Πόσο ακόμα θα βγάλει τα μάτια του;

Ο Ολυμπιακός λες και έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να πάει από τον πιο δύσκολο, τον πιο δύσβατο δρόμο. Κόντρα στην Εφές την Τετάρτη εξαφανίστηκε από το γήπεδο για σχεδόν 30 λεπτά αλλά μερικά...ψίχουλα καλής απόδοσης αρκούσαν για να γυρίσει το ματς. Σχολιάζει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / ANADOLU EFES - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / ANADOLU EFES - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Δεύτερη σειρί ήττα. Στο τέλος μάλιστα, όπως και η πρώτη. Με την Εφές πια ένα βήμα από την πρόκριση. Και όμως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο Ολυμπιακός θα μείνει εκτός φάιναλ φορ από αυτήν την εβδομάδα. Θα πείτε, και με το δίκιο σας, "φίλε μου με τη σειρά στο 2-1, οι Τούρκοι είναι φαβορί". Δεν έχουμε πειστεί όμως.

Και πως να πειστούμε όταν η Εφές στριμώχθηκε μόλις στα τελευταία 90 δεύτερα στα σχοινιά από έναν ανέλπιστα κακό Ολυμπιακό που έκανε σ' όλο το ματς διαγωνισμό λαθών και απερισκεψίας, ειδικά στην επίθεση.

Πως να πειστούμε όταν ο Ολυμπιακός θα έπρεπε, θεωρητικά, να συντριβεί από έναν αντίπαλο ο οποίος τελείωσε τον αγώνα μόνο με 4 λάθη! Με...13 περισσότερα ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία ακόμη και στο τελευταίο σουτ να πάει το ματς στην παράταση (με τον Περάσοβιτς, μάλιστα, να παίζει με τη φωτιά και να επιλέγει να παίξει άμυνα αντί να κάνει φάουλ!).

Πως να πειστούμε όταν στο θεωρητικά καλύτερο παιχνίδι τους στο οποίο ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια κυρίαρχοι, οι Τούρκοι σκόραραν με το ζόρι 64 πόντους. Πως να πείσουν ότι τον οριακό αγώνα της Παρασκευής θα τον χειριστούν με ψυχραιμία και σύνεση.

ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η δεύτερη ανάγνωση όμως όλων των παραπάνων αναφέρει ότι η Εφές δεν πρόκειται να αφήσει την ίδια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη αν ο Ολυμπιακός μείνει και πάλι στα αποδυτήρια του γηπέδου. Γιατί την Τετάρτη επί της ουσίας αυτό έγινε, ο πρωταθλητής δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρκέ.

Πέρα από το πρώτο δεκάλεπτο, όταν μπόρεσε να αντιπαραβάλλει σκληράδα στα αθλητικά προσόντα αλλά και την πολύ καλή άμυνα της Εφές, στο υπόλοιπο διάστημα οι παίκτες του Σφαιρόπουλου βραχυκύκλωσαν μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα παραδείγματα άφθονα. Λέι απ και χουπ από κοντινή απόσταση χάθηκαν με χαρακτηριστική άνεση. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με τον Ολυμπιακό να έχει μόλις 5/17 δίποντα! Στο δεύτερο και το τρίτο δεκάλεπτο οι πρωταθλητές πέτυχαν συνολικά 20 πόντους. Η διαφορά ανέβηκε, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ακόμα και στο +17 (51-34).

Και όμως, αυτό το ματς σχεδόν γύρισε κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικά σοβαρός, στιβαρός, διαβασμένος Ολυμπιακός θα πρέπει να πιάσει την Εφές από τα κέρατα την Παρασκευή. Ακόμα και αν ο Σφαιρόπουλος αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει σχήματα σαν και αυτό των τελευταίων λεπτών με τον Παπανικολάου στο 2. Ο,τι γίνεται πάντως, γίνεται, σ' αυτό δεν χωράει αμφιβολία.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 70

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται σκορ και από μέσα και από έξω. Και γι' αυτό το σκοπό, ο Σφαιρόπουλος οφείλει να στίψει το μυαλό του για να βρεις τις λύσεις που θα οδηγήσουν στη λύση των προβλημάτων. Οφείλει να παρουσιάσει μία ομάδα σαφώς πιο υπεύθυνη μέσα στο γήπεδο, με συναίσθηση του κινδύνου αλλά ταυτόχρονα με τόλμη για να μπορέσει να επιβάλλει το δικό του ρυθμό από την αρχή.

Με επίθεση που θα σκοράρει περισσότερους από τους 70-75 πόντους, λογικά ο Ολυμπιακός μπορεί να νικήσει, ίσως και χωρίς μεγάλη πίεση. Θα ξανακάνει άραγε ο Ντάνστον ένα τόσο μεγάλο ματς όπως αυτό της Τετάρτης με 16 πόντους και μερικά φαρμακερά σουτ από τα 5,5 μέτρα; Θα τελειώσει το ματς και πάλι η ελληνική με 37% στο δίποντο; Πόσα εξωπραγματικά, τέλος πάντων, θα συμβούν και την Πσρασκευή.

Για όσους, τέλος, πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός έχασε τη μάχη επειδή δεν κατάφερε να πάρει το τρίτο ματς, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και το παράδειγμα του Παναθηναϊκού το 2012. Ηττα στο τρίτο ματς από τη Μακάμπι, νίκη όμως στο τέταρτο, επιστροφή στην Αθήνα και νέα νίκη για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της...Κωνσταντινούπολης. Αντε, και στου Ολυμπιακού τώρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK