Αποκλείει τον Ομπράντοβιτς και τον ξορκίζει οριστικά

Ο Μάκης Δρόσος γράφει για την προημιτελική σειρά του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε και την εποχή Ομπράντοβιτς που κλείνει οριστικά σε αυτή τη συγκυρία.

Αποκλείει τον Ομπράντοβιτς και τον ξορκίζει οριστικά

Μόλις λίγες ώρες απομένουν μέχρι το πρώτο τζάμπολ της σειράς του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε. Μία σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον και με μία μεγάλη ιδιαιτερότητα: τον Ζέλικο ομπράντοβιτς.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Ο Παναθηναϊκός αφότου διαμόρφωσε το ρόστερ του, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι είναι μία ομάδα που έχει τις δυνατότητες και να παίξει αρκετά καλό μπάσκετ, μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά και να φτάσει στο Final Four. Μπορεί στον πάγκο του να μην έχει τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη για το σχεδιασμό του ρόστερ, αλλά τον Τσάβι Πασκουάλ, αλλά τίποτα από όσα αναφέραμε πιο πάνω δεν ήταν δυνατό να διαφοροποιηθεί.

Οι "πράσινοι" κατάφεραν να κλείσουν την κανονική περίοδο με πέντε συνεχόμενες νίκες και να εκμεταλλευτούν συνάμα το στραβοπάτημα της Φενέρ, κυρίως με τη Μακάμπι τερματίζοντας στην πρώτη τετράδα με πλεονέκτημα έδρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε προετοιμάσει τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό για το ότι θα βρισκόταν στα πλέι οφ με μειονέκτημα. Όπως αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι η ομάδα του Πασκουάλ είχε αδυναμία και ήταν αναποτελεσματική εκτός έδρας. Συνεπώς θα είχε δυσκολότερη αποστολή, με οιονδήποτε αντίπαλο απέναντι του, στο να κερδίσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκριση, μακριά από το ΟΑΚΑ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟ ΟΑΚΑ

Από αυτή την άποψη ο Παναθηναϊκός πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος για το γεγονός πως είναι το αφεντικό στη σειρά με την Φενέρμπαχτσε. Προσωπικά δεν μπορεί να συμμεριστώ άλλη άποψη για το ζευγάρι αυτό. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έχει 14 νίκες στην κανονική περίοδο στο ΟΑΚΑ, από τις 19 συνολικά στην κανονική περίοδο. Όσες έχουν ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης, με την τέταρτη πιο αποτελεσματική ομάδα να είναι ο Ολυμπιακός με τρεις λιγότερες (11 στο σύνολο). Ο Ολυμπιακός είναι και η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να φύγει με το διπλό από το ΟΑΚΑ.

Ωστόσο οι τρεις από τις 14 εντός έδρας νίκες έχουν έρθει στην παράταση για τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" είχαν και λίγα παιχνίδια που κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού, με το πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό που μας έρχεται στο μυαλό, να είναι αυτό με την Ούνιξ Καζάν, όταν Τζέιμς έφερε τη λύτρωση με τρίποντο στο μηδέν.

Συνεπώς οι πράσινοι στο ΟΑΚΑ, εύκολα ή δύσκολα, στην κανονική διάρκεια ή στον έξτρα χρόνο, έχουν τον τρόπο να παίρνουν τη νίκη. Με τα εισιτήρια για τα δυο πρώτα παιχνίδια με την Φενέρμπαχτσε να έχουν εξαντληθεί με το καλημέρα, το ΟΑΚΑ θα είναι κάτι παραπάνω από πλήρες. Καμίνι.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟΣ

Είναι αυτονόητο ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να υπερασπιστεί την έδρα του. Το πλεονέκτημα του ΟΑΚΑ τον καθιστά φαβορί απέναντι στην Φενέρμπαχτσε. Όπως φαβορί τον καθιστά το γεγονός ότι είναι πιο γεμάτος και πιο ποιοτικός από το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Με τη σεζόν να έχει τελειώσει πλέον και έχοντας πλέον πλήρη εικόνα από τις δυο ομάδες, μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να υπερτερεί σε κάποιες μονάδες, αλλά ως σύνολο και πλήθος επιλογών ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι. Ο Πασκουάλ όταν κοιτάζει στην άκρη του πάγκου του μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά απ' όση ο Ομπράντοβιτς.

Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, μάλλον ψάχνει για άλλοθι ή δεν βλέπει καθαρά τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός με τη Φενέρμπαχτσε έχει αναμετρηθεί δις φέτος για την κανονική περίοδο. Νίκησε 81-70 στο ΟΑΚΑ, στα μέσα του Δεκέμβρη, και έχασε 84-63 με μία άκρως απογοητευτική εμφάνιση στην Πόλη, ένα μήνα μετά.

Πριν πάμε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης δεν είναι άλλο από τον "Ζοτς". Ο προπονητής με τον οποίο οι πράσινοι έχουν γράψει μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας τους, είναι τώρα πλέον αντίπαλος τους. Αντίπαλος όχι σε ένα παιχνίδι για την κανονική διάρκεια, αλλά αντίπαλος σε μια σειρά πλέι οφ που κρίνει πολλά περισσότερα ή μάλλον τα πάντα για φέτος. Μία πρόκριση και έναν τίτλο ενδεχομένως.

ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Για να μην γελιόμαστε, στόχος του Σέρβου τεχνικού δεν είναι άλλος από το να οδηγήσει τη Φενέρμπαχτσε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό. Κανείς φίλαθλος των πρασίνων δεν μπορεί να του κρατήσει φυσικά "κακία" γι' αυτό. Επαγγελματίας είναι, πίεση και κριτική δέχεται, αφού η Φενέρμπαχτσε τού παρέχει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο προκειμένου να την φέρει στην κορυφή και στην κατάκτηση του πολυπόθητου για την ίδια τροπαίου.

Αλλά και ο Ομπράντοβιτς δεν μπορεί να περιμένει κάτι άλλο από το ότι θ' αντιμετωπιστεί ως αντίπαλος και για όσα λεπτά θα χρειαστεί στο ΟΑΚΑ θα του ασκηθεί τέτοια πίεση, όση θα ασκείτο σε οποιοδήποτε άλλο τεχνικό. Το ζητούμενο είναι τόσο από τη μεριά των φιλάθλων όσο και από τη μεριά το Σέρβου τεχνικού να μην υπερβεί κανείς τα επιτρεπτά όρια φιλίας, αλληλοσεβασμού και εκτίμησης. Διότι οι σχέσεις δοκιμάζονται στα δύσκολα λένε και εκεί που κρίνονται πολλά είναι όταν υπάρχει συμφέρον. Όπως και στην πραγματική ζωή, στα εύκολα, όλοι φίλοι είναι και αγκαλιάζονται.

Ο Παναθηναϊκός από το 2004 και έπειτα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, έχει 5 προκρίσεις με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε 6 συμμετοχές σε αυτά. Εκτός πλέι οφ είχαν μείνει τις χρονιές 2007-08 και 2009-10. Μόνο μία φορά απ' αυτές είχαν αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας και αυτή με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα του νυν προπονητή του Τσάβι Πασκουάλ. Είχε πάρει την πρόκριση με 3-1, με τον Παναθηναϊκό να κατακτάει εκείνη την σεζόν και το τρόπαιο στη Βαρκελώνη επικρατώντας στον τελικό της Μακάμπι.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ

Ας έλθουμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η Φενέρμπαχτσε θα επιδιώξει να ελέγξει τον ρυθμό και να πάει τα παιχνίδια σε μικρά σκορ, εάν είναι δυνατό και κάτω από τους 70 πόντους. Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ, ναι μεν δίνει έμφαση στην άμυνα, παρόλα αυτά αισθάνεται πιο άνετος αποδίδοντας καλύτερα όταν τρέχει, σουτάρει και πάει σε πιο υψηλά σκορ.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτεί τα μις ματς, όταν θα είναι μέσα στο παρκέ ο Ντίξον, ενώ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να βρει την έξτρα πάσα που θα χρειαστεί για να έχει το αγαπημένο του μακρινό σουτ με καλές προϋποθέσεις. Για τον ΠΑΟ δεν αποτελεί μυστικό ότι είναι μία ομάδα που ψάχνει το τρίποντο. Μπορεί από κάποιους να έχει γίνει προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί, αλλά δεν έχουν αντιληφθεί πόσες νίκες έχει δώσει στο σύνολο του Πασκουάλ. Η Φενέρμπαχτσε είναι μία ομάδα που παίζει με αρκετές αλλαγές, είναι πολύ συγχρονισμένη στις περιστροφές και δύσκολα αφήνει σουτ με καλές προϋποθέσεις στον αντίπαλο της. Το καλά ποσοστά από το τρίποντο θα βοηθήσουν τους πράσινους να οδηγήσουν πιο ψηλά τα σκορ, εκεί που θα έχουν τον πρώτο λόγο για την νίκη.

Η Φενέρμπαχτσε είναι μία ομάδα που κρατάει αποστάσεις και ψάχνει τον ανοιχτό χώρο στην επίθεση. Τα plays της έχουν αρκετά σκριν στα πλάγια, με τον περιφερειακό να ψάχνει πρωτίστως το ντράιβ από το κέντρο, βλέποντας πάντα την πάσα ή το κόψιμο του συμπαίκτη προς τη ρακέτα. Ενώ ψάχνει αρκετά και το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα για να δημιουργήσει φθορά με φάουλ στον αντίπαλο, αλλά και να βρει το ξεμαρκάριστο σουτ από την περιφέρεια, αν οι άμυνες κλείνουν για βοήθεια. Εδώ ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να θυσιάσει παίκτες για να μην αφήσει τη Φενέρμπαχτσε να πάρει τα πάνω της μέσα από εύκολα καλάθια ή μεγάλα σουτ.

Ο Ομπράντοβιτς αναγκαστικά θα κλείσει το ροτέισον, δεν έχει άλλωστε και άλλη επιλογή. Ο Πασκουάλ θα πρέπει να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Μ' αυτό τον τρόπο θα έχει υπεροχή στη φρεσκάδα των παικτών του μέσα στον παρκέ και με τη σωστή διαχείριση μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον υπέρ του συνθήκες για τη νίκη μέσα από την διαδικασία της φθοράς των φάουλ και της κόπωσης του αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός, αν πρέπει να επικεντρώσει την άμυνα του πάνω σε αντίπαλο και να τον σημαδέψε, αυτός είναι ο Μπογκντάνοβιτς. Χωρίς καλό τον Σέρβο η Φενέρμπαχτσε είναι κατά ένα 20% χειρότερη ομάδα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Αμυντικά με τον Γκιστ πλέον, μπορεί να τον περιορίσει με τις αλλαγές σε κάθε πικ εν ρολ που θα επιχειρεί, ενώ και στην επίθεση θα πρέπει να σημαδέψει αρκετά ο Παναθηναϊκός τον παίκτη που μαρκάρει ο Σέρβος γκαρντ.

ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΚΙΣΤ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΗΣ

Ο Αμερικάνος φόργουορντ θα είναι και από τους παίκτες κλειδιά του Παναθηναϊκού στη σειρά. Ακόμα και ο πιο αδαής θα έχει διαπιστώσει ότι με την επιστροφή του οι πράσινοι έχουν βελτιώσει το παιχνίδι τους τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ο Γκιστ στην άμυνα παίζει την αλλαγή με τον περιφερειακό στα σκριν, καλύπτει διαδρόμους και δίνει λύσεις στο ριμπάουντ. Στην επίθεση παίζει καλύτερα από κάθε άλλο 4-5αρι το πικ εν ρολ, έχει δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειακούς να τον ψάχνουν στην πάσα πάνω από το καλάθι, ενώ βλέπει γήπεδο και εντοπίζει τους ξεμαρκάριστους συμπαίκτες του. Είναι κομβικής σημασίας ο Πασκουάλ να τον διαχειριστεί σωστά ούτως ώστε να τον έχει φρέσκο μέσα στο παρκέ και για όσο περισσότερο χρόνο συνολικά στην σειρά. Σίγουρα δεν είναι από τους παίκτες που πρέπει να θυσιάσει ο Καταλανός τεχνικός όπως αναφέραμε πιο πάνω. Τέτοιοι παίκτες είναι ο Φελντέιν, ο Νίκολς, ο Φώτσης και ο Χαραλαμπόπουλος.

Δεν ξέρω πόσοι θα ξαφνιαστούν με την ακόλουθη τοποθέτηση, αλλά θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός για να περάσει την Φενέρμπαχτσε πρέπει να πιστέψει αρκετά στον Καλάθη και να ευτυχήσει να τον έχει σε καλή κατάσταση. Με αφορμή την μάχη Πασκουάλ – Ομπράντοβιτς ήρθε στο μυαλό μου η σειρά του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα το 2011.

Τότε ο Ομπράντοβιτς είχε δώσει αρκετά χρόνο, δίπλα στον Διαμαντίδη στον Καλάθη, ενώ πρότερα στη σεζόν ήταν περισσότερο αλλαγή του στο πόιντ. Με τον ομογενή γκαρντ να απελευθερώνει τον Διαμαντίδη από το φορτίο του να κατεβάζει την μπάλα και να οργανώνει, ενώ είχε αναλάβει και τις ειδικές αποστολές στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη μέσα στο παρκέ δίπλα στον Διαμαντίδη έβαζε τις βάσεις για την νίκη και έπειτα οι Νίκολς με τον Σάτο έρχονταν για να καθαρίσουν τη δουλειά.

Ο Καλάθης είναι ο πιο αξιόπιστος γκαρντ του Παναθηναϊκού για να προσφέρει ηρεμία και σιγουριά στην οργάνωση. Ο Τζέιμς και ο Παππάς είναι αυτοί που θα δώσουν έκρηξη και θα ξεσηκώσουν με το σκοράρισμα τους, αλλά να κουλαντρίσουν την ομάδα όταν χρειάζεται δεν το μπορούν με συνέπεια. Ο Καλάθης είναι επίσης ο πιο αξιόπιστος αμυντικός των πρασίνων στην περιφέρεια.

Επιθετικά δεν είναι καλός σουτέρ, αυτό το γνωρίζουμε, ωστόσο μπορεί να πάρει ατομικές φάσεις και να χτυπήσει τον προσωπικό του αντίπαλο κατά πρόσωπο και στα πόδια. Συνεπώς κάνει πράγματα που δεν φαίνονται τόσο, αλλά είναι τρομερά ουσιώδη και κομβικά σε αυτό το επίπεδο για να δώσουν ώθηση για τη νίκη και την πολυπόθητη πρόκριση. Εντούτοις για να φανεί και να βοηθήσει στο μάξιμουμ ο Καλάθης, πρέπει να έχει δίπλα του στο "2" μόνο Τζέιμς, Παππά ή Ρίβερς.

ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑ-ΖΟΤΣ ΕΠΟΧΗ;

Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί στη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει εύκολο έργο για την πρόκριση. Απλά ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές. Σίγουρα είναι προτιμότερο να παίζει με πλεονέκτημα έδρας με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε, παρά με μειονέκτημα έδρας με τον Ολυμπιακό, τη Ρεάλ ή τους Τούρκους. Βρίσκει την αντίπαλό του σε συνθήκες μεγαλύτερης πίεσης απ' όση ενδεχομένως έχει ο ίδιος. Την πετυχαίνει και σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένη, αφού θεωρούσε σχεδόν δεδομένο ότι θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας και σίγουρα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να παίξει με μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ και με μειονέκτημα.

Το σύνολο του Ομπράντοβιτς είναι ίσως στη χειρότερη του αγωνιστική κατάσταση στη σεζόν. Μεσολάβησαν τραυματισμοί και απουσίες που έκαναν την τουρκική ομάδα να πειραματιστεί και να δοκιμάσει ειδικά σχήματα. Όσο και να προσπαθήσει να τα περιορίσει ο Ομπράντοβιτς, τα νεκρά διαστήματα που θα εμφανίσει στο παιχνίδι της η ομάδα του, θα είναι περισσότερα από όσα τα αντίστοιχα των πρασίνων.

Ο Παναθηναϊκός χτίστηκε και δομήθηκε γι' αυτή ακριβώς την στιγμή: τα πλέι οφ. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να βρίσκεται στην Πόλη: Πλεονέκτημα της έδρας, ανέτοιμος αντίπαλος, ομάδα με μικρότερο ειδικό βάρος φανέλας αναμφίβολα. Και το πιο σημαντικό όλων: τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να φτιάξει την ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και πάλι στη διοργάνωση, στην μετά - Ομπράντοβιτς εποχή. Τι καλύτερο λοιπόν από μία πρόκριση απέναντι στην ομάδα του και τον ίδιο Ομπράντοβιτς;

News 24/7

24MEDIA NETWORK