Αυτό που έπαιξε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι μπερδεμένος, ασύνδετος και ότι θέλει χρόνο που δεν έχει. Η εικόνα του με την Ζαλγκίρις μόνο προβληματισμό δημιούργησε και δεδομένα καμία αισιοδοξία ότι τη Δευτέρα θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Αυτό που έπαιξε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν μπάσκετ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φαντάζομαι ότι το πλάνο του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις ήταν πέρα από την νίκη να καταφέρει να δοκιμάσει πράγματα ενόψει και του ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό. Όπου για να μην γελιόμαστε, στο παιχνίδι του ΣΕΦ, παίζονται αρκετά σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα και όχι μόνο.

Αν ήταν αυτό το σχέδιο του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια, δεν κατάφερε να το φέρει εις πέρα. Ο Παναθηναϊκός περισσότερο προβλημάτισε, περισσότερο μπερδεύτηκε και ο ίδιος μετά από την αναμέτρηση με τους Λιθουανούς παρά κατέληξε σε συγκεκριμένα πράγματα που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει στο Φάληρο. Και όλα αυτά με δεδομένη μία μεγάλη απώλεια που έχει, την απουσία του Τζέιμς.

Θα αντιλογήσει κάποιος ότι το ζητούμενο σε μία πρεμιέρα, ειδικά στην εφετινή Ευρωλίγκα και σε εντός έδρας ματς με μία αντίπαλο όπως η ομάδα του Κάουνας, περιθώρια για γκέλα δεν υπάρχουν. Σε ένα βαθμό η αποστολή εξετελέσθη. Αλλά μόνο ικανοποιημένοι δεν μπορούν να είναι στο "πράσινο" στρατόπεδο.

Δεν ξέρω αν η λέξη ανέτοιμος είναι ικανή για να περιγράψει την εικόνα του Παναθηναϊκού. Απογοητευτικός, με βάση το υλικό του, σίγουρα ήταν. Μην γελιόμαστε, με ανάλογη εικόνα την Δευτέρα στο ΣΕΦ, δεν έχει καμία τύχη, όχι να κερδίσει τον Ολυμπιακό, αλλά ούτε να τον κοντράρει. Προσοχή, με ανάλογη εικόνα λέω, όχι αν παίξει μπάσκετ με αρχή, μέση τέλος και με μία λογική. Γιατί από την σημερινή αναμέτρηση η μπασκετική λογική έλειψε σε αρκετά σημεία.

Αν ο Παναθηναϊκός έχει πέσει στην "παγίδα" ότι ο Ολυμπιακός θα είναι τόσο κακός όσο ήταν στη Μαδρίτη, επαναλαμβάνω ότι, στο ΣΕΦ δεν θα έχει καμία τύχη.

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ

Όλες οι ομάδες χρειάζονται χρόνο, είπε κάποιος στο γήπεδο. Δεν έχει και άδικο, ειδικά για μία ομάδα με τόσες πολλές αλλαγές στο ρόστερ και εφέτος. Αλλά έχουμε πει και πάλι ότι ο χρόνος στην εφετινή Ευρωλίγκα είναι μία τρομερή πολυτέλεια που δεν έχει καμία ομάδα. Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό και τις απαιτήσεις, μένει απλά πίσω και δεν προλαβαίνει το τρένο. Δυστυχώς, ο πρωταθλητισμός τα έχει αυτά.

Αγωνιστικά, περιμέναμε να δούμε πράγματα, αλλά δεν τα είδαμε. Τι είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει ο φετινός Παναθηναϊκός. Ανά διαστήματα έδειχνε και ένα άλλο στιλ παιχνιδιού. Προσπάθησε να τρέξει, κάποια στιγμή πάτησε φρένο. Πήγε να παίξει με πικ εν ρολ, κάποια στιγμή το σταμάτησε και άρχισε να σουτάρει πολύ περισσότερο απ' όσο έπρεπε. Σε άλλο σημείο έψαξε πολύ το ένας εναντίον ενός.

Του βγήκε στο σημείο με τον Παππά, ο οποίος το πήρε πάνω του και δικαιώθηκε. Αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός ούτε την νίκη τη Δευτέρα στο ΣΕΦ, ούτε με σοβαρές ομάδες στην Ευρωλίγκα. Συγγνώμη σοβαρή ομάδα είναι και η Ζαλγκίρις, με ομάδες πιο υψηλού επιπέδου είναι η σωστή έκφραση.

Διαπιστώνω εδώ μία επίσης τρομερή πίεση να βρεθεί ένας ηγέτης στην νέα μετά-Διαμαντίδη εποχή. Κακώς. Δεν ωφελεί τον Παναθηναϊκό και αυτή τη στιγμή δεν έχει και ικανό παίκτη που θα μπορέσει να επιφορτιστεί με αυτό το ρόλο. Άλλο τρόπο πρέπει να αναζητήσουν οι "πράσινοι" για να βγάζουν τον εαυτό τους από τη δύσκολη θέση σε διάφορα σημεία ενός παιχνιδιού.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΕΣΕΙ ΟΛΟΥΣ

Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρους ρόλους, ο Πεδουλάκης δείχνει να προσπαθεί να τους χωρέσει όλους. Με αυτό τον τρόπο όμως, προς το παρόν, ούτε καλό μπάσκετ παίζει η ομάδα του ούτε πείθει ότι μπορεί να κερδίσει και τα θεωρητικά βατά παιχνίδια.

