Πανιώνιος: Πρωταθλητής σεζόν 2014-2015

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος του Πανιωνίου να παραμείνει στην κατηγορία.

Πανιώνιος: Πρωταθλητής σεζόν 2014-2015
INTIME SPORTS

Μία ρηχή ανάγνωση του εφετινού πρωταθλήματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα αυτή συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς και με βάση την αμείλικτη λογική των αριθμών της απονεμήθηκε το τρόπαιο.

Ο πραγματικός πρωταθλητής της σεζόν όμως δεν εδρεύει στον Πειραιά. Στη Νέα Σμύρνη είναι το σπίτι του (από τον ξεριζωμό του 1922 και μετά) και τον λένε Πανιώνιο. Τυγχάνει να είναι ο Ιστορικότερος (ναι, με κεφαλαίο) σύλλογος της χώρας και η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που θα μπορούσε να σωθεί ΜΟΝΟ με Ελληνες παίκτες.

Φτωχή η λέξη υπέρβαση

Η λέξη υπέρβαση είναι μάλλον πολύ φτωχή για να περιγράψει με ακρίβεια τα εφετινά ανδραγαθήματα του Πανιωνίου. Με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία (μπάτζετ ομάδας football league), με ρούκι προπονητή στο ξεκίνημα της σεζόν και με...ενάμιση ξένο ποδοσφαιριστή (καθ' ότι ο Ιμπαγάσα, λόγω των συχνών τραυματισμών του, δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα), οι πάντες στοιχημάτιζαν στον υποβιβασμό του. Ανθρωπος της ομάδας έλεγε στο γράφοντα στην αρχή της σεζόν “αναρωτιέμαι πως θα βάλουμε από κάτω μας τέσσερις ομάδες για να σωθούμε” και είχε δίκιο να... απελπίζεται. Αλλωστε κάθε σεζόν δεν μπορούν να γίνονται θαύματα. Και από τέτοια έχει κάνει πολλά ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια.

Οι μεταγραφές; Αμούστακα παιδιά από τις πιο χαμηλές κατηγορίες που δεν ήξεραν παρά ελάχιστοι (Τασουλής, Χατζηισαϊας), παίκτες που έψαχναν να βρουν τον εαυτό τους μετά από λάθος μεταγραφικές επιλογές (Φούντας, Οικονόμου) και όσοι δέχθηκαν από την περσινή σεζόν να (ξανα)βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά.

Διοίκηση; Τρεις άνθρωποι (Σκούρας, Δάρας, Ζαμάνης) για όλες τις (διοικητικές) δουλειές και μερικοί άλλοι ημίτρελοι (βλέπε υπαλλήλους ΠΑΕ) που εργάζονται για τρεις και τέσσερις συναδέλφους τους. Ιχνος επαγγελματισμού, αλλά μπόλικο μεράκι, αρκετό Πανιώνιο θράσος και άγνοια κινδύνου.

Οσοι, μέσα στη σεζόν, έλεγαν στον Σκούρα να ανοίξει περισσότερο το πορτοφόλι του, έπαιρναν την απάντηση ότι “ή θα σωθούμε μ' αυτόν τον τρόπο ή θα ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τη μαύρη τρύπα του χρέους”. Είχε ρίσκο και μάλιστα μεγάλο αυτή η απόφαση αλλά βγήκε.

Οταν χρειάστηκε να γίνει η αλλαγή προπονητή (για να φύγει ο εξαιρετικός αλλά άτυχος στα αποτελέσματα Τερεζόπουλος, άνθρωπος που έχει μεγάλη συμβολή στο θαύμα της Πανιώνιας σωτηρίας) επιλέχθηκε ένας επαγγελματίας (για μία μη επαγγελματική ομάδα) που έχει μάθει να κάνει πρωταθλητισμό στην καριέρα του. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης πήρε τίτλους ως παίκτης αλλά και ως προπονητής (στην Κύπρο) και έχει μάθει να κοιτάει πάντα ψηλά.

Το δούλεψε ο Εβρίτης κόουτς το πράγμα, βελτιώθηκε η αμυντική λειτουργία, ήρθαν οι απαραίτητοι βαθμοί και μέρα με τη μέρα ο Πανιώνιος αισθανόταν πιο δυνατός. Οι παίκτες του, που σε σχέση με συναδέλφους τους σε άλλες, παρόμοιου βεληνεκούς, ομάδες, αμείβονται με ψίχουλα, ήξεραν πολύ καλά ότι ο Ιστορικός παράγει ποδοσφαιρικές υπεραξίες που συνήθως πωλούνται σε καλές τιμές στην ελληνική αγορά (βλέπε Σάμαρη, Αυλωνίτη, Κολοβό, Κούρο, Ντούνη, Ανέστη, Αραβίδη). Επαιξαν και για το συμφέρον τους, αλλά έπαιξαν και για τη φανέλα.

Φανέλα που ζυγίζει πολλά κιλά

Μία φανέλα που παρά το γεγονός ότι δεν κουβαλά αστέρια πολλών τίτλων (δύο Κύπελλα όλα και όλα) ζυγίζει πολλά κιλά, πρώτον γιατί έχει ποτιστεί με το αίμα της προσφυγιάς (συγγνώμη αν αυτό σας ακούγεται μελό αλλά είναι πραγματικότητα) και δεύτερον γιατί αυτή τη φανέλα φόρεσαν ιερά τέρατα του αθλήματος στην Ελλάδα. Στην καθαρά επιχειρηματική γλώσσα, ο Πανιώνιος έχει το know how και παίκτες να βγάζει και να μένει αλώβητος στα πολλά εχθρικά πυρά και τις αγωνιστικές κακουχίες.

Η τελευταία εβδομάδα ήταν δύσκολη αλλά έγινε σχεδόν βασανιστική όταν ένας άνθρωπος που λατρεύει τον Πανιώνιο και εργάζεται νυχθημερόν γι' αυτόν έβαλε φωτιά με μία ακουσίως εμπρηστική δήλωση. Ο Αντώνης Μανίκας μίλησε για σενάριο Γ' Εθνικής εφόσον η ομάδα υποβιβαζόταν, άλλοι το προχώρησαν ακόμα πιο πολύ και ισχυρίστηκαν ότι τον καθαρό από χρέη Ιστορικό, θα αναλάβει να τον τρέξει ο Κωνσταντίνος Τσακίρης. Επικράτησε αναβρασμός στις τάξεις των οργανωμένων, καλλιεργήθηκε από το πουθενά ένα κλίμα ηττοπάθειας αλλά....τι να πουν όλα αυτά στον Πανιώνιο;

Ο ίδιος ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε μαρτύριο διαρκείας. Χτύπησε και αντικαταστάθηκε ο Κολοβός, αποβλήθηκε (από τον υπερβολικά “ευαίσθητο” Σιδηρόπουλο) ο Τασουλής, τραυματίστηκε ο Αργυρόπουλος, ο κόσμος, αντί να φωνάζει στις εξέδρες, βουβάθηκε (όπως άλλωστε βουβάθηκε, ως απών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, εξαιρούνται οι οργανωμένοι), όλα στραβά και ανάποδα. Επιστρατεύτηκαν, η αλήθεια είναι, και φθηνά κόλπα όπως οι πολλές μπάλες στο γήπεδο, οι δήθεν τραυματισμοί, οι ατελείωτες καθυστερήσεις, αλλά, να μας συμπαθάτε, μην κρίνετε μόνο από μερικές σκόρπιες στιγμές τον εφετινό Πανιώνιο.

Ήταν ο αδύναμος κρίκος

Άξιζε να μείνει και, όπως τόνισε και ο Ουζουνίδης, το πέτυχε με το σπαθί του. Κάποιοι από εσάς τώρα χαμογελούν πονηρά και κάνουν σκέψεις για τις σχέσεις του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό, για το πως επιλέχθηκε πριν κάποια χρόνια ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος για τον πάγκο (ο οποίος πάντως έκανε εξαιρετική δουλειά) για τους δανεικούς κτλ. Αγαπητοί, μην το κουράζετε. Ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν ο Ιστορικός σ' όλο το εφετινό πρωτάθλημα. Και αν δεν το πιστεύετε, απλώς σας υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν, πήρε ένα και μόλις σφύριγμα. Ο Σιδηρόπουλος στο αποφασιστικό ματς του έδωσε να καταλάβει ότι είναι μάλλον ανεπιθύμητος στην κατηγορία. Αλλά αυτός εκεί, κλασικός πρόσφυγας, κεφάλι αγύριστο, επίμονος μέχρι τελικής πτώσεως, να μείνει. Ε, στο τέλος τα κατάφερε. Πως το είχε πει ο στιχουργός; “Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!” Κάπως έτσι!

Διαβάστε ακόμη:

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 0-0 (VIDEO)

Ουζουνίδης: "Σωθήκαμε με μαγκιά και κόντρα διαιτησία"

News 24/7

24MEDIA NETWORK