Όταν εκρήγνυται το "ηφαίστειο" Δημήτρης Παπαδόπουλος

Aν κάτι χαρακτηρίζει διαχρονικά την παρουσία του Δημήτρη Παπαδόπουλου στα ελληνικά γήπεδα, αυτό είναι το ασίγαστο πάθος του για το παιχνίδι. Ενα πάθος στα όρια του ανεκτού που τον έφερε πολλές φορές σε συγκρούσεις με συμπαίκτες, προπονητές και φιλάθλους.

Όταν εκρήγνυται το "ηφαίστειο" Δημήτρης Παπαδόπουλος

Στα 34 του πλέον, ο "Παπ", κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους Ελληνες επιθετικούς των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Παθιάζεται με αυτό που κάνει όπως στα 23 του και δεν διστάζει να συγκρούεται όταν κρίνει ότι έχει δίκιο.

Θα θυμάστε οι παλαιότεροι από εσάς ότι ακόμα και στην πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση και να πάρει ανοιχτά θέση για θέματα που αφορούσαν την ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίνηση που έκανε μετά το γκολ που πέτυχε με την Καλλιθέα στο Ελ Πάσο. Διέσχισε όλο το γήπεδο και αγκάλιασε το κολλητό φίλο του Αντώνη Νικοπολίδη ο οποίος εκείνο τον καιρό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου του. Είχε μάλιστα ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται η ρήξη μεταξύ του Ελληνα πορτιέρο και του συλλόγου γεγονός που προσέδωσε στην κίνηση του Παπαδόπουλου και ένα σχετικό ρίσκο.

Στα χέρια με τον Εκι!

Αργότερα μέσα στη σεζόν είχε φτάσει η ώρα της σύγκρουσης με τον Εκι Γκονζάλες. Αγύριστο κεφάλι και ο Αργεντίνος, άφησε να φανεί η δυσαρέσκειά του σ' ένα παιχνίδι με την Χαλκηδόνα κατά το οποίο ο Παπαδόπουλος δεν του πάσαρε την μπάλα για να σκοράρει σε μία καλή ευκαιρία. Οι δυο τους αντάλλαξαν “γαλλικά” μέσα στο γήπεδο και συνέχισαν με γροθιές στα αποδυτήρια μετά τη λήξη. Επειδή όμως ο “Παπ” δεν είναι ο τύπος που κρατάει κακίες, οι δυο τους μιλούν κανονικά σήμερα έστω και αν τους χωρίζει απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Όταν εκρήγνυται το "ηφαίστειο" Δημήτρης Παπαδόπουλος
INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι του 2006, ο Παπαδόπουλος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό μετά από ένα μεγάλο σίριαλ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Λέγεται ότι στην πρώτη συνάντησή του με τη διοίκηση εκείνο το καλοκαίρι για το νέο συμβόλαιο, το ποσό που πρότεινε ο παίκτης για τη συνεργασία ζάλισε τους διοικούντες. Εγινε μύλος, ο Παπ ουσιαστικά δεν έκανε πίσω παρά ελάχιστα και τελικά, κατόπιν και της πίεσης της πράσινης κοινής γνώμης υπέγραψε ένα πολύ καλό συμβόλαιο αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση και την τιμή να φέρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Κατά την τελευταία σεζόν του στους “πράσινους” (2007-2008) ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο Παπ δεν ήταν πια η πρώτη επιλογή του τότε τεχνικού του Παναθηναϊκού Ζοσέ Πεσέιρο για την επίθεση. Αλλωστε με Σαλπιγγίδη, Μάντζιο και Εντόι στο ρόστερ δεν περίσσευαν πολλές ευκαιρίες. Το χαμένο πέναλτι στο περιβόητο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο τον Ιανουάριο του 2008 τον έβαλε στο στόχαστρο της εξέδρας που κάποτε τον λάτρευε και φώναζε ρυθμικά το όνομά του. Γράφτηκαν πολλά εκείνη την εποχή, κυρίως για τη φιλία του “Παπ” με τον Αντώνη Νικοπολίδη που έπιασε εκείνο το μοιραίο πέναλτι. Ο παίκτης κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να αναμετράται με τους προσωπικούς του δαίμονες.

"Με εξέθεσες στον κόσμο"

Στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, αυτό με τον Εργοτέλη στη Λεωφόρο, ο Παπαδόπουλος ήταν πια κόκκινο πανί για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο Πεσέιρο τον σήκωσε για προθέρμανση κατά το δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα όσοι κάθονταν στη Θύρα 9 του “Απόστολος Νικολαϊδης” να ξεσπάσουν σε αποδοκιμασίες εναντίον του παίκτη τον οποίο κατηγορούσαν για το χαμένο πέναλτι πριν μία εβδομάδα. Ο Πεσέιρο τελικά δεν χρησιμοποίησε τον Παπαδόπουλο σε εκείνο το ματς και το γυαλί των σχέσεών τους έσπασε οριστικά.

Λίγο αργότερα στα αποδυτήρια, ο Πορτογάλος προπονητής αντάλλαξε χειραψία με όλους τους παίκτες του, όχι όμως και με τον “Παπ” ο οποίος, φανερά εκνευρισμένος, αρνήθηκε να του δώσει το χέρι. “Δεν ήθελες καν να με χρησιμοποιήσεις και με σήκωσες από τον πάγκο για να με εκθέσεις στην οργή του κόσμου” ήταν μερικά από τα λόγια του τότε. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό.

Η αλλαγή στα ιδιοκτησιακά πράγματα στους πράσινους και η έλευση της πολυμετοχικότητας έφεραν στη θέση του τεχνικού διευθυντή τον Κώστα Αντωνίου. Ακόμα και σήμερα αν ρωτήσετε τον Παπαδόπουλο τη γνώμη του για τον τότε επικεφαλής των μεταγραφικών υποθέσεων του Παναθηναϊκού, το πιθανότερο είναι να πάρετε μία ... οργισμένη απάντηση. Ο παίκτης δεν ήθελε να λύσει το συμβόλαιό του με την ομάδα αλλά στην ΠΑΕ είχαν άλλα σχέδια για την επίθεση. Ο Χενκ τεν Κάτε, ενώ αρχικά τόνισε ότι τον υπολογίζει, στη συνέχεια άλλαξε στάση και τον άφησε επί ξύλου κρεμάμενο. Ο Παπ, που πνέει ακόμα και σήμερα μένεα κατά του Ολλανδού, έβαλε τίτλους τέλους στη σχέση του με τον Παναθηναϊκό και άρχισε την περιπλάνησή του στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία του στις Λέτσε, Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Θέλτα δεν ήταν αυτή που θα περίμενε και ο ίδιος. Ωστόσο, η παραμονή στο εξωτερικό τον ωρίμασε ως άνθρωπο και ποδοσφαιριστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πάθος του μέσα του έσβησε, κάθε άλλο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα μάλιστα φρόντισε να δείξει σε όλους ότι δεν είχε ξεχάσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος. Στο παιχνίδι του Πανθρακικού με τον Παναθηναϊκό στην Κομοτηνή τη σεζόν 2012-2013, ο Παπ σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και καταδίκασε σε ήττα την παλιά του ομάδα.

Ο τρόπος που πανηγύρισε μπροστά από την εξέδρα των οργανωμένων φίλων των πράσινων άναψε φωτιές. Ηταν τέτοιο το πάθος, τέτοιες οι κινήσεις των χεριών του που ο πανηγυρισμός του θεωρήθηκε προκλητικός. Τα social mediaπήραν φωτιά, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το ίδιο από αγανακτισμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Σε όσους επικοινωνούσαν μαζί του εκείνο το βράδυ, ο Παπαδόπουλος έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα. “Δεν είχα καμία πρόθεση, μου βγήκε μέσα στο παιχνίδι”. Πολλοί τον άκουσαν, σαφώς πιο λίγοι τον πίστεψαν.

ΠαπαδόπουλοςVsΠαράσχος

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ελληνας στράικερ αποδέχθηκε την πρόταση του Ατρομήτου και επέστρεψε στην Αθήνα κάτι που αποτελούσε επιθυμία του έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά στη σύζυγο και στα παιδιά του τα οποία υπεραγαπά. Από την αρχή έγινε υπεραπαραίτητος στην ομάδα καθώς σκόραρε ακατάπαυστα. Ομως το πάθος του μέσα στο τερέν και η μεγάλη του επιθυμία να προσφέρει τον έφερε σε ευθεία σύγκρουση με τον προπονητή του Γιώργο Παράσχο.

Στο παιχνίδι με την Καλλονή, ο Ατρόμητος κέρδισε πέναλτι. Ο Παράσχος είχε καθορίσει από πριν ως πρώτο εκτελεστή τον Ούμπιδες.OΠαπαδόπουλος τον αγνόησε, εκτέλεσε ο ίδιος και αφού ευστόχησε ξέσπασε σε κραυγές. Φάνηκε να λέει στην κάμερα ότι “εγώ θα τα χτυπάω” και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα μία μεγάλη κόντρα άρχισε. Κατά τη διάρκεια της σεζόν Παράσχος και Παπαδόπουλος συνυπήρξαν αναγκαστικά. Ο Καστοριανός προπονητής συνέχισε να χρησιμοποιεί κανονικά τον ποδοσφαιριστή του αφού η εκτίμηση για την ποιότητά του ήταν δεδομένη. Στην προπόνηση όμως δεν αντάλλαζαν ούτε ματιά.

Όταν εκρήγνυται το "ηφαίστειο" Δημήτρης Παπαδόπουλος
INTIME SPORTS

Η διοίκηση, και προσωπικά ο Γιώργος Σπανός, προσπάθησαν να εξισορροπήσουν την κατάσταση για τον καλό της ομάδας. Το κλίμα όμως για τον Παπ είχε γίνει βαρύ στα αποδυτήρια και λόγω της συνήθειάς του να “μουρμουράει” στο γήπεδο για τα λάθη και τις παραλείψεις των συμπαικτών του. Και ενώ άπαντες παραδέχονταν ότι βοηθούσε αποφασιστικά την ομάδα, δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν ψυχικά και να τον εντάξουν πιο ομαλά στο σύνολο. Υπήρχαν βέβαια και οι εξαιρέσεις.

Το Μάιο του 2014 ο κόμπος έφτασε στο χτένι αφού το σκηνικό του Σεπτεμβρίου επαναλήφθηκε. Στο παιχνίδι των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, ο Παπαδόπουλος αγνόησε ξανά την εντολή του Παράσχου για το πέναλτι που κέρδισε ο Ατρόμητος. Το εκτέλεσε ,ενεργώντας αυτοβούλως, ο Γλύκος απέκρουσε και η ομάδα του Περιστερίου έχασε το ματς.

Ο Παράσχος δεν τον δέχθηκε στην προπόνηση της επόμενης ημέρας και τον παρέπεμψε στη διοίκηση η οποία όμως του επέβαλλε μία σχετικά ήπια τιμωρία. Μετά το τέλος της σεζόν, ο Ελληνας προπονητής έθεσε το δίλημμα στη διοίκηση όσο πιο...κομψά μπορούσε. “Δεν μπορώ να συνεχίσω και να υπάρχει ο Παπαδόπουλος στο ρόστερ, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν μπορώ καν να βρω σημείο επαφής”. Ο Σπανός έκανε την καρδιά του πέτρα και παρά το γεγονός ότι λάτρευε (και εξακολουθεί να λατρεύει) τον Παπ έκανε πράξη την επιθυμία του προπονητή του και δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Ελληνα στράικερ.

Καταφύγιο στον ΠΑΟΚ

Ο Παπαδόπουλος βρήκε ποδοσφαιρικό καταφύγιο στον ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη με τον οποίο τον ένωσε η βαθιά θρησκευτική πίστη. Στη Μυτιλήνη μάλιστα πήγαν μαζί σε γνωστό μοναστήρι του νησιού πριν επέλθει η θύελλα του αγώνα με την Καλλονή κατά τον οποία ο “Παπ” ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές, κυρίως στη φάση της αποβολής του Κάτσε που τον έβγαλε από τα ρούχα του.

Στο Δικέφαλο ο Ελληνας στράικερ δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να αποδεχθεί ακόμα τον περιορισμένο ρόλο του. Παρόλα αυτά δεν του βγήκαν μεγάλες εντάσεις αν εξαιρέσει κανείς ένα καυγά του με το νεαρό Ποζαντζίδη στον οποίο ο Αναστασιάδης τον κάλυψε. Θεωρεί όμως ότι ο επιθετικός δεν μπορεί να βρει ρυθμό αν αγωνίζεται σε σκόρπια δεκάλεπτα και σε σκόρπια ματς. Κάπως έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πήρε την απόφαση να επιστρέψει το καλοκαίρι στο Περιστέρι και στον Ατρόμητο, εκεί που πλέον δεν υπάρχει Παράσχος. Οπου και αν παίξει πάντως, θα παραμείνει ασυμβίβαστος, ισχυρογνώμων και ξεροκέφαλος. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Κοντά στον Ατρόμητο ο Δημήτρης Παπαδόπουλος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK