Διαστημική Εθνική ομάδα: Η καλύτερη όλων των εποχών

Ο Παντελής Βλαχόπουλος περιγράφει μια Εθνική βγαλμένη από τα καλύτερα μπασκετικά παραμύθια και διευκρινίζει ότι με αυτούς τους παίκτες για την ελληνική ομάδα το μετάλλιο είναι αυτοσκοπός.

Διαστημική Εθνική ομάδα: Η καλύτερη όλων των εποχών

Αν το όνειρο γίνει πραγματικότητα και οι διεθνείς μας ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, τότε η ομάδα που θα συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ το οποίο θα διεξαχθεί σε Κροατία, Γαλλία, Γερμανία και Λετονία δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί η καλύτερη όλων των εποχών.

Πότε άλλοτε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είχε τόσους πολλούς και ποιοτικούς παίκτες. Και όλοι για μια φορά (προπονητές, παίκτες, ομοσπονδία) πρέπει να "σκοτώσουν" τον εγωισμό τους και να πάνε όλοι μαζί και ενωμένοι στη διοργάνωση. Γιατί αν μπουν όλοι μαζί αυτοί οι σούπερ σταρ της Ευρώπης και του ΝΒΑ στο αεροπλάνο, τότε θα μιλάμε για την ελληνική Dream Team.

Ο αρχηγός και ο διάδοχος

Το Α και το Ω αυτής της Εθνικής έχει ονοματεπώνυμο: Βασίλης Σπανούλης. Ο άσος του Ολυμπιακού είναι αυτήν τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης και είναι ικανός να οδηγήσει μέχρι τέλους την ομάδα. Είναι στην πιο ώριμη ηλικία του, ξέρει πως να συμπεριφερθεί εντός γηπέδου και στα αποδυτήρια και απολαμβάνει τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων.

Δίπλα του, ο απόλυτος σταρ. Ο άνθρωπος που πάει να σπάσει το καλούπι. Ο αθλητής που όλο το ΝΒΑ αποθεώνει και θαυμάζει. Ο παίκτης που δεν έχει ταβάνι. Ο φόργουορντ που καταπίνει το γήπεδο σε άμυνα και επίθεση. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Επιστρέφει στην Ευρώπη με περισσότερες εικόνες και εμπειρίες. Μαζί με τον Kill Bill, μπορούν να αλλάξουν την ταχύτητα και να δούμε για πρώτη φορά ένα μπάσκετ που θα ζήλευαν ακόμη και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι.

Οι ΝΒΑer, o Big Sofo και ο Μπουρούσης

Ο Νικ Καλάθης είναι ο απόλυτος πλέιμεϊκερ και ο αθλητής που μπορεί να δώσει τον κατάλληλο ρυθμό και να κουμαντάρει τις επιθετικές τάσεις των υπολοίπων. Ο Κώστας Κουφός, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι μια τριάδα ψηλών που ποτέ δεν είχε η Εθνική ομάδα. Ο ένας καλύτερος από τον άλλον και ο καθένας με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Και από πίσω έρχεται στη θέση "3" ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος φόργουορντ, μετά από την παρουσία του στους Ρόκετς.

Και οι αντικειμενικές αξίες...

Στον πάγκο, οι παίκτες θα είναι εγνωσμένης αξίας και αθλητές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρωλίγκα. Ζήσης, Πρίντεζης, Περπέρογλου, Σλούκας, Μάντζαρης, Φώτσης, Καϊμακόγλου θα πλαισιώσουν την ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι και οι 12 που θα βρίσκονται στην αποστολή είναι μπασκετμπολίστες με υψηλό μπασκετικό υπόβαθρο. Και αυτήν τη φορά, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ισάξιοι (αν όχι καλύτεροι) από τους Ισπανούς και τους Γάλλους.

* Το ρόστερ δεν κάνει την ομάδα. Νόμος του μπάσκετ. Για να πάει καλά η Εθνική, πρέπει ο Φώτης Κατσικάρης να βρει τον κατάλληλο ρόλο σε δύο παίκτες: τον Σπανούλη και τον Αντετοκούνμπο. Αυτοί θα τον πάνε μέχρι τον τελικό και αυτοί είναι που θα του δώσουν την ώθηση για την υπέρβαση. Ειδικά με τον 20χρονο άσο των Μπακς, ο ομοσπονδιακός τεχνικός είχε κάνει λάθος στο περσινό Μουντομπάσκετ. Ας μην τα ξανακάνει. Πρέπει να δώσει χρόνο και χώρο στον Giannis.

Και κάτι ακόμη: η πεντάδα (Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Καμπούρης) που κέρδισε το Ευρωμπάσκετ του '87 και η πεντάδα (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Κακιούζης, Σχορτσανίτης) που κέρδισε της εθνική ΗΠΑ δεν είχαν μόνο μπασκετικό ταλέντο. Είχαν κάτι πιο σημαντικό, που μόνο με αυτό μπορείς να φτάσεις στην επιτυχία. Έβαλαν πρώτα το "εμείς" και μετά το "εγώ". Το ταλέντο δεν φτάνει. Και γι' αυτό και αυτή η Εθνική ομάδα πρέπει να προσαρμόσει τα "θέλω" της με γνώμονα το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

** Στο poll, σας καλούμε να ψηφίσετε την κορυφαία πεντάδα. Πολλοί από εμάς θα ψηφίσουμε με το συναίσθημα. Όμως η λογική λέει ότι τόσους μεγάλους παίκτες με τέτοια ποιότητα όπως τώρα δεν έχουμε ξαναδεί σε Εθνική ομάδα.

Τα καλύτερα του Contra.gr

Δημήτρης Καρύδας: To διπλό λάθος του Βασιλακόπουλου

PhotoStop by Zastro: Ο επεισοδιακός προημιτελικός Ολυμπιακός-ΑΕΚ του 1996

News 24/7

24MEDIA NETWORK