Κώστας Σλούκας: H μεγάλη απώλεια του Ολυμπιακού

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την πρώτη απογοητευτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, την εσφαλμένη απόφαση με τον Σλούκα, τους παίκτες χωρίς ρόλους, την απογοητευτική εικόνα του Σπανούλη, τον Σφαιρόπουλο που δεν πρέπει να γίνει Μπαρτζώκας και αυτούς που ασχολούνται με τη Μπαρτσελόνα και όχι με την ομάδα τους.

Κώστας Σλούκας: H μεγάλη απώλεια του Ολυμπιακού
Σλούκας INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί και σε λίγο καιρό θα δούμε το σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως είναι γεγονός, ότι έχουν γίνει ορισμένα λάθη στο "χτίσιμο" της ομάδας για τη νέα χρονιά και το κυριότερο ακούει στο όνομα Κώστας Σλούκας. Το Contra.gr παραθέτει 5 σημεία (αγωνιστικά-εξωαγωνιστικά) που εξηγούν γιατί ο παίκτης δεν έπρεπε να φύγει από "λιμάνι".

Τα πέντε σημεία:

Ο νέος ηγέτης: Ο Σλούκας θα μπορούσε να γίνει ο leader του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα όταν θα αποχωρήσει ο Σπανούλης. Δεν γράφουμε ότι θα γίνει Σπανούλης στη θέση του Σπανούλη. Είναι, όμως, ένας αθλητής που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται και έχει τη θέληση να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Αρκεί στον Ολυμπιακό να του έδιναν τα λεπτά συμμετοχής που του άξιζαν.

Η αντιμετώπιση στις διαπραγματεύσεις: Ο γκαρντ του Ομπράντοβιτς, πλέον, ήθελε να μείνει στον Ολυμπιακό. Δεν ήθελε να φύγει από την Ελλάδα και για προσωπικούς λόγους. Από την ημέρα, όμως, που το Contra.gr αποκάλυψε τις προθέσεις του παίκτη και την πρόταση από την Τουρκία, η διοίκηση της ΚΑΕ δεν πλησίασε τον Σλούκα, προκειμένου να διαπιστώσει τι σκέφτεται για το μέλλον του. Οι παράγοντες των "ερυθρόλευκων" κινήθηκαν περισσότερο τεχνοκρατικά και με γνώμονα το δόγμα: εμείς είμαστε ο Ολυμπιακός και ο Ολυμπιακός είναι πάνω απ' όλα. Ο Ζοτς, έχοντας "inside information", λόγω της παρουσίας του για πολλά έτη στη χώρα μας, γνώριζε πολύ καλά πώς θα προσεγγίσει τον παίκτη. Τον συνάντησε και τον "άρπαξε" με συνοπτικές διαδικασίες.

Η "τριάδα "φωτιά": Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, Βαγγέλης Μάντζαρης. Τρεις παίκτες με απίστευτο ταλέντο, με χημεία μεταξύ τους και το σημαντικότερο: ελληνική ψυχή. Αυτή η αλυσίδα δεν έπρεπε να "σπάσει" για κανέναν λόγο, καθώς αυτομάτως θα έσπαγε και η ισορροπία στην περιφερειακή γραμμή. Συν τοις άλλοις, Σλούκας και Μάντζαρης θα αποτελούσαν τους "σωματοφύλακες" του Ολυμπιακού για τα επόμενα χρόνια και στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Κυρίως ο Σλούκας, λόγω προσωπικότητας, θα μπορούσε να ελέγχει -με την καλή έννοια- τα αποδυτήρια της ομάδας και να είναι ο εγγυητής του καλού κλίματος μεταξύ παικτών, προπονητών και διοίκησης.

Το "pick and roll": Ο Ολυμπιακός είχε κάνει "επιστήμη" τις δύο τελευταίες περιόδους τη συνεργασία ψηλού με κοντό. Αυτό οφείλεται σε δύο παίκτες που έχουν απίστευτη έφεση σε αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού. Και το δύσκολο για τους αντιπάλους ήταν η αντιμετώπισή τους, καθώς είχαν (έχουν) το δικό τους στυλ. Σπανούλης και Σλούκας συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον και δημιουργούσαν φάσεις που έδιναν ξεκούραστους πόντους στην ομάδα. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός και ο Σπανούλης δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να βγάλουν τις συνεργασίες με τους ψηλούς, κάτι που ήταν το σήμα κατατεθέν των "ερυθρόλευκων" τις δύο προηγούμενες περιόδους.

Ο Γιανγκ πάντως δεν είναι Ντάνστον και σε καμία περίπτωση Χάινς. Είναι ένα δυνατό κορμί που περισσότερο παραπέμπει σε παλιάς κοπής power forward και όχι σε ένα σύγχρονο σέντερ. Είναι γρήγορος, κερδίζει "μάχες" αλλά στο "pick and roll" έχει πολλά να μάθει ακόμη. Και έχει επίσης ένα μεγάλο μειονέκτημα για ψηλό. Έχει κοντά χέρια. Μειονέκτημα τεράστιο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Ο ρυθμός: Ο Σλούκας είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ευρωλίγκα, που μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να αλλάξει τον ρυθμό και τη ροή ενός αγώνα. Το έκανε ουκ ολίγες φορές στην παρουσία του στο ΣΕΦ και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό χρειαζόταν στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός. Κάποιον να του αλλάξει ταχύτητα. Ο Σπανούλης ήταν εκτός αγώνα, ο Μάντζαρης κάνει συγκεκριμένες δουλειές μέσα στο παρκέ, ο Στρόμπερι δεν πείθει και ο Αθηναίου είναι ο 5ος γκαρντ. Ποιος θα κάνει τη δουλειά του Σλούκα; Αυτό ήταν και ένα μικρό -ενδεχομένως και μεγάλο- παράπονο του γκαρντ της Φενέρ. "Πώς γίνεται να είμαι πρωταγωνιστής σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, να παίρνω τη μπάλα όταν "καίει" και να αγωνίζομαι λιγότερο απ' όλους τους κοντούς;"

Ποιος φταίει για τον Σπανούλη;

Ήταν ομολογουμένως από τα χειρότερα παιχνίδια του "Kill Bill" σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά "καταδίκασε" τον Ολυμπιακό σε ήττα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ο Σωτήρης Γεωργίου έγραψε στο Contra.gr ότι o αρχηγός της ομάδας έμοιαζε το συγκεκριμένο βράδυ σαν παίκτης σειράς. Και είναι αλήθεια. Ποιος, όμως, ευθύνεται για την εικόνα του; Γιατί ο Σπανούλης ήταν χαλαρός στην επιστροφή του από την Εθνική ομάδα; Γιατί δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στα φιλικά; Γιατί έμεινε στον πάγκο στα τελευταία λεπτά του αγώνα; Γιατί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε "δυνατά" φιλικά;

Κώστας Σλούκας: H μεγάλη απώλεια του Ολυμπιακού
Σπανούλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Βασίλης Σπανούλης είναι ο κορυφαίος παίκτης που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Όμως, όπως κάθε μεγάλος παίκτης, χρειάζεται βοήθεια εντός και εκτός παρκέ. Μόνος του θα βρει τον τρόπο για να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Θα το κάνει μέσα από τις προπονήσεις και την ατομική δουλειά του. Αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Να μην γίνει Μπαρτζώκας

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θεωρείται και είναι από τους κορυφαίους προπονητές της Ελλάδας. Βρέθηκε σε μία νύχτα στο τιμόνι του Ολυμπιακού και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Πρωτάθλημα Ελλάδας και τελικός στο F4. Άκρως επιτυχημένη χρονιά. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει.

Α. Ο Παναθηναϊκός έχει ενισχυθεί και είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα παρουσιαστεί αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι. Ήδη παρακολουθήσαμε κάποια δείγματα στον προημιτελικό κυπέλλου στο ΣΕΦ και στο ματς με τον Άρη

Β. Έχει προπονητή που ξέρει να διαχειρίζεται πρόσωπα, καταστάσεις, αγώνες και έδρες

Γ. Η διοίκηση των "πράσινων" έχει δώσει με κλειστά μάτια την ευθύνη της ομάδας στον Τζόρτζεβιτς και έχει αφήσει τις κόντρες και το πολεμικό κλίμα με τον "αιώνιο" αντίπαλο

Οι "τριγμοί" σε ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό μέσα σε 10 ημέρες θα είναι ισχυροί. Η διοίκηση δεν πρέπει να αντιδράσει σπασμωδικά, όπως είχε κάνει πέρυσι τέτοιον καιρό με τον Γιώργο Μπαρτζώκα (11 Οκτωβρίου 2014). Πρέπει να αφήσει τον coach να δουλέψει και να κριθεί στο τέλος. Ίσως να σκεφτούν και την ενίσχυση, καθώς ο Ολυμπιακός "πονάει" στις περιφερειακές θέσεις και στη θέση "4". Έχει αναρωτηθεί κανείς, εάν ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ντεφορμέ κάποια περίοδο ή τραυματιστεί, ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του; Μόνος του ο Αγραβάνης μπορεί;

Ο Καλάθης κάνει τη διαφορά

Πολλοί ρωτούσαν στο Contra.gr και στον Sport24 Radio 103.3 γιατί νίκησε ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ και ποια είναι η (μεγάλη) διαφορά της ομάδας σε σχέση με πέρυσι. Η απάντηση έχει δύο λέξεις. Νικ Καλάθης. Η κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των συνεργατών του ήταν κομβική. Απέκτησαν έναν παίκτη που δίνει ώθηση σε άμυνα και επίθεση. Επί του πρακτέου: στην άμυνα, έχοντας ως "όπλο" τα γρήγορα πόδια του, "εξαφάνισε" τον Σπανούλη και ανάγκασε τον Σφαιρόπουλο να "παρκάρει" τον παίκτη του στον πάγκο. Στην επίθεση μπορεί να "τρέξει" την ομάδα, αλλά με την ίδια επιτυχία να δημιουργήσει καταστάσεις στο παιχνίδι 5 εναντίον 5.

Είναι εξαιρετικός στο "pick and roll" κυρίως με τον Ραντούλιτσα και δείχνει πιο ώριμος μετά από τη συμμετοχή του στο ΝΒΑ. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στον προπονητή του να διαχειρίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τη χρησιμοποίηση του 35χρονου Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο "3D" έπαιξε με άλλον αέρα, ήταν ξεκούραστος, με συγκεκριμένο ρόλο και καθαρό μυαλό. Γι' αυτό άξιζαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια στον ομογενή άσο.

Η Μπαρτσελόνα και ο Σπανούλης

Φανταζόσασταν τι θα ακούγαμε αν δημοσιεύαμε το αποκλειστικό θέμα της πρότασης της Μπαρτσελόνα στον Σπανούλη την επόμενη ημέρα του ντέρμπι και την ήττα του Ολυμπιακού; Απάντησα σε πολλά μηνύματα στο site και στο ραδιόφωνο για το timing που η είδηση είδε το "φως της δημοσιότητας". Η απάντηση ήταν η ίδια. Όταν έχεις ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ πρέπει να το δημοσιεύσεις όταν το επιβεβαιώσεις μέχρι την τελευταία γραμμή του, χωρίς να φοβηθείς τις αντιδράσεις. Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Δεν τον αφορούν τι θα πουν οι ομάδες, οι διοικήσεις, οι φίλοι και εχθροί. Το αντίθετο θα ήταν μεθόδευση και θα εμπεριείχε δόλο. Να δημοσίευα το ρεπορτάζ αρκετές ημέρες αργότερα. Κάποιοι ασχολήθηκαν υπέρ του δέοντος με αυτό το δημοσίευμα.

Κάποιοι δε έγραψαν ψευδώς ότι η Μπαρτσελόνα διέψευσε την είδηση και επικαλέστηκαν κείμενο και πηγές ξένου site! Τα ίδια είχαν γίνει ακριβώς και στην περίπτωση Σλούκα και το ρεπορτάζ του Τάσου Μαγουλά ( "Ζήτησε 900.000 το χρόνο ο μάνατζερ του Σλούκα") με τη συνέχεια να επιβεβαιώνει πλήρως το Contra.gr. Και εν πάση περιπτώσει, ποτέ δεν γράψαμε ότι ο Σπανούλης πάει στην Μπαρτσελόνα. Γράψαμε κάτι πολύ λογικό και μετά από εξακριβωμένο ρεπορτάζ. Μία κορυφαία ομάδα της Ευρώπης θα κάνει πρόταση σε έναν κορυφαίο παίκτη που ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του. Τίποτα το συγκλονιστικό δηλαδή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βασίλης Σπανούλης: Καταλανικό "χρυσάