Πρώτα...χάκα και μετά a por ellos!

Ο Νίκος Γιαννόπουλος αναλύει τα δεδομένα του τελικού και εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

Πρώτα...χάκα και μετά a por ellos!

Η...ποδοσφαιρική αναγωγή του κυριακάτικου μεγάλου τελικού της Ευρωλίγκας φέρνει τον Ολυμπιακό στη θέση που θα έχει η Γιουβέντους στον τελικό της 6ης Ιουνίου στο Βερολίνου. Οι Ιταλοί, ως γνωστόν, όταν φορούν το ένδυμα του αουτσάιντερ (τις περισσότερες φορές δηλαδή) ουσιαστικά τι κάνουν; Χορεύουν...χάκα μπροστά στον αντίπαλο και τον προκαλούν να έρθει να τους νικήσει.

Το απόλυτο φαβορί

Ας κοπιάσουν λοιπόν τα παιδιά της Ρεάλ. Στο σπίτι τους παίζουν, από θριαμβευτική νίκη και εντυπωσιακή εμφάνιση στον ημιτελικό προέρχονται, μεγάλη κάψα για την πρώτη κούπα τους μετά από 20 χρόνια έχουν, ας κάνουν λοιπόν τη δουλειά. Ετσι και αλλιώς γι' αυτόν τον τελικό θα είναι ότι η Μπαρτσελόνα για τον ποδοσφαιρικό. Το απόλυτο φαβορί.

Εδώ που τα λέμε διαθέτουν τα φόντα για να το πράξουν. Ρόστερ γεμάτο με μπαρουκαπνισμένους παίκτες, πληρότητα σχεδόν σε κάθε θέση, πολύ ταλέντο αλλά και εμπειρία παντού, know how από τον πάγκο, έστω και αν καθημερινά ο Πάμπλο Λάσο λοιδωρείται (τρεις συνεχόμενους τελικούς Ευρωλίγκας έχει ο άνθρωπος και ακόμα ακούει τα εξ' αμάξης). Στη μέρα τους, “σκοτώνουν” και δεν πληρώνουν. Από την περιφέρεια, μέσα από το καλάθι, με κάθε τρόπο. Αν βρουν ρυθμό, που σε πονεί και που σε σφάζει.

Την Παρασκευή βρήκαν βέβαια και τα έκαναν. Η μπασκετικά αφελής Φενέρμπαχσε έβλεπε τα τρένα να περνούν στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν και δέχθηκε 35 πόντους, κυρίως από ανοιχτά, περιφερειακά σουτ (πολύ παράξενο αυτό για ομάδα του Ομπράντοβιτς αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Μπορεί ο Ολυμπιακός να αποδειχθεί το ίδιο....βραδύνους και να επιτρέψει στη Ρεάλ να τον ρίξει στο καναβάτσο με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί;

Αν είναι να πέσει, θα πέσει όρθιος

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι “σε καμία περίπτωση”. Οπως πράττει σχεδόν πάντα, έτσι και την Κυριακή, ο Ολυμπιακός, αν και εφόσον πέσει, θα πέσει όρθιος, μαχόμενος και υπερασπιζόμενος τις δικές του μπασκετικές αξίες. Αυτή η μοναδική σιγουριά που μπορεί να διατυπώσει κανείς για τον τελικό, τον τρίτο, σημειωτέον, για τους “ερυθρόλευκους” τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ολα τα άλλα είναι ανοιχτά.

Η λογική λέει ότι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα επιχειρήσουν να “δείρουν” (μπασκετικά πάντα) τους αντιπάλους τους έτσι ώστε να μην τους επιτρέψουν να επιβάλλουν εύκολα το νόμο τους αλλά και γιατί, όπως εξήγησε και ο Φώτης Κατσικάρης το μεσημέρι του Σαββάτου, οι της Ρεάλ δεν πετούν και τη σκούφια τους για επαφές και ¨ξύλο”. Βούτυρο στο ψωμί δηλαδή του Ντάνστον, του Χάντερ, του Παπαπέτρου, που δεν είναι βέβαια τίποτα πρότυπα δύναμης, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν φοβούνται μπροστά στο ενδεχόμενο της μάχης σώμα με σώμα.

Χαμηλό τέμπο και... άγιος ο Θεός

Επίσης, ο Ολυμπιακός, βγάζοντας από τη φαρέτρα του και πάλι τα...μαθηματικά του όπλα, δεν θα επιτρέψει να πάει το σκορ πάνω από τους 80 πόντους. Χαμηλό τέμπο, όσο αυτό είναι δυνατόν, μεγάλες επιθέσεις και άγιος ο Θεός. Κατοχή-κατοχή, μπάλα με μπάλα, φάση με φάση. Και φυσικά, αυτή τη φορά, καλό θα είναι να μην ξεφύγει η Ρεάλ με 17 πόντους στην αρχή. Στο Λονδίνο, σε ουδέτερο έδαφος δηλαδή, το come-back έγινε, στη Μαδρίτη, μέσα στη φωλιά του λύκου, μία πιθανή τέτοια εξέλιξη θα βάλει φωτιά στο γήπεδο και θα εισάγει στην εξίσωση τον παράγοντα κόσμο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι με δαύτους που έχουμε μπλέξει, ακόμα και αυτό μπορεί να γίνει. Να ξεφύγει η Ρεάλ στην αρχή, να στηθεί πάρτι τίτλου στις εξέδρες του “Παλάθιο” και από εκεί που δεν το περιμένει κανείς, να βρεθεί το χέρι του Σπανούλη, του Πρίντεζη ή κάποιου άλλου και να αρπάξει την κούπα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν αυτή καταλήξει στα χέρια του Ρέγες.

Για επιμύθιο να επαναλάβουμε το γνωστό μότο της τελευταίας εβδομάδας. Κανένας φόβος, κανένα άγχος και... a por ellos!

Διαβάστε ακόμη:

Κατσικάρης στο Contra.gr: "Ο Βασίλης με κάνει χαρούμενο" (VIDEOS)

Σπανούλης: "Δεν μετράω τα σουτ, δεν διαβάζω όσα γράφονται, δεν παίξαμε καλά" (VIDEO)

Η προπόνηση του Ολυμπιακού, η ευχή του Μπουρούση και η ατάκα του Αγγελόπουλου (VIDEOS)

Το ραντεβού ΤΣΣΚΑ - Ομπράντοβιτς και η μυθική πρόταση

News 24/7

24MEDIA NETWORK