Ο Νόμος 4000 και το γελοίον του πράγματος

Στο σεμνότυφο κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε με αφορμή το περίφημο video του Τοροσίδη, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα έπρεπε να έχει την εξής τιμωρία: δημόσια διαπόμπευση με ξυρισμένο κεφάλι στους δρόμους των Αμπελοκήπων.

Ο Νόμος 4000 και το γελοίον του πράγματος

To να βλέπεις σε video έναν ποδοσφαιριστή να βρίζει και εσύ να το παίζεις θιγμένος, τότε μάλλον όταν οδηγείς και ο πίσω σου κορνάρει στο μεσοδιάστημα που το κόκκινο γίνεται πράσινο, ως άλλος Flash Gordon, γυρίζεις και του απαντάς: "Μα, αν είναι δυνατόν αγαπητέ συμπολίτη. Μην κρούετε τον κώδωνα και ενοχλείτε τα αυτιά μου!".

To να βλέπεις σε video έναν ποδοσφαιριστή να βρίζει και εσύ να κοκκινίζεις από ντροπή, τότε μάλλον όσες φορές στη ζωή σου έχεις παίξει κάποιο άθλημα, ήσουν με το "σεις" και με το "σας" και σε περίπτωση που η μπάλα έβγαινε άουτ και οι αντίπαλοι ζητούσαν κόρνερ, εσύ ως ψύχραιμο και ελβετοθρεμμένο ον, απαντούσες: "Κύριοι, η σφαίρα δεν προσέκρουσε σε πόδι συμπαίκτου μου, αρά δεν μπορεί να καταλογισθεί γωνιακό χτύπημα".

Το να βλέπεις σε video τον Βασίλη Τοροσίδη να βρίζει για ένα πέναλτι που δεν καταλόγισε υπέρ του ο διαιτητής και να διαμαρτύρεσαι θέλοντας την κρεμάλα του ποδοσφαιριστή ή στην καλύτερη περίπτωση έναν αντίστοιχο "Νόμο 4000" με τον παίκτη του Ολυμπιακού να περιφέρεται με ξυρισμένο κεφάλι στους δρόμους των Αμπελοκήπων και της Πανόρμου συνοδεία του Δημήτρη Γόντικα, τότε μάλλον όσες φορές έχεις πάει σε δημόσια υπηρεσία και έχεις σπαταλήσει τρεις ώρες για μια υπογραφή, γυμνάζοντας το κορμί σου από το πήγαινε-έλα από γραφείο σε γραφείο, τότε μάλλον κερνάς τους υπαλλήλους γλυκά που στο τέλος σε εξυπηρέτησαν τονίζοντας την εξαιρετική λειτουργία του δημοσίου και φέρνοντας ως παράδειγμα τις τραγικές συνθήκες στις σκανδιναβικές χώρες.

Σε ένα πρωτάθλημα που από την αρχή του όλες οι ομάδες βλέπουν φαντάσματα και οι δηλώσεις των "κύκλων" είναι κάτι σαν τα καθημερινά ζώδια της Λίτσας Πατέρα, τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Το συγκεκριμένο video είχε ως μοναδικό σκοπό να μεγαλώσουν οι "κύκλοι" των "πράσινων" και "κόκκινων" ΠΑΕ, να ασχοληθούμε για ακόμη μία φορά με τα εξωαγωνιστικά και φυσικά να δώσουμε τροφή για οπαδικές κουβέντες και συγκρίσεις... ήθους.

Μήπως η πιο σωστή αντίδραση θα ήταν η αναγνώριση του ήθους, της ψυχραιμίας και της ορθής ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς που επέδειξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος όντας ήρεμος προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να βάλει στη θέση του τον ίδιο του τον ποδοσφαιριστή; Δώσατε σημασία στη συμπεριφορά του Ισπανού προπονητή, ο οποίος αν και του δόθηκε η ευκαιρία να επιτεθεί στον διαιτητή, προτίμησε να βγάλει όλον τον ποδοσφαιρικό του πολιτισμό και ουσιαστικά να τον προστατεύσει; Δώσατε σημασία στην απαράδεκτη συμπεριφορά του Σάββα Θεοδωρίδη, ο οποίος αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Βαλβέρδε, έκανε διαγωνισμό με τον Τοροσίδη ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά και θα πλησιάσει περισσότερο τον διαιτητή;

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι πλέον η cult φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που μπορεί να ανταγωνιστεί άμεσα τον χαρακτηριστικό πρόεδρο των συνταξιούχων τονίζοντας με θέρμη την αδικία που υφίσταται ο Ολυμπιακός, δεν θα έπρεπε πρώτος αυτός να επιδείξει την πρέπουσα ψυχραιμία και να ηρεμήσει τον ποδοσφαιριστή της ομάδας που εκπροσωπεί από σημαίνουσα θέση; Θα πείτε -και με το δίκιο σας- πότε ήταν ψύχραιμος, για να είναι τώρα; Και δίκιο θα έχετε. Η δουλειά του είναι να προκαλεί σούσουρο και πανικό. Και γέλωτα φυσικά, αφού σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει παλιά ελληνική επιθεώρηση.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλοι εμείς οι επικριτές και οι σεμνότυφοι το λογικό του πράγματος και να διακρίνουμε την ένταση της στιγμής (ακόμα κι αν ο Τοροσίδης έχει άδικο) και ας εστιάσουμε την προσοχή στο γραφικό του πράγματος. Οσον αφορά στον Βαλβέρδε, όταν φύγει από την Ελλάδα θα έχει πολλά να διηγείται. Τρεις σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι μισός μήνας σε εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ με ολίγον τι από Bollywood...

ΥΓ1: Μετρήστε πόσα "fuck off" φεύγουν από το στόμα των ποδοσφαιριστών της Premiership προς τους διαιτητές σε κάθε ματς. Εκτός αν ο αποκωδικοποιητής σας είναι κλειδωμένος για "απαγορευμένα" προγράμματα...

YΓ2: Οι δημοσιογράφοι που κατέκριναν και κατακρίνουν συμπεριφορές σαν αυτές του Τοροσίδη, ας μας πουν για τις δικές τους στα πρωταθλήματα Τύπου. Εκεί να δείτε πολιτισμό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK