Το ελληνικό στοίχημα του Ζαρντίμ

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στο ρόστερ του Ολυμπιακού και τον ρόλο του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην αξιοποίηση και ανάδειξη του.

Το ελληνικό στοίχημα του Ζαρντίμ

Η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στο ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν ένας από τους πρώτους στόχους που είχαν τεθεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον Μάιο, ο οποίος και υλοποιήθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τα ελληνόπουλα που ήθελαν, είτε από την εγχώρια (Σιόβας, Βλαχοδήμος, Μανωλάς, Γιαννιώτης) είτε από τη διεθνή αγορά (Καραγκούνης), ενώ επέστρεψαν και οι δανεικοί Μήτρογλου, Τάτος και Ζαραδούκας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής, όμως, δείχνουν ότι θα χρειαστεί υπομονή και αρκετός κόπος και ιδρώτας μέχρι να φτάσει στο σημείο η ενδεκάδα του Ολυμπιακού να απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Κάτι άλλωστε που είναι και επιθυμία του προέδρου της ΠΑΕ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2011, στο περιθώριο εκδήλωσης στον Πειραιά, είχε δηλώσει: «Για εμένα η πραγματική επιτυχία θα είναι, σε λίγα χρόνια, η ενδεκάδα του Ολυμπιακού να έχει τουλάχιστον επτά Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θα προσπαθήσω, ώστε να μπορέσουμε σε λίγα χρόνια αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα".

Η αξιοποίηση και η ανάδειξη των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, περνάει πλέον από τα χέρια του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Το παρελθόν του Πορτογάλου τεχνικού έχει δείξει ότι αρέσκεται στο να δουλεύει με νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, τους οποίους «παντρεύει» με την εμπειρία, δημιουργώντας ένα καλό σύνολο (όπως η περυσινή Μπράγκα).

Σε αυτό το νέο –πρώτο εκτός συνόρων- ξεκίνημά του, ως επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, ο Ζαρντίμ δείχνει να προτιμάει να στηριχτεί στους πιο «παλιούς», στους έμπειρους ποδοσφαιριστές, ή αν προτιμάτε να βαδίσει στα σίγουρα μέχρι να περάσει τη φιλοσοφία του.

Σχετικά, με την ελληνική παρουσία στην ενδεκάδα, από τους νεοαποκτηθέντες παίκτες ή από εκείνους που επέστρεψαν στην ομάδα, μόνο ο Σιόβας θεωρείται βασική επιλογή. Ήταν στην αρχική ενδεκάδα στους περισσότερους φιλικούς αγώνες, όπως και στα δύο πρώτα επίσημα ματς με αντιπάλους τη Βέροια και τον Λεβαδειακό.

Αντίθετα, ο Βλαχοδήμος και ο Ζαραδούκας βλέπουν τα παιχνίδια από την εξέδρα. Ο Μανωλάς και ο Τάτος είναι μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Ο Μήτρογλου και ο Φετφατζίδης σε δύο θεωρητικά εύκολα παιχνίδια πρωταθλήματος είχαν μόλις ένα δεκάλεπτο συμμετοχής ως αλλαγή, ενώ ο Καραγκούνης πήγε στην ομάδα Κ20 του συλλόγου, όπως και ο (βασικός στα φιλικά) Λυκογιάννης. Ο Τάτος, ο Βλαχοδήμος και ο Ζαραδούκας, μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Champions League, καθώς έμειναν εκτός λίστας.

Οι Έλληνες παίκτες τους οποίους ο Ζαρντίμ δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τούτη την ώρα, είναι οι διεθνείς και οι πιο παλιοί Τοροσίδης, Μανιάτης, Χολέμπας (τον Αβραάμ Παπαδόπουλο θα μπορεί να τον υπολογίζει από τον Δεκέμβριο), ο Σιόβας, αλλά και ο Παπάζογλου, ο οποίος ήταν και πέρυσι μέλος της ομάδας. Σίγουρα, στη διαδρομή και οι υπόλοιποι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα πάρουν τις ευκαιρίες τους, προσπαθώντας να πείσουν τον νεαρό προπονητή ότι δικαιούνται μεγαλύτερης προσοχής.

Έτοιμοι για ανανέωση

Όσον αφορά τις πρόωρες ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών, τα προσεχή εικοσιτετράωρα είναι πιθανό να γίνει νέα κουβέντα της διοίκησης με τους Φουστέρ και Αμπντούν οι οποίοι είναι θετικοί να παραμείνουν στο λιμάνι, ενώ οι υποθέσεις των διεθνών Τοροσίδη, Χολέμπας, Τζεμπούρ, κι ίσως του Μανιάτη, αναμένεται να απασχολήσουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK