Πήραν αυτό που τους άξιζε: Ενα σκληρό μνημόνιο...

Η κατεύθυνση που παίρνουν τα πράγματα στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ αποδεικνύουν στην πράξη ότι για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την επιβολή... σκληρού μνημονίου με ξένους τοποτηρητές. Πώς μέσα από αυτήν την εξέλιξη δικαιώνεται ο Σταύρος Κοντονής.

Πήραν αυτό που τους άξιζε: Ενα σκληρό μνημόνιο...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αν υπάρχει ένας τομέας του δημοσίου βίου στον οποίο έπρεπε να επιβληθεί όπως και να έχει μνημόνιο (σκληρό, δρακόντειο, χωρίς κανένα ίχνος επιείκιας) αυτός φυσικά δεν είναι άλλος από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με την τράπουλο να σημαδεύεται για χρόνια, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε κρατικό έλεγχο, με τη διαφθορά να διαποτίζει το σώμα του αθλήματος μέχρι το τελευταίο κύτταρο, άλλη λύση που θα μπορούσε να έχει προοπτική δεν υπήρχε. Μνημόνιο με ξένους τοποτηρητές. Και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου αυτό μεταφράζεται σε διοικούσα επιτροπή μακράς πνοής στην ΕΠΟ.

Οπερ και εγένετο. Η μάλλον θα γίνει αφού στη FIFA το πήραν απόφαση. Το σάπιο μέρος πρέπει να αφαιρεθεί όλο για να ζήσει όλος ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός οργανισμός, δεν θεραπεύεται αλλιώς η γάγγραινα. Οχι ότι η FIFA είναι άσπιλη και υπεράνω υποψίας αλλά έχει συμφέρον να δει το προϊόν να βελτιώνεται και τη διοικούσα αρχή να αποκτά στοιχειώδες κύρος.

Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Τίποτα, ή σχεδόν τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν δρούσε, συντονισμένα και επίμονα, η Πολιτεία. Ο Σταύρος Κοντονής εν προκειμένω. Παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, τη μη γνώση του χώρου, τουλάχιστον στην αρχή, ο Ζακυνθινός πολιτικός ανέλαβε την ευθύνη να συγκρουστεί με το τέρας του... αυτοδιοίκητου και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου.

Δεν τα κατάφερε ακόμα αλλά ουδείς από τους προκατόχους του έφτασε περισσότερο κοντά, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δηλώσει δημοσίως παράγοντας της FIFA ότι οι νόμοι του ελληνικού κράτους υπερισχύουν των ποδοσφαιρικών κανονισμών κουρελιάζοντας με μία κουβέντα το περίφημο αυτοδιοίκητο. Ουδείς άλλος νομοθέτησε με σχέδιο και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση επέβαλλε τους τακτικούς δικαστές.

Ολους αυτούς τους μήνες ακούστηκαν κάθε λογής απειλές από γνωστούς και αγνώστους. Ο μπαμπούλας του grexit κρεμόταν πάνω από το κεφάλι του ποδοσφαίρου κάθε φορά που ο Υπουργός αποφάσιζε να συγκρουστεί. "Θα φέρουμε την FIFA" έλεγαν "να σε κάνει ντα". Ηρθε η FIFA, ο Κοντονής κάθεται ακόμα στην καρέκλα του και οι άλλοι απλώς τελειώνουν. Τους τελειώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία γιατί δεν άντεξε άλλους τα τερτίπια τους και τις στρατηγικές τους. Τη φαυλότητά τους, αν θέλετε, την ανικανότητα που τους χαρακτήριζε σε όλα τα επίπεδα.

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΔΕΙΑ

Ο Κοντονής τα κατάφερε, τουλάχιστον μέχρι εδώ. Εχει το όχι και τόσο ευχάριστο προνόμιο να τον βρίζουν όλοι. Οι παλιοί προύχοντες και οι αυλικοί τους, οι επίδοξοι νέοι με τους δικούς τους αυλικούς και φυσικά τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Αλλωστε το σόου του Μαζαράκη την Τετάρτη από το facebook ήταν ενδεικτικό του πανικού και της οργής τους. Το πάρτι, όπως το ήξεραν, τελείωσε, η ασυλία επίσης.

Λύθηκαν τα προβλήματα θα αναρωτηθεί ο Ελληνας φίλαθλος. Ουτε κατά διάννοια, μόνο ένας άμυαλος θα μπορούσε να ισχυριστεί στα σοβαρά κάτι τέτοιο. Ομως τα γάλατα πλέον έσφιξαν κατά το κοινώς λεγόμενο. Αν και η διοικούσα επιτροπή υπό την FIFA δεν κατορθώσει να βάλει τάξη σ' αυτό τον κυκεώνα διαφθοράς, τότε θα δεν μπορέσει κανείς άλλος, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει χάσει και την τελευταία ευκαιρία να παραμείνει ζωντανό.

Ως εδώ η Πολιτεία έκανε αυτό μπορούσε. Θα έπρεπε ίσως να είναι ακόμη πιο τολμηρή, ακόμη πιο αποφασισμένη. Αλλά σ' αυτό το κομμάτι της ταινίας οι καλοί νικούν, η λογική υπερισχύει, η νομιμότητα παίρνει μία βαθιά ανάσα αφού έκανε πρώτα βουτιά μέσα στα...σκατά. Ολα αυτά είναι το αποτύπωμα μίας, μόνο, στιγμής. Αύριο τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά και η ανωμαλία επιστρέψει πιο ισχυρή, ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια. Αλλά προς το παρόν οι φαύλοι είναι ακινητοποιημένοι και με τα όπλα τους άδεια. Το κανονικό ποδόσφαιρο έχει πλέον το καρπούζι και το μαχαίρι. Ας το κόψει όπως του πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πήρε θέση ο Κοντονής

News 24/7

24MEDIA NETWORK