O θρίαμβος του ανθρώπου που φοράει παντελόνια!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει στο ΣΕΦ δύο χρόνια μετά την παραίτησή του απόλυτα δικαιωμένος. Ο κατά πολλούς καλύτερος Ελληνας προπονητής ανάγκασε τον Ολυμπιακό να διορθώσει ένα σοβαρό λάθος και τους δήθεν αγανακτισμένους του Οκτωβρίου του 2014 να κρυφτούν. Γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

O θρίαμβος του ανθρώπου που φοράει παντελόνια!

Εχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο χρόνια από την ημέρα εκείνη κατά την οποία ο μπασκετικός Ολυμπιακός έμεινε έκθετος. Ηταν εκείνη η ημέρα (νύχτα, το πιο ακριβές) που με την ανυπαρξία του και την έλλειψη πρωτοβουλίας ο οργανισμός των “ερυθρόλευκων” έδωσε βορά στην καμαρίλα των φανατικών τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Περίπου 800 ημέρες μετά, ο Ελληνας κόουτς θα πατήσει και πάλι το παρκέ του ΣΕΦ, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα αυτή τη φορά, όντας απόλυτα δικαιωμένος. Από την ιστορία των πραγμάτων πρώτα από όλα αλλά και από την παραδοχή του λάθους (ας το βαφτίσουμε έτσι) του Ολυμπιακού.

Το ότι οι ιθύνοντες των πρωταθλητών Ελλάδας πήραν την απόφαση να τιμήσουν τον προπονητή που χάρισε στο σύλλογο την τρίτη του Ευρωλίγκα (2013, Λονδίνο) παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο των δύο πλευρών κάθε άλλο παρά βελούδινο ήταν (ως προς τις εξωγενείς συνθήκες) αποτελεί σίγουρα μία πρόοδο. Δεν μπορεί όμως κανείς να αντισταθεί στον πειρασμό να μην σκεφτεί ότι ο Ολυμπιακός, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θέλει να πει με το δικό του τρόπο και ένα μεγάλοmea culpaγια ότι συνέβη εκείνη τη βραδιά στο ΣΕΦ μετά την αναπάντεχη ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο.

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΩΣΗ!

Η ευθύνη του στραπάτσου φορτώθηκε αποκλειστικά στον προπονητή. Ο Μπαρτζώκας ανέβηκε, στωικά θα έλεγε κανείς, το δικό του Γολγοθά, είδε χέρια να απλώνονται πάνω του με μεγάλο θράσος και οργή, είδε τα πλήθη να τον σημαδεύουν και τη διοίκηση να είναι ουσιαστικά (αλλά τυπικά) απούσα. Οι “αγανακτισμένοι” έκαναν αυτό που ήθελαν, εξώθησαν τον κόουτς σε παραίτηση και έκαναν έτσι τη βρώμικη δουλειά. Παραίτηση, όχι απόλυση! Ούτε αποζημιώσεις ούτε τίποτα. Ενα “καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας σου” και έξω από την πόρτα.

Για να το διατυπώσουμε όσο το δυνατόν πιο κομψά, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι συμπεριφέρθηκαν χωρίς το παραμικρό τακτ. Αφού δεν κατάφεραν να προστατέψουν τον προπονητή τους από την “λαϊκή αγανάκτηση” φρόντισαν να πάνε παρακάτω. Κυνισμός, θα έλεγε κανείς. Ισως... Πάντως ο Μπαρτζώκας όχι μόνο δεν κράτησε κακία αλλά όπου και αν μίλησε στη συνέχεια πάντα είχε ένα καλό λόγο και για τον Ολυμπιακό και για του προέδρους του. Αυτό φυσικά φανερώνει την ποιότητα και το ήθος του ανδρός το οποίο αν μην τι άλλο είναι ξεχωριστό και δεν συναντάται εύκολα πλέον στην Ελλάδα.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Ως προς το αγωνιστικό ο Μπαρτζώκας βούλωσε πολλά στόματα από το 2015 και μετά όταν άρχισε και πάλι να εργάζεται μετά από μία μάλλον φυσιολογική περίοδο αποχής, περισυλλογής και προετοιμασίας για το επόμενο βήμα. Οχι μόνο άντεξε στον ηλεκτρικό πάγκο της Κουμπάν αλλά οδήγησε με στιλ και έξοχο μπάσκετ τη ρωσική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε φάιναλ φορ. Αν δεν είναι αυτό άθλος, τότε τι είναι.

Το περσινό καλοκαίρι η μεγάλη Μπαρτσελόνα του χτύπησε την πόρτα και εκείνος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για να δουλέψει σε έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους στον κόσμο. Προσώρας, αν και η ομάδα του έχει χτυπηθεί χωρίς έλεος από την κατάρα των τραυματισμών, ο Μπαρτζώκας κρατά ψηλά την καταλανική σημαία. Η δική του Μπαρτσελόνα βρίσκει τον τρόπο και παραμένει ζωντανή και ακμαία σ' όλα τα μέτωπα.

Κοντολογίς, μιλάμε για μεγάλη δικαίωση. Αλλος στη θέση θα καμάρωνε σαν το παγόνι και θα είχε ύφος αφ' υψηλού. Αλλος θα είχε γεμίσει τον τύπο με δηλώσεις με τις οποίες θα κατακεραύνωνε την προηγούμενη ομάδα του, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξωθήθηκε σε παραίτηση. Οχι αυτός.

Απόψε το βράδυ όταν θα μπαίνει στο παρκέ του ΣΕΦ για να κοουτσάρει την Μπαρτσελόνα, οι περισσότεροι από τους οπαδούς του Ολυμπιακού θα τον χειροκροτήσουν. Η διοίκηση της ΚΑΕ θα τον τιμήσει για την προσφορά και το ήθος του. Και έτσι μία μεγάλη αδικία θα αποκατασταθεί και οι παλιές πληγές θα κλείσουν όσο είναι αυτό δυνατόν.

Ο χρόνος, έτσι και αλλιώς, είναι ο καλύτερος γιατρός. Αραγε όμως οι “αγανακτισμένοι” του Οκτωβρίου του 2014 θα χειροκροτήσουν και αυτοί; Με τα χέρια που κάποτε άπλωσαν στον Ελληνα κόουτς για να εκφράσουν την “αγανάκτησή” τους; Περιττή η σκέψη...Ο Μπαρτζώκας πάντως νίκησε την καμαρίλα. Σε όλα τα επίπεδα και με τη μαγκιά του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK