Η πρώτη ανάγνωση των τεσσάρων: Πιο μπροστά ο ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Γιαννόπουλος επιχειρεί μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων των τεσσάρων μονομάχων του πρωταθλήματος.

Η πρώτη ανάγνωση των τεσσάρων: Πιο μπροστά ο ΠΑΟΚ

Στα μέσα του Ιούλη να προσπαθείς να μαντέψεις το πρόσωπο που θα έχουν οι ομάδες στην εκκίνηση του πρωταθλήματος είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στην άμμο. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά περιορισμένες, αξίζει ωστόσο να δοκιμάσουμε όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να επιχειρήσουμε μία πρώτη καταγραφή των πεπραγμένων των τεσσάρων μεγάλων του ποδοσφαίρου μας.

Αν υπάρχει ένα και μόνο δεδομένο το οποίο μπορεί να καταγράψει κανείς με μία σχετική σιγουριά μετά από ένα μήνα (σχεδόν προετοιμασίας) αυτό έχει να κάνει με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ποτέ άλλοτε στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη ο πρωταθλητής δεν έχει παίξει τόσο απροκάλυπτα με τη φωτιά.

Μόλις στη δεύτερη ημέρα της προετοιμασίας στην Αυστρία ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να αλλάξει προπονητή, μία υποχρέωση που πάντως δεν στενοχώρησε και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της ομάδας. Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε από την κίνηση να κλείσει στο άψε-σβήσε ο αντικαταστάτης του (Βίκτορ) με τον οποίο βέβαια κουβέντα είχε γίνει πολύ πριν βγει η λέξη παραίτηση από το στόμα του Σίλβα (για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας).

Η αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο που σπάνια το παίρνουν ομάδες αυτού του βεληνεκούς. Και στις μεταγραφές πάντως ο Ολυμπιακός δείχνει μία χαρακτηριστική ατολμία. Με την προπονητική επιθυμία για ενίσχυση να είναι σαφής, ο πρωταθλητής έχει εντάξει μόλις δύο παίκτες στο ρόστερ του, τον Φιγκέιρας, τον Ντε Λα Μπέγια και τον Λεάλι, μόλις μερικές ημέρες πριν από την πρώτη μάχη στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν αποκλείεται στον Ολυμπιακό να μην έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που κρύβονται σ' αυτά τα παιχνίδια, πιθανώς να έχουν εφησυχάσει, ίσως να περιμένουν και την πρώτη πρόκριση για να κινηθούν πιο δυναμικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ομάδα, που τέτοιο καιρό είχε να ασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια μόνο με τις μεταγραφές της, εφέτος πρέπει να δώσει παιχνίδια ζωής ή θανάτου. Οι συνηθισμένες νόρμες δεν υπάρχουν πλέον στην καλοκαιρινή καθημερινότητα του Ολυμπιακού.

Δεμένος ο ΠΑΟΚ, ανασφάλεια στην ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ αντίθετα θα έλεγε κανείς ότι είναι η περισσότερο ενισχυμένη ομάδα από τις τρεις που παλεύουν να εκτοπίσουν τους "ερυθρόλευκους" από την κορυφή του πρωταθλήματος. Ο Δικέφαλος του Βορρά κινήθηκε τόσο γρήγορα στις μεταγραφές που εντυπωσίασε ακόμα και τους έμπειρους ρεπόρτερ της ομάδας. Τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να έρθουν πρώτα τα μελτέμια του Αυγούστου, να πάρει την κατάσταση πάνω του ο Σαββίδης για να γυρίσει ο μύλος των μεταγραφών. Εφέτος τον γύρισε μόνος του ο Μίχελ και αν κρίνουμε από το πρόσωπο που έβγαλε στα φιλικά παιχνίδια ο ΠΑΟΚ, ο Σλοβάκος έχει πιθανότητες να πάρει καλό αλεύρι στη συνέχεια.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για την ΑΕΚ όσο και αν οι μεταγραφές της ακούστηκαν περισσότερο από κάθε άλλης ομάδας. Η Ενωση δεν επιδίωξε να κάνει θόρυβο αλλά, θέλοντας και μη, ενεπλάκη σε μεταγραφικά σίριαλ που όταν έχουν πρωταγωνιστές Ελληνες παίκτες βγάζουν πάθος και έντονη πλοκή.

Ειδικά το έργο με τον Μπακασέτα είχε πολλά επεισόδια και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η ουσία είναι όμως ότι το άρωμα των μεταγραφών της ΑΕΚ παραμένει αβέβαιο ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ουδείς φυσικά μπορεί να αλλοιώσει το βιογραφικό του Τσικρίνσκι ή του Αλμέιδα, ο Κετσπάγια πάντως μοιάζει ανήσυχος και πιέζει για περισσότερα πράγματα στο κομμάτι της ενίσχυσης. Και ειδικά μετά την κλήρωση που έστειλε στην ΑΕΚ το βουνό της Σεντ Ετιέν, η μεταγραφή ανάγκη φτάνει στα επίπεδα συναγερμού.

Αφέθηκε στον Στραματσόνι

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του άφησε τα πάντα στις πλάτες του Στραματσόνι. Οι επιλογές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έγιναν από τον Ιταλό που εδώ που τα λέμε σε ρόλο τεχνικού διευθυντή θα άγγιζε το άριστα. Μόνο που στους πράσινους πληρώνεται πρώτα για να κοουτσάρει και στη συνέχεια για να κάνει διαπραγματεύσεις με μεταγραφικούς στόχους.

Το γεγονός πάντως ότι ο Παναθηναϊκός κράτησε τον κορμό του, δεν έχασε τον Μπεργκ και επεκτάθηκε στη γαλλική αγορά που πολύ συχνά παράγει λαβράκια το χαρακτηρίζει κανείς, αν δεν είναι άδικος, παρήγορο. Οι φίλοι των πράσινων βέβαια περιμένουν πολύ περισσότερο από τον Ζιλμπέρτο, κυρίως από την αγορά της Λατινικής Αμερικής την οποία ο Παναθηναϊκός έχει καιρό να τιμήσει (με απευθείας μεταγραφή από ομάδα της ηπείρου).

Τώρα, το τι πρόσωπο θα βγάλουν οι ομάδες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ουδείς μπορεί να το μαντέψει με ασφάλεια. Τούτην την ώρα πιο δεμένος και έτοιμος μοιάζει ο ΠΑΟΚ χωρίς να σημαίνει κάτι απαραίτητα αυτό. Οι ομάδες πάντως που θα κατορθώσουν να βγουν ατσαλωμένες και σε επίπεδο εντυπώσεων και σε επίπεδο αποτελεσμάτων από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα έχουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα όταν μπουν στο βατήρα για την εκκίνηση. Από τη στιγμή όμως που θα ακουστεί το μπαμ του αφέτη, χίλια παράγοντες μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Κάντε, κοντολογίς, αμέριμνοι τα μπάνια σας, υπάρχει ακόμα πολύ νερό για να κυλήσει στο αυλάκι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK