Βρήκαμε προπονητή, ώρα να φτιάξουμε και ομάδα

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον αγώνα της Εθνικής στο Ταλίν από τον οποίο ο Μίκαελ Σκίμπε πρέπει να κρατήσει ΜΟΝΟ το αποτέλεσμα.

Βρήκαμε προπονητή, ώρα να φτιάξουμε και ομάδα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σίγουρα το σκεφτήκατε οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο: "Χριστέ μου, τι άστρο έχει ο Σκίμπε, γκολ στο πρώτο λεπτό στο Ταλίν στην πρώτη τελική προσπάθεια". Παραδεχθείτε επίσης ότι, όπως και ο γράφων, έτσι και εσείς κατάπιατε τη γλώσσα σας όταν είδατε την Εθνική να κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές στο πρώτο τέταρτο και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να αλλάζει τρεις φορές θέση στο γήπεδο σε δεκαπέντε και κάτι λεπτά.

Ναι, όλα αυτά προφανώς έγιναν. Αλλά αυτό που πάνω απ' όλα συντελέστηκε στο Ταλίν ήταν το τρία στα τρία και η εδραίωση της ομάδας στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου της. Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, θα επαναλάβουμε ότι στα προκριματικά δεν έχει καμία σημασία τι είδους ποδόσφαιρο παίζει κανείς. Μετράει μόνο το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα, προσώρας, έρχεται. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι των βαθμών στο δύσβατο δρόμο προς τη Ρωσία.

Ενθαρρυντικό γεγονός στο Ταλίν υπήρξε; Βεβαίως και αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα του Μίκαελ Σκίμπε. Ο Μήτρογλου επέμενε, και μάλιστα με ύφος που δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση από τους συμπαίκτες του, είπε ότι θα εκτελέσει αυτός το φάουλ στο 61'. Ο Σκίμπε στον πάγκο αποφάσισε να δώσει το χτύπημα στον Σταφυλίδη. Γιατί; Ετσι γούσταρε, προπονητής είναι, δεν δίνει λογαριασμό στους παίκτες για τις αποφάσεις του. Εκανε το 2-0 ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ και ο γάμος σχόλασε.

Στο επίπεδο των Εθνικών ομάδων, κακά τα ψέματα, ο προπονητής δεν μπορεί να δημιουργήσει και να δουλέψει σε βάθος. Τουλάχιστον όχι στα προκριματικά. Εχοντας τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή σου μία εβδομάδα κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο τι δουλειά να κάνεις άραγε; Στα κομμάτια όμως των γρήγορων και απλών επεμβάσεων στο παιχνίδι, ο ομοσπονδιακός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο Οτο Ρεχάγκελ το είχε αποδείξει πολλάκις, το έκανε στο Ταλίν και ο Σκίμπε. Ως προς αυτό, ευτυχούμε.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Δυστυχούμε όμως στο αγωνιστικό πρόσωπο. Είναι σαφές και αναμφισβήτητο αυτό. Οι αναγκαστικές αλλαγές και οι απουσίες (θυμηθείτε ότι οι Φορτούνης, Τζαβέλλας, Σάμαρης δεν ταξίδεψαν στο Ταλίν) δικαιολογούν την άσχημη εικόνα ΜΟΝΟ εν μέρει. Το ότι η ομάδα κόπηκε στα δύο όταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να παίξει ως στόπερ ή ως δεξί μπακ και ότι ο αντίπαλος έφτανε στην ελληνική περιοχή ότι ώρα ήθελε δεν μπορεί να αποδοθεί στις απουσίες, σοβαροί να είμαστε.

Ο Σκίμπε οφείλει να το δει αυτό, να δουλέψει, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, με τους παίκτες του, να δημιουργήσει μία ομάδα τουλάχιστον πιο στιβαρή και λιγότερο αγχωμένη. Σίγουρα δεν ήταν ποτέ ελληνικό φόρτε το ποδόσφαιρο κατοχής και η κυριαρχία αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ομάδα μπορεί να βγάζει 90λεπτο με τόσα λάθη, χωρίς να μπορεί να κρατά την μπάλα ούτε 10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις αυτοματισμοί.

Ισως να ζητάμε πολλά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το ταλέντο αλλά και η ποδοσφαιρική κουλτούρα από τους παίκτες μας δεν λείπει. Ούτε οι παραστάσεις. Και αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα στο χορτάρι. Μην φανταστείτε κάτι τρομερό, απλώς να βγάζει η ομάδα μία σοβαρότητα και μία ψυχραιμία, στοιχεία που ανέκαθεν την χαρακτήριζαν.

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ

Επιστρέφοντας στο...μαθηματικό στοιχείο του πράγματος, οι εννιά βαθμοί αλλά και το γεγονός ότι την Βοσνία την υποδεχόμαστε τον Νοέμβρη, χαρίζουν πλεονέκτημα. Το οποίο, αν έρθει η νίκη επί των Βόσνιων, θα γίνει άλμα πρόκρισης. Με 12 βαθμούς στα 4 πρώτα ματς και τη Βοσνία στο -6 μαντέψτε ποια ομάδα θα φτιάξει ψυχολογία πρόκρισης (μέσω των πλέι οφ αρχικά) και ποια θα φορτωθεί με τρομερό άγχος.

Εκτός των άλλων, η Εθνική, έχοντας εξασφαλίσει τα πολυπόθητα αποτελέσματα, θα έχει πλέον και το χρόνο για να δουλέψει με περισσότερη ηρεμία για να λύσει τα πολλά αγωνιστικά της προβλήματα. Χέρι-χέρι πηγαίνουν αυτά τα δύο. Οι νίκες φέρνουν...ειρήνη και η ειρήνη την άνεση για πιο σωστή δουλειά (και βαθύτερη πολλές φορές) στις προπονήσεις. Στο κάτω-κάτω για να πάρουμε αποτελέσματα κόντρα στο Βέλγιο η αυταπάρνηση και η τύχη δεν θα είναι στοιχεία αρκετά για να τα καταφέρουμε. Προτεραιότητα όμως έχει η μάχη με τους Βόσνιους. Ο αγώνας-κλειδί για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εσθονία-Ελλάδα 0-2
Εντολή Σκίμπε: Το παρασκήνιο του 0-2
Τα γκολ της Ελλάδας σε VIDEO

News 24/7

24MEDIA NETWORK