνιστικά, τακτικά καλύτερα, η ΑΕΚ δεν πήγε άσχημα στο παιχνίδι. Το πρώτο γκολ από στημένη φάση προήλθε περισσότερο από την αβελτηρία του Τζανετόπουλου να "φάει" αμάσητο το σκριν του Μποτία παρά από την ικανότητα του Ολυμπιακού στα στημένα. Η αλλαγή του Σιμόες με τον Μπουονανότε έκρυβε σίγουρα ρίσκο και η Ενωση δεν κατάφερε να την υποστηρίξει μέσα στο γήπεδο. Οταν ο Δέλλας αποφάσισε να αντιδράσει εκ νέου, το σκορ ήταν ήδη 3-0. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στους εμπειρότερους προπονητές. Η κύρια ευθύνη του Μακεδόνα κόουτς περιγράφηκε στις προηγούμενες παραγράφους.

Τα λάθη του εξαιρετικού Σίλβα

Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε χωρίς να πιάσει ούτε το 60% των δυνατοτήτων του, αυτή είναι πραγματικότητα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια του, αυτή τη φορά ο Μάρκο Σίλβα δεν βρέθηκε σε καλή μέρα σε ότι είχε να κάνει με την επιλογή των αρχικών 11. Ούτε ο Τσόρι ούτε ο Ντουρμάζ ήταν έτοιμοι για ένα τέτοιο ματς. Η χρησιμοποίηση του πρώτου βέβαια μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι ο Φορτούνης θα έπρεπε να πάρει ανάσες ενόψει του αγώνα της Τρίτης με την Δινάμο Ζάγκρεμπ. Ως προς τον δεύτερο όμως, ο Σίλβα έκανε πέρα ως πέρα λάθος υποκύπτοντας κατά τα φαινόμενα στη μεγάλη επιθυμία του παίκτη του να αγωνιστεί.

Παρά τις αστοχίες των επιλογών όμως, ο Πορτογάλος προπονητής απέδειξε και πάλι ότι έχει δουλέψει με την ομάδα του σε όλους τους τομείς. Φάνηκε διαβασμένος για τα ατού του αντιπάλου, έκρυψε και πάλι αποτελεσματικά την έλλειψη ταχύτητας των δύο στόπερ του, εκμεταλλεύτηκε άριστα το βάθος του πάγκου του, ιδιαίτερα από την ώρα που ο αντίπαλος πάγκος του έδωσε το δικαίωμα να σκεφθεί επιθετικά. Με τις προσθήκες των Φορτούνη και Ερνάνι ο Ολυμπιακός πετούσε φωτιές κόντρα σε μία...ξεδοντιασμένη και χωρίς άξονα ΑΕΚ.

Οι "ερυθρόλευκοι" αποκτούν πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν το προνόμιο να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τις εν Ελλάδι υποχρεώσεις τους. Ξέρουν, γνωρίζουν καλά ότι η ποιοτική τους διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι μεγάλη έτσι ώστε ακόμα και απώλειες να προκύψουν η πορεία να διορθωθεί στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Κατά αυτόν τον τρόπο το βάρος πέφτει ολότελα στο Τσάμπιονς Λιγκ με το παιχνίδι της Τρίτης στο Ζάγκρεμπ να φαντάζει γρίφος. Προσώρας ο Ολυμπιακός τα κατάφερε περίφημα ως αουτσάιντερ. Τι θα κάνει όμως κόντρα σε μία ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται καλύτερη ή πιο ακριβή από αυτόν; Η απάντηση στο "Μάξιμιρ" σε τρία βράδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άκης Γεωργίου: Το "δώρο" και η ατυχέστατη δήλωση Δέλλα

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-0 (VIDEOS)

Δέλλας: "Δεν κατεβήκαμε από το διάστημα, όλοι εδώ ζούμε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK