Βατερλώ σε όλα τα επίπεδα

Ο Νίκος Γιαννόπουλος σχολιάζει την αποπομπή του Γκουστάβο Πογέτ σε μία κατάσταση που έγινε lose-lose για την ΑΕΚ σ' όλα τα επίπεδα. Ουσίας και επικοινωνίας.

Βατερλώ σε όλα τα επίπεδα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σκουπίδια! Αυτό είναι οι (περισσότεροι) προπονητές για τους Ελληνες παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακρως αναλώσιμοι όπως τα...αρωματικά τουαλέτας. Τελειώνουν, τα πετάς και αγοράζεις καινούργια.

Υπό αυτή την έννοια η απόλυση του Γκουστάβο Πογέτ (ο οποίος μάλιστα για μερικούς συναδέλφους έπρεπε να φύγει με τις κλωτσιές) δεν εξέπληξε κανέναν προσεκτικό παρατηρητή των δρώμενων στην ποδοσφαιρική μπανανία που ονομάζεται Ελλάδα.

Ευλόγως θα αναρωτηθείτε βέβαια, πως ένας προπονητής που αποθεωνόταν από το σύνολο του Τύπου πριν από δύο μήνες (έχοντας στο μεταξύ νικήσει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ με 1-0) πετάχθηκε σαν στημένη λεμονόκουπα μερικές ώρες πριν από έναν κρίσιμο ημιτελικό.

Ο τσαμπουκάς και κιμπάρης πρόεδρος

Μα, ελάτε τώρα. Στην Ελλάδα ζούμε/ζείτε. Και στην Ελλάδα δίκιο έχει ΠΑΝΤΑ αυτός που πληρώνει. Υπάρχει, μάλιστα, κόσμος (οπαδοί ομάδων εν τω προκειμένω) που θέλει τον πληρών τσαμπουκά, να "καθαρίζει" άμεσα την κόπρο του Αυγείου, να απολύει και γενικά να λύνει και να δένει.

Το μοντελάκι αυτό φορέθηκε πολύ στην Ελλάδα στις δεκαετίες του '80 και του '90. Ο κιμπάρης πρόεδρος κυκλοφορούσε οπλοφορώντας στο γήπεδο, έμπαινε στα αποδυτήρια των διαιτητών για να απειλήσει τον ρέφερι, ήταν αυτός που ήθελε ο σκληροπυρηνικός οπαδός. Ωραίος και μάγκας!

Δεν είναι απορίας άξιον βέβαια που τέτοιου είδους μεθοδεύσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στην ποδοσφαιρική ψωροκώσταινα, αλίμονο. Έχουν αλλάξει μόνο οι εξωγενείς παράγοντες και κάποιες από τις τακτικές. Αλλά επί της ουσίες, τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί, ο κιμπάρης και τσαμπουκάς πρόεδρος εξακολουθεί να παραμένει το δημοφιλές μοντέλο.

Είχε δίκιο ο Μελισσανίδης

Προσέξτε, στο θέμα του Πογέτ, επί της ουσίας ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε δίκιο. Παραμονή ενός μεγάλου ματς, ο προπονητής αναστάτωσε την ομάδα για ένα προσωπικό ζήτημα, μάλλον άκομψα και σίγουρα απερίσκεπτα. Από εκεί και πέρα όμως, άρχισε το μεγάλο ενωσίτικο βατερλώ, σ' όλα τα επίπεδα. Ουσίας και επικοινωνίας.

Εν αρχή, η ΑΕΚ (με επίσημη ανακοίνωσή της) μετέθεσε τις όποιες εξελίξεις μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Εν συνεχεία όμως, και αφού διέρρευσε στον Τύπο η ομιλία του Πογέτ στους ποδοσφαιριστές, η τακτική άλλαξε και ο Ουρουγουανός "καθαρίστηκε" σαν αβγό. Και όχι μόνο αυτό. Του δόθηκε η εντολή να εγκαταλείψει και το ξενοδοχείο της αποστολής (προφανώς επηρέαζε τους ποδοσφαιριστές).

Στερούνται σοβαρότητας και ψυχραιμίας όλα αυτά, φανερώνουν έναν πανικό μάλλον ανεξήγητο και σίγουρα έναν ποδοσφαιρικό επαρχιωτισμό που σίγουρα δεν πηγαίνει την ΑΕΚ μπροστά. Αντιθέτως, την καθηλώνει σε μία μίζερη πραγματικότητα, σε σχήματα του χθες και σε τακτικές του προηγούμενου αιώνα.

Ο Πογέτ δεν άξιζε να μείνει

Άνετα ο Πογέτ θα μπορούσε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας την Τετάρτη, αφού έτσι και αλλιώς έχει καταστρώσει τα πλάνα για την εν λόγω αναμέτρηση. Μετά το ματς, όμορφα και ωραία, ο Ουρουγουανός θα έπαιρνε το καπελάκι του και θα αποχωρούσε. Χωρίς περιττές εντάσεις και χωρίς η ΑΕΚ να κρεμαστεί στα μανταλάκια μίας (πάντως δίκαιης) κριτικής.

Το αν βέβαια ο Πογέτ άξιζε να μείνει στην ΑΕΚ και τη νέα σεζόν σηκώνει πολλή κουβέντα. Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Ουρουγουανός δεν έπεισε. Οχι τώρα, που έτσι και αλλιώς η Ενωση έγινε παιχνίδι ακόμα και στα χέρια του Λεβαδειακού του... Φαράντου. Αλλά και πριν δύο μήνες, όταν υποτίθεται ότι κατάπινε τα ντέρμπι νικώντας τους μεγάλους της Λίγκας. Η ΑΕΚ ουδέποτε έπαιξε ποδόσφαιρο στην εποχή Πογέτ γιατί πολύ απλά ο Ουρουγουανός δεν επιθυμούσε να διδάξει κάτι τέτοιο.

Του ζητήθηκε αποτέλεσμα και αυτό προσπάθησε να δώσει, ανορθόδοξα όμως. Η ΑΕΚ τυφλώθηκε από την εφήμερη χαρά των αποτελεσμάτων και όπως συνήθως γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις βρέθηκε το δέντρο και χάθηκε το δάσος. Μόλις το άστρο του Πογέτ έδυσε (νομοτελειακά θα συνέβαινε) αποκαλύφθηκαν όλα τα κακώς κείμενα αλλά κυρίως ένα: η ομάδα είχε ξεχάσει να παίζει ποδόσφαιρο. Δημιουργικό, παραγωγικό, αυτό που ταιριάζει στο DNA της.

Κανένα πρότζεκτ

Ο Τραϊανός Δέλλας αυτό το προσπάθησε. Ναι, ο Έλληνας κόουτς είχε ελλείμματα στον τρόπο που προσπαθούσε να κοουτσάρει, έμεινε πιστός όμως μέχρι τέλους στη φιλοσοφία που υποτίθεται ότι η ομάδα είχε χαράξει από την αλλαγή της διοικητικής εποχής και μετά. Το...πρότζεκτ πήγε περίπατο λόγω μίας ήττας από τον Ολυμπιακό (στην οποία, όντως, ο Δέλλας έκανε αρκετά λάθη) αλλά στο τέλος της ημέρας αποδείχθηκε περίτρανα ότι πολύ απλά δεν υπήρχε πρότζεκτ και πλάνο.

Αν, εν τέλει, υπήρχε η διοίκηση της ΑΕΚ θα προσπαθούσε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέλω του προπονητή για να τον δελεάσει να μείνει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ. Γιατί; Διότι η ΑΕΚ ουδέποτε πίστεψε στον Πογέτ όπως ουδέποτε πίστεψε στον Δέλλα. Η ΑΕΚ, όπως κάθε ελληνική ομάδα, πιστεύει στην εφήμερη χαρά του αποτελέσματος. Και αυτή υπηρετεί θυσιάζοντας κάθε πιθανό και απίθανο θύμα.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απίστευτες ατάκες Πογέτ
Τέλος ο Πογέτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK