Πανικός; Οχι γι' αυτόν τον Ολυμπιακό...

Η ήττα από την Εφές δεν μπορεί να πανικοβάλλει τον Ολυμπιακό για μία σειρά από λόγους. Ο κυριότερος εξ αυτών έχει να κάνει με την ποιότητά του που είναι σαφώς ανώτερη σε σχέση μ' αυτήν ων Τούρκων. Η ανησυχία άρα δεν φωλιάζει στα αποδυτήρια των "ερυθρόλευκων". Σχολιάζει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΛΕΙ ΟΦ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES  (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΛΕΙ ΟΦ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ICON

Καταρχήν ψυχραιμία! Ο πανικός σ' αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί το χειρότερο σύμβουλο που εν προκειμένω είναι το μόνο που δεν χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Ως προς αυτό πάντως, τα βουνά είναι μαθημένα από τα χιόνια, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ξεπεράσει ουκ ολίγες δυσκολίες στο παρελθόν, πρόσφατο και μη.

Ακόμα και από το ματς της Παρασκευής η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήρε αισιόδοξα μηνύματα, έστω και αν το τελικό αποτέλεσμα "μουντζούρωσε" μία εν γένει καλή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός έχει λόγους πάντως να αισθάνεται σίγουρος ότι μία, έστω, νίκη στην Πόλη δεν θα το ξεφύγει.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά, εύκολα συμπεράσματα. Αμφότερα τα παιχνίδια στο ΣΕΦ κύλησαν στα μέτρα του Ολυμπιακού. Στο πρώτο, δεν το συζητάμε, ο πρωταθλητής κυριάρχησε και ουσιαστικά δεν βρήκε αντίσταση παίρνοντας μία επιβλητική νίκη. Στο δεύτερο, αν και συνάντησε μία πολύ πιο ποιοτική Εφές, πήρε διαφορά 7 πόντων προς το τέλος, έδειξε ότι μπορεί να τελειώσει τη δουλειά αλλά του έλειψε το καθαρό μυαλό στις επιθετικές επιλογές στο τέλος. Μπορεί να συμβεί, ειδικά σ' ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις δυο-τρεις τελευταίες κατοχές.

Ο Ολυμπιακός επίσης μοιάζει πιο γεμάτος, με περισσότερες λύσεις σ' όλες τις θέσεις. Την ώρα που η Εφές έχει ως σημείο αναφοράς στη θέση "5" μόνο τον Ντάνστον κατά κύριο λόγο, ο Σφαιρόπουλος μπορεί να μοιράζει το χρόνο στους τρεις ψηλούς του αποκομίζοντας διαφορετικά πράγματα από τον καθέναν. Την Παρασκευή, ο Γιανγκ, ο οποίος δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο την Τετάρτη, πάτησε παρκέ και έκανε σημαντικά πράγματα για την ομάδα του.

Στο κομμάτι των προσωπικοτήτων δεν γεννάται θέμα σύγκρισης. Ο Σπανούλης έδειξε και την Παρασκευή γιατί φουσκώνει τον τραπεζικό λογαριασμό με εκατομμύρια επί εκατομμυρίων. Ξέρει να κάνει τη δύσκολη δουλειά, να σκοράρει όταν οι άλλοι κολλάνε και να εμπνέει. Το ότι η μπάλα δεν πέρασε από τα χέρια του στις τελευταίες δύο επιθέσεις του Ολυμπιακού στοίχισε τη νίκη. Ο Πρίντεζης από την πλευρά του έκανε κατάθεση ψυχής έστω και αν έχασε δύο κρισιμότατες βολές προς το τέλος. Ο Ερτέλ από την πλευρά του είχε 1/4 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι "ερυθρόλευκοι" κινδυνεύουν μόνο από το...όλον Εφές και όχι από συγκεκριμένες μονάδες που μπορούν να ορθώσουν ανάστημα.

ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ

Το know how είναι κόκκινο πέρα από κάθε αμφιβολία. Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός έσπασε την έδρα της Μπαρτσελόνα. Το 2012 άλωσε αυτήν την Σιένα, στα τελευταία τρία φάιναλ φορ μετράει 5 νίκες σε 6 αγώνες, αγώνες και αγώνες έχουν περάσει από τα χέρια και τα πόδια των παικτών του, ακόμα και κάτω από δύσκολες περιστάσεις. Η έδρα της Εφές δεν ... τρομοκρατεί, είναι ζεστή η ατμόσφαιρα βεβαίως αλλά οι παίκτες του Ολυμπιακού παίζουν 3-4 ματς το χρόνο στο καυτό ΟΑΚΑ, δεν θα προβληματιστούν.

Στο επίπεδο του προπονητή ο Περάσοβιτς μπορεί να βάλει προβλήματα στον Σφαιρόπουλο αλλά κακά τα ψέματα τα μέσα που έχει στα χέρια του είναι περιορισμένα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η ομάδα του στηρίζεται στα αθλητικά προσόντα των παικτών του, στο υψηλό τέμπο και το τρέξιμο παρά στα κατ' εξοχήν μπασκετικά προσόντα. Η Εφές μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, θα δούμε αν μπορεί να διαχειριστεί και την πίεση για αποτέλεσμα που πάντα έχει ο γηπεδούχος στα πλέι οφ.

Ο Ολυμπιακός στην Πόλη θα χρειαστεί απλώς περισσότερο καθαρό μυαλό έτσι ώστε να μην παρασύρεται από το ρυθμό του αντιπάλου του και να επιβάλλει το δικό του νόμο. Τα 14 λάθη της Παρασκεύης ήταν όντως πολλά για το συγκεκριμένο επίπεδο και για αγώνα τέτοιων απαιτήσεων. Επίσης απαιτούνται, επιβάλλονται θα έλεγε κανείς, περισσότεροες βοήθειες από τον ελληνικό κορμό πλην Πρίντεζη και Σπανούλη. Ο Μάντζαρης την Παρασκευή ήταν άποντος, ο Παπαπέτρου πέτυχε μόλις ένα τρίποντο στην αρχή του ματς, ο Παπανικολάου έσπασε τα στεφάνια με 2/7 σουτ. Απλά πράγματα θα ζητήσει ο Σφαιρόπουλος. Και επειδή θα τα πάρει, ο Ολυμπιακός ένα ροζ φύλλο αγώνα θα το βάλει στις αποσκευές του.

ΥΓ: Από τον Ολυμπιακό των τελευταίων τεσσάρων λεπτών έλειψε πολύ ο Λοτζέσκι. Ο άνθρωπος δηλαδή, που αν βρισκόταν στο παρκέ, θα ανάγκαζε την άμυνα της Εφές να ανοίξει περισσότερο. Το "γλυκό" του χέρι θα έδινε σίγουρα μεγάλες βοήθειες την ώρα που τα πράγματα ζόριζαν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK