Τα συν και τα πλην της απόφασης

Η ευκαιρία για τον Γιάννη Αναστασίου να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, το σοκ για τον Γιάννη Αλαφούζο με το "όχι" από την UEFA, το γόητρο του Παναθηναϊκού που επλήγη και το λάθος της ΠΑΕ με την προσφυγή στο CAS. Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης σχολιάζει τον οριστικό αποκλεισμό του τριφυλλιού από την Ευρώπη.

Τα συν και τα πλην της απόφασης
INTIME SPORTS

Το πλήγμα είναι τεράστιο για το γόητρο της ομάδας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους! Σαν την "χρεοκοπημένη" Ελλάδα που έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από την επικαιρότητα με το πολιτικό θρίλερ που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες.

Στα 34 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός είχε μείνει εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων δύο φορές για αγωνιστικούς λόγους, το 1982-1983 με την 6η θέση στο πρωτάθλημα και πριν από 16 χρόνια, το 1996-1997 με την 5η θέση έπειτα από το 1-1 με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Το κακό τρίτωσε φέτος μέσα στο γήπεδο με την 6η θέση στη Σούπερ Λίγκα. Μόνο που τελικά είχε μια δεύτερη ευκαιρία με την υπόθεση των αδειοδοτήσεων και το "κόψιμο" του ΠΑΣ Γιάννινα. Ωστόσο και ο Παναθηναϊκός δεν πήρε άδεια από την ΟΥΕΦΑ για οικονομικούς λόγους και ο δεύτερος αποκλεισμός μέσα στην ίδια σεζόν ήταν πιο οδυνηρός.

Καλύτερα δηλαδή για τον Παναθηναϊκό να είχε μείνει εκτός από τον Απρίλιο και να μην έμπλεκε στα μπαράζ και στις αδειοδοτήσεις. Γιατί το "όχι" από την ΟΥΕΦΑ λόγω της οικονομικής του κατάστασης και ο αποκλεισμός για πρώτη φορά για άλλους λόγους πέρα από την αγωνιστική του εικόνα, είναι ένα ηχηρό "χαστούκι". Για το πρεστίζ, για την ιστορία αυτής της ομάδας που έχει χαρίσει στον κόσμο της τεράστιες ευρωπαϊκές βραδιές στο παρελθόν.

Τα συν και τα πλην της απόφασης

Αποτελεί και μια προσωπική ήττα για τον Γιάννη Αλαφούζο και τη διοίκηση του που δήλωναν κατηγορηματικά όλο αυτόν τον καιρό ότι ο φάκελος του Παναθηναϊκού είναι ''πλήρης και επαρκής" και ότι η ομάδα θα πάρει την άδεια. Επικοινωνιακό λάθος. Εκ του αποτελέσματος δεν δικαιώθηκαν. Και τα δύο ταξίδια στην Ελβετία, είχε προηγηθεί η επίσκεψη στον επικεφαλής του προγράμματος αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ, Αντρέα Τραβέρσο, δείχνουν ότι υπήρχαν ελλείψεις, να δεχτώ ακόμη ότι ήταν τυπικές και όχι ουσιαστικές, όμως υπήρχαν... Και σε καμία περίπτωση δεν ρίχνω την ευθύνη στον πρόεδρο της ΠΑΕ για τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας. Παρέλαβε έναν "χρεοκοπημένο" Παναθηναϊκό και ήταν ο μοναδικός που βγήκε μπροστά τον Απρίλιο του 2012 για να μην καταρρεύσει η ομάδα.

Η προσφυγή στο CAS είναι λανθασμένη επιλογή. Δεν συμφέρει τον Παναθηναϊκό να ανοίξει μέτωπο με την ΟΥΕΦΑ. Εάν μπεις στην "μαύρη" λίστα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, δύσκολα βγαίνεις... Και άλλωστε ο Παναθηναϊκός δεν άξιζε φέτος να βγει στην Ευρώπη με την αγωνιστική του εικόνα. Έμεινε εκτός πλέι οφ με την 6η θέση στη βαθμολογία. Ασφαλώς υπάρχει και η οικονομική παράμετρος με τα τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ που προσφέρει η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League, ωστόσο η ζημιά αυτή έχει ήδη υπολογιστεί για τον προϋπολογισμό της νέας σεζόν.

Τα συν και τα πλην της απόφασης

Πάμε και σε ένα θετικό στοιχείο, το μοναδικό ίσως. Ο Γιάνννης Αναστασίου θα έχει πολύ χρόνο μπροστά του, από την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου που ξεκινά η προετοιμασία έως την έναρξη του πρωταθλήματος στις 17 Αυγούστου, για να δημιουργήσει μια νέα και ανταγωνιστική ομάδα με ηρεμία και χωρίς την πίεση των προκριματικών αγώνων από τις 18 Ιουλίου. Παράλληλα δεν θα χρειαστούν να γίνουν "σπασμωδικές" κινήσεις στα μεταγραφικά και υπάρχει χρόνος για να ενισχυθεί η ομάδα. Να διευκρινίσουμε κιόλας ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει περιορισμό στις μεταγραφές, αφού για το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πάρει αδειοδότηση από την δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.

Ίσως θα ήταν καλύτερα για τον Παναθηναϊκό να απαντήσει τώρα στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό με 1-2 μεταγραφές για να ζεστάνει τον κόσμο του και όχι με την προσφυγή που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει τύχη, πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Μάλαγα στο CAS.

News 24/7

24MEDIA NETWORK