Ηλεκτροσόκ-δώρο για τον Ολυμπιακό

Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Άρη πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με αίσθημα ανακούφισης από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για το... μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να περιμένει ο προπονητής των ερυθρόλευκων.

Ηλεκτροσόκ-δώρο για τον Ολυμπιακό
Σφαιρόπουλος INTIME SPORTS

Σαν μάννα εξ ουρανού. Μ' αυτό το αίσθημα ανακούφισης θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος την ήττα (καθαρή και ξάστερη) του Ολυμπιακού από τον Αρη στο Αλεξάνδρειο. Ειλικρινά, μεγαλύτερο δώρο δεν θα μπορούσε να περιμένει ο Έλληνας κόουτς.

Φανταστείτε τον Ολυμπιακό, το δικό του Ολυμπιακό που δάγκωνε σίδερα στην άμυνα όλη τη σεζόν, να έβρισκε τον τρόπο να φύγει νικητής από το παρκέ μ' αυτήν την μπλανζέ και γεμάτη...υφάκι εμφάνιση. Οι παίκτες του θα νόμιζαν ότι είναι άτρωτοι, ίσως χαλάρωναν υπερβολικά και με τη σκέψη ότι στους τελικούς έχουν το πλεονέκτημα έδρας δεν αποκλείεται κάποιοι να έκαναν και πρόβες για τις σέλφι του τίτλου.

Διήμερο κόλασης

Ενώ τώρα; Τους περιμένει ένα διήμερο κόλασης στη Θεσσαλονίκη με βίντεο, προπόνηση, ξανά βίντεο, ξανά προπόνηση και μπόλικες φωνές από το προπονητικό τιμ. Και να ήθελε να δημιουργήσει μία τεχνητή κρίση στην ομάδα του για να σφίξει λίγο τα λουριά, ο Σφαιρόπουλος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία απ' αυτή που τελικά η ίδια η πραγματικότητα του πρόσφερε απλόχερα.

Δεν είναι προφανώς η ήττα καθ' αυτή που (λογικά) θα εξόργισε το Θεσσαλονικιό κόουτς, όσο το αγωνιστικό πρόσωπο. Ο Ολυμπιακός χαλαρά δέχθηκε 84 πόντους (44 στο ημίχρονο) από την επτάδα του Αρη (συν τον Δήμα), χαλαρά έχασε τη μάχη των ριμπάουντ, χαλαρά δεν έπαιξε άμυνα και χαλαρά βρέθηκε πίσω στο σκορ στα επί μέρους σκορ και των τεσσάρων δεκαλέπτων. Δηλαδή είχε μία ροπή προς την αγωνιστική αδιαφορία σε όλη τη διάρκεια του ματς.

Στο περιστατικό με τον Αγραβάνη δε, αποτυπώθηκε αφενός η αδιαφορία και η ακεφιά των παικτών και αφετέρου ο εκνευρισμός του Σφαιρόπουλου. Το ότι ο νεαρός φόργουορντ είδε τον προπονητή του να του δείχνει τα αποδυτήρια στο μέλλον ίσως για τον ίδιο αποδειχθεί το καλύτερο μάθημα. Ο Ομπράντοβιτς είχε κάνει κάτι ανάλογο στον Μπιέλιτσα πέρυσι και εφέτος είδε τον παίκτη του MVP της Ευρωλίγκας. Για τους υπόλοιπους θα αποτελέσει το απαραίτητο ταρακούνημα για να ξυπνήσουν από το λήθαργο στον οποίο τους έβαλαν οι άνετες νίκες στο Φάληρο.

Oλα τα παραπάνω βέβαια σε τίποτα δεν μειώνουν την επιτυχία του μεγάλου Αρη. Είδαμε όλοι τι μπορεί να καταφέρει μία ομάδα αν η φανέλα της κουβαλά μπασκετικό dna και ιστορικό βάρος. Χωρίς κόσμο και με την απογοήτευση των δύο συντριβών στο ΣΕΦ τα....παιδιά του Νίκου Γκάλη όχι μόνο νίκησαν αλλά θριάμβευσαν στην καλύτερη εφετινή τους εμφάνιση. Ηταν ένα αποτέλεσμα που ο εφετινός Αρης το άξιζε για τη μεγάλη προσπάθειά του και τη συνέπεια που έδειξε στο παρκέ όλη τη σεζόν.

Συνέχισε τον ανηφορικό δρόμο ο Παναθηναϊκός

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε το ανηφορικό του δρόμο ξεπερνώντας και πάλι με ευκολία το εμπόδιο του ΠΑΟΚ και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους τελικούς. Ανηφορικός είναι ο δρόμος για τους πράσινους διότι το να αλλάζεις πρόσωπο, τακτική και συνήθειες μέσα στη σεζόν αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μπελά για τους παίκτες αλλά και τον προπονητή.

Και όμως, o Mανωλόπουλος δείχνει να τα καταφέρνει. Μέσα από τους αγώνες κυρίως ξαναμοιράζει τους ρόλους, προσπαθεί να εντοπίσει νέους τρόπους για να κάνει τον Παναθηναϊκό και επικίνδυνο, φρεσκάρει την αγωνιστική αλλά και την ψυχική διάθεση των παικτών του και, το κυριότερο, επιχειρεί να εντάξει δύο νέα πρόσωπα ομαλά στο σύνολο.

Ολα αυτά απαιτούν ικανότητες περισσότερο ταχυδακτυλουργού αλλά μέχρι στιγμής ο Μανωλόπουλος (και ο Λυκογιάννης για να μην αδικήσουμε) έχουν φορέσει τη στολή του... Μάικ Λαμάρ. Η δουλειά τους αποτυπώνεται κυρίως στη μεταμόρφωση του Ντε Μάρκους Νέλσον. Απαλλαγμένος από το βραχνά του μακρινού σουτ, ο Αμερικανός γκαρντ κάνει αυτά που θέλει μέσα στο παρκέ κρύβοντας τη μεγάλη του αδυναμία.

Θα είναι όλα αυτά αρκετά για τον Παναθηναϊκό έτσι ώστε να κατακτήσει εκ νέου τον τίτλο έχοντας, μάλιστα, μειονέκτημα; Υπάρχει ισχυρή αμφιβολία, όμως υπάρχει και το παράδειγμα του 2013. Και πλέον, ο Παναθηναϊκός διαθέτει και περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, άνετος και ωραίος.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 65-83

Άρης - Ολυμπιακός 84-74

Στα αποδυτήρια έστειλε τον Αγραβάνη ο Σφαιρόπουλος

Στη Θεσσαλονίκη ο Σπανούλης

News 24/7

24MEDIA NETWORK