Ήρθε η ώρα...

Ο απεσταλμένος του Contra.gr στο Λιλ, Νίκος Γιαννόπουλος, γράφει για το μεγάλο ραντεβού της Ελλάδας με την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ.

Ήρθε η ώρα...

Iσπανία λοιπόν! Καλώς να ορίσει. Προς Θεού δεν είμαστε ούτε αιθεροβάμονες ούτε τυφλοί αλλά όπως και να το κάνουμε η Ισπανία που έχει έρθει στο Λιλ δεν φοβίζει, δεν τρομάζει.

Αυτό βέβαια ότι το παιχνίδι της Τρίτης θα εξελιχθεί σε υγιεινό περίπατο για την Εθνική, κάθε άλλο. Ο αγώνας είναι τρομερά δύσκολος και δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η Ελλάδα ξεκινά και ένα ψυχολογικό ντεσαβαντάζ αφού από το 2006 μετρά μόλις μία νίκη επί των Ισπανών και αυτή το 2013 στη Σλοβενία που τελικώς δεν είχε αντίκρισμα.

Δεν είναι όπως παλιά

Με την πρώτη δημοσιογραφική και ουχί προπονητική ματιά οι πάλαι ποτέ πρωταθλητές κόσμου έχουν αμυντικά προβλήματα ενώ στην επίθεση δεν διαθέτουν το εύρος των επιλογών που είχαν κάποτε. Το γεγονός ότι ο Πάου Γκασόλ, όπως το συνηθίζει, βγαίνει έξω για να σουτάρει τρίποντο και να πασάρει σίγουρα θα αποτελέσει πονοκέφαλο για το ελληνικό τεχνικό τιμ αλλά δεν είναι δα και κάτι άγνωστο.

Στα γκαρντ οι “ρόχας” ένα σχετικό έλλειμμα ποσότητας το έχουν. Ο Γιουλ και ο Ροντρίγκεθ είναι φυσικά εξαιρετικοί παίκτες αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον Ρίμπας. Εκτός όλων των άλλων ο Σκαριόλο έχει σφίξει το ροτέισον, άρα οι μπελάδες είναι πια μετρημένοι για την ομάδα που καλείται να αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Η δική μας ομάδα θα κατέβει στο παρκέ με δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Φαντάζει (και είναι αυτή την ώρα) πιο γεμάτη από τον αντίπαλο, ο Κατσικάρης όταν γυρίζει στον πάγκο για να ψάξει την επόμενη επιλογή γίνεται ένας ευτυχισμένος κόουτς. Το δεύτερο πλεονέκτημα, που όμως μπορεί να εξελιχθεί και σε μειονέκτημα (εξαρτάται πως το χειρίζεται κανείς) είναι το μεγάλο θέλω των διεθνών. Αποτυπώνεται στα μάτια τους,στη γλώσσα του σώματος, στον τρόπο που συμπεριφέρονται στον πάγκο. Ξέρουν καλά ότι αν νικήσουν την Τρίτη θα αγγίξουν το μετάλλιο και θα επανέλθουν στην ελίτ ξορκίζοντας κατάρες χρόνων.

Ευλογία ο... Ρούντι

Κόντρα στο Βέλγιο η αμυντική συγκέντρωση και το ευκίνητο σχήμα με τους τρεις κοντούς στο τρίτο δεκάλεπτο πρόσφερε την πιο σημαντική, μέχρι την επόμενη, νίκη. Αυτά σίγουρα δεν θα φτάσουν την Τρίτη. Χρειάζονται καλύτερες επιλογές, περισσότερη ευστοχία από το τρίποντο,ταχύτητα όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Η Ισπανία δεν είχε τον Ρούντι Φερνάντεθ το Σάββατο αλλά πιθανότατα αυτό την Τρίτη δεν θα ισχύσει. Αν παίξει πάντως, δεν αποκλείεται η παρουσία του να εξελιχθεί ακόμα και σε ευλογία για την Εθνική, άλλωστε το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από εγωπάθεια και εμμονή.

Η προσοχή πρέπει να υπάρχει στο μέγιστο βαθμό. Τώρα που είναι πληγωμένοι και δεν φαντάζουν πια τόσο ισχυροί, οι Ισπανοί θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Ming games πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα για να παίξουν με το μυαλό των Ελλήνων. Αυτοσυγκράτηση οφείλει να χαρακτηρίζει την ομάδα και προσήλωση στο μεγάλο στόχο ο οποίος, αν τελικά επιτευχθεί, θα φέρει την Ελλάδα και στο προολυμπιακό τουρνουά. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και ας μην το υποτιμούμε διότι εξασφαλίζει τη συνέχεια της Εθνικής στο κορυφαίο, ανταγωνιστικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάδα-Βέλγιο 75-54

Ισπανία-Πολωνία 80-66

News 24/7

24MEDIA NETWORK