Όταν στην πεντάδα για παράδειγμα είναι ο Φελντέιν, ο Ρίβερς και ο Μπουρούσης δεν πρέπει να σουτάρει τρίποντο ο Καλάθης για παράδειγμα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να το πεις σε ένα παίκτη αυτό σαν τον Καλάθη, αλλά αυτή πρέπει είναι η πραγματικότητα στον εφετινό Παναθηναϊκό. Χρήσιμο και καταλυτικό το "άναρχο" μπάσκετ, με τις μπούκες του Παππά, όταν το παιχνίδι ήταν "στραβωμένο" αλλά αυτό πρέπει να είναι η εξαίρεση. Μην γελιόμαστε, με πιο σοβαρές άμυνες τέτοιο μπάσκετ δεν θα αποδώσει. Ο Παναθηναϊκός θέλει πλάνο, όχι ηρωισμούς για να διακριθεί.

Εντύπωση έκανε πόσο έξω από τα νερά του είναι και ένας "παλιός" πλέον του Παναθηναϊκού, ο Τζέιμς Γκιστ. Ο Παναθηναϊκός δεν τον "παίζει" αρκετά. Ούτε στο πικ εν ρολ ούτε να τον βρει στον αέρα, εκεί που είναι από τους καλύτερους στο είδος τους. Εδώ πρέπει να εκμεταλλευτεί τον Καλάθη. Μπορεί να μην έχει σουτ, αλλά έχει άλλα μπασκετικά χαρίσματα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να τα εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός γιατί έτσι θα είναι και ο ίδιος καλύτερος. Είναι πλέι μέικερ ο Καλάθης με πάσα, δημιουργία και ψυχραιμία - τον έχει ανάγκη ο νέος Παναθηναϊκός.

Το κοουτσάρισμα του Πεδουλάκη δεν ήταν καλό. Το πλάνο του δεν ήταν ξεκάθαρο. Το άγχος του επίσης αδικαιολόγητο. Ο Παναθηναϊκός έχει εκτός ένα κομβικό παίκτη, όπως είναι ο Τζέιμς, αλλά τέτοια παγωμάρα δεν δικαιολογείται. Πολλά μπες-βγες, που δεν αφήνουν παίκτες να βρουν ρυθμό, εκνευρίζονται και μπερδεύονται συνάμα. Η διαχείριση είναι δύσκολη υπόθεση.

Κάποιοι δεν θα είναι ικανοποιημένοι, είναι δεδομένο αυτό. Από την άλλη είναι προτιμότερος ένας τέτοιος πονοκέφαλος, από το να μην έχεις λύσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η κατανομή των ρόλων. Και ο Τζέιμς να έπαιζε, δεν θαρρώ ότι θα ήταν λιγότερο απογοητευτική η εικόνα του Παναθηναϊκού. Ο Έλληνας τεχνικός, πρέπει να βρει ένα κορμό 7-8 παικτών και να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι "ριγμένοι", που θα τους έχει ζεστούς όμως ανά πάσα στιγμή.

Προ ημερών αναφέραμε ότι ο Έλληνας τεχνικός καλείται να υπηρετήσει και να καλείται να δείξει τον τρόπο και στους παίκτες του να παίξουν ένα μπάσκετ το οποίο θα είναι θελκτικό, πιο γρήγορο και αποτελεσματικό. Δεν έχουν άλλωστε το "ρόστερ" οι πράσινοι για να παίξουν 40 λεπτά "σκυλίσια" άμυνα, δεν έχουν το ρόστερ να παίξουν με το μυαλό του αντιπάλου και να κερδίζουν στα σημεία. Με ομάδες τύπου Ζαλγκίρις πρέπει να επιβάλουν το παιχνίδι τους και να κερδίζουν εύκολα. Με ομάδες τύπου ΤΣΣΚΑ, που θ' αντιμετωπίσουν προσεχώς, πρέπει να έχουν μέσα στην τακτική τους και την καταστροφή του αντίπαλου παιχνιδιού.

Την Παρασκευή πόνεσαν τα μάτια μας στο ΟΑΚΑ. Τόσο παγωμένο κόσμο και ψυχρή ατμόσφαιρα δεν θυμάμαι πότε είχα αντιμετωπίσει ξανά. Και τόσο απογοητευτική εικόνα από τον Παναθηναϊκό με τέτοιας δυναμική αντίπαλο.

ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΣΤΟ ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του να διανύσει μέχρι να παίξει αυτό που μπορεί. Δεν έχει όμως ούτε την πολυτέλεια του χρόνου ούτε και την σιγουριά ότι στο τέλος θα καταφέρει να πιάσει το 85-90% από αυτό που μπορεί να παίξει. Βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ακόμα, όμως ήδη την Δευτέρα δίνει ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν και με βάση όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής θα μπει σαν το αουτσάιντερ σε αυτήν την αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νίκησε με την κλάση, ψάχνει τη χημεία
Τρελός Παππάς βάφτισε... νικητή τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK