Η ωμή αλήθεια του μεγάλου Βαγγέλη Μόρα

Ο απεσταλμένος του Contra.gr στο Μπέλφαστ, Νίκος Γιαννόπουλος, σχολιάζει όσα είπε ο Βαγγέλης Μόρα στη συνέντευξη Τύπου.

Η ωμή αλήθεια του μεγάλου Βαγγέλη Μόρα

Ημασταν προετοιμασμένοι, είναι η αλήθεια, για μία τυπική συνέντευξη Τύπου. Για μία από αυτές κατά τις οποίες οι ποδοσφαιριστές (αλλά και οι δημοσιογράφοι) αναμασούν στερεότυπα. "Κάθε ματς είναι τελικός", "στο τέλος κάνουμε ταμείο", "σεβόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε τον αντίπαλο" και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Αποδείχθηκε ότι όταν σπάνε τα κλισέ, βγαίνει προς τα έξω και ο λυτρωτικός για όλους αυθορμητισμός. Ο συνάδελφος, ο Χρήστος Κοντός το είπε όπως το ένιωθε: "Ουδείς ασχολείται με το ματς", και ο Βαγγέλης Μόρας έβγαλε τα εσώψυχά του. Πολύ καλά έκανε!

Κατά καιρούς πολλοί συμπαίκτες του, και κυρίως αυτή της παλιάς φρουράς, είχαν κάνει δημόσια την αυτοκριτική τους. Ο Μόρας πέρασε σε άλλο επίπεδο, έχουμε την εντύπωση ότι μίλησε στην ψυχή του κάθε Ελληνα που αγαπά το ποδόσφαιρο και την Εθνική ομάδα.

Παρουσίασε την αλήθεια όπως είναι, ωμή χωρίς περιττά "στολίδια". Μίλησε για γελοιοποίηση, διότι όντως αυτό έγινε κατά τη διάρκεια αυτών των προκριματικών. Μία ποδοσφαιρική γελοιοποίηση τόσο μέσα όσο και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου!

Tα είπε όπως έπρεπε!

Ενα απίστευτο πισωγύρισμα σε χρόνια που νομίζαμε ότι δεν θα ξανάρθουν ποτέ, μόλις μερικούς μήνες μετά την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Στα 34 του πια ο Βαγγέλης και έμπειρος είναι και βλέπει ξεκάθαρα τα πάντα. Εδωσε λοιπόν διαζύγιο στην ωραιοποίηση και είπε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν.

Σημειώστε όμως και κάτι άλλο που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Ο Μόρας έχει κρυμμένα μέσα στην ψυχή του συναισθήματα απείρως πιο δυνατά από τη στενοχώρια του για το βατερλό της Εθνικής. Πρόσφατα ο άνθρωπος έχασε τον αδερφό του μετά από πολύμηνη μάχη με σοβαρή ασθένεια. Και όμως, μόλις η ευκαιρία του δόθηκε, ο Λαρισαίος στόπερ, άφησε κατά μέρος το δικό του δράμα για να μιλήσει για όλα αυτά που τον ενόχλησαν σ' αυτήν την καταστροφική, για τα ελληνικά χρώματα, προκριματική φάση του Euro. Σημαίνει αυτό ότι το θέμα τον έχει αγγίξει μέχρι το μεδούλι, ότι η αποτυχία του άνοιξε μέσα του πληγές που δεν θα κλείσουν εύκολα.

Δεν υπάρχει σεβασμός

Η λογική λέει ότι το ίδιο πνεύμα διαπνέει και τις άλλες παλιοσειρές των αποδυτηρίων. Τον Βασίλη Τοροσίδη, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον Λουκά Βύντρα, τον Ορέστη Καρνέζη. Πρόκειται για ελπίδα ανάκαμψης ενόψει και των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αρχίζουν τον Οκτώβριο. Διότι για να απαλλαχθείς από την αρρώστια, οφείλεις να γνωρίζεις από ποια νόσο πάσχεις. Ο Μόρας έκανε την ακριβέστερη των διαγνώσεων. "Δεν σεβόμασταν ο ένας τον άλλο". Κοινώς, δεν υπήρχε το στοιχείο της ομάδας.

Ωραία λοιπόν, τώρα που διαγνώσαμε το πρόβλημα, πάμε και να το λύσουμε. Ιδού το πρώτο όχι και τόσο λαμπρό είναι η αλήθεια πεδίο δόξης. Η πρωτοπόρος Βόρεια Ιρλανδία νομίζει ότι θα νικήσει εύκολα. Ελληνες διεθνείς τι λέτε; Είναι έτσι τα πράγματα;

ΥΓ. Αξίζει να σταθούμε και σε μία τοποθέτηση του Κώστα Τσάνα ο οποίος σε αποστροφή του λόγου του είπε ότι " μέσα από τις δυσκολίες γεννιούνται οι νέοι ηγέτες". Εχει απόλυτο δίκιο. Ο Ζαγοράκης, ο Χαριστέας, ο Μπασινάς, ο Καραγκούνης και οι περισσότεροι από τους ήρωες του 2004 είχαν φάει πρώτα αρκετή πίκρα και κάρβουνο πριν θριαμβεύσουν. Για το θρίαμβο όμως χρειάστηκε και η κατάλληλη καθοδήγηση. Η ΕΠΟ, άρα, οφείλει να βρει ΧΘΕΣ τον νέο τιμονιέρη της Εθνικής.

Διαβάστε ακόμη:

Μόρας: "Δεν θέλω να με κοροϊδεύουν"

Έλληνας διαιτητής στη Βόρειο Ιρλανδία;

Τιμή και δόξα στον Τζορτζ Μπεστ

Τα καλύτερα του Contra.gr:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Χρυσάφι" η Μπαρτσελόνα για τον Σπανούλη

Φάκελος Μουρίνιο: Η τρίτη σεζόν είναι θανάσιμη

Σωτήρης Γεωργίου: "Ανοιχτό" το clasico

News 24/7

24MEDIA NETWORK