Νίκη τίμια, λεβέντικη, γνήσια κρητική

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τη νίκη του ΟΦΗ στο ματς με την Ξάνθη που είχε κίνητρο τη διάλυση των ψιθύρων και τη συντριβή της υποψίας ότι οι Κρητικοί θα χάριζαν το τρίποντο στην αντίπαλό τους.

Νίκη τίμια, λεβέντικη, γνήσια κρητική
INTIME SPORTS

Λέχθηκαν πολλά για το εφετινό πρωτάθλημα, κατά τη γνώμη του γράφοντος όχι άδικα. Ηταν ένας μαραθώνιος σκιών, ψιθύρων, έντονης αμφισβήτησης και μεγάλης καχυποψίας. Ενα πρωτάθλημα που απέπνεε μία έντονη μυρωδιά σήψης και αποσύνθεσης, αν θέλετε να γίνουμε και πιο αυστηροί. Ευτυχώς όμως, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, βρέθηκαν ομάδες να κρατήσουν ψηλά το λάβαρο της αξιοπρέπειας.

Τίμια στάση

Ο ΟΦΗ, πέρα από κάθε αμφιβολία και πέρα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την προσπάθεια που γίνεται στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια, ήταν μία από αυτές. Το απέδειξε περίτρανα η ΤΙΜΙΑ, η ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ, η ΓΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ στάση του στο παιχνίδι με την Ξάνθη την Κυριακή. Τι και αν οι ακρίτες καίγονταν και αγωνιούσαν για τη νίκη; Οι παίκτες του Πίντο, με το κρητικό μαχαίρι στα δόντια, κυνήγησαν λυσσαλέα το τρίποντο και εν τέλει δικαιώθηκαν.

Μη νομίσει κανείς ότι ο ΟΦΗ είχε κανένα σπουδαίο βαθμολογικό κίνητρο. Οκ, τερμάτισε 6ος, έκανε ρεκόρ παραγωγής πόντων τα τελευταία χρόνια αλλά για μία ομάδα που τις προηγούμενες δεκαετίες η ευρωπαϊκή συμμετοχή αποτελούσε ρουτίνα, η 6η θέση δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Το κίνητρο ήταν η διάλυση των ψιθύρων, η συντριβή της υποψίας ότι ο ΟΦΗ θα χαρίσει το τρίποντο στην Ξάνθη. Το έλεγε ο Σα Πίντο μέσα στην εβδομάδα, ουδείς τον πήρε στα σοβαρά. Μάλιστα μετά τα δύο γκολ της Ξάνθης τα πονηρά γελάκια στα ποδοσφαιρικά στέκια είχαν ήδη αρχίσει, το ίδιο και η ειρωνεία για τον Πορτογάλο τεχνικό.

Το εννοούσαν

Η ανατροπή του ΟΦΗ όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ο Πίντο και οι παίκτες εννοούσαν αυτά που έλεγαν. Είχαν μπέσα, είχαν αλήθεια μέσα τους, είχαν τη φλόγα να αποδείξουν ότι σ' αυτό το πρωτάθλημα υπάρχουν και κάποιοι που ματώνουν για τη φανέλα και την αξιοπρέπειά τους. Δείτε, αν δεν το έχετε κάνει, τον τρόπο που πανηγύρισε ο Πορτογάλος προπονητής του ΟΦΗ το νικητήριο γκολ του Μιλιάζες. Ούρλιαζε σαν τρελός στον ουρανό λες και η ομάδα του είχε βάλει μόλις την τροπαιοθήκη της το Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάτι τέτοιο είχε πράξει. Είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ της αξιοπιστίας σ' ένα κατά τα άλλα ανυπόληπτο πρωτάθλημα.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει ο Μάνθος Πουλινάκης για την ομάδα της επόμενης σεζόν, τα πάντα σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αρχίσουν από την ανανέωση του συμβολαίου του ανθρώπου που κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του χωρίς να έχουν υψηλούς στόχους. Εφόσον ο Πίντο παραμείνει κάτοικος Κρήτης, ο ΟΦΗ, οικονομικά ανεξάρτητος και οπλισμένος με την αύρα του μεγάλου πλήθους που τον στηρίζει, μπορεί να στοχεύσει ψηλά.

Ηφαίστειο

Έτσι και αλλιώς, το ηφαίστειο που ακούει στο όνομα ΟΦΗ κοχλάζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Και αν εκραγεί, η λάβα του μπορεί να κάψει πολλά και πολλούς που δεν τα έχει ανάγκη ένα σοβαρό, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σαν και αυτό που θέλουμε να παρακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Έτσι και αλλιώς, και ο Ελευθέριος Βενιζέλος Κρητικός ήταν και από την Κρήτη άρχισε την προσπάθεια να φέρει νέα ήθη και έθιμα σε μία Ελλάδα που βυθιζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα στο βούρκο της παρακμής. Γιατί όχι και ο Ομιλος Φιλάθλων Ηρακλείου;

Διαβάστε ακόμη:

ΟΦΗ-Ξάνθη 3-2

Σα Πίντο: "Πάνω απ' όλα τιμιότητα και περηφάνια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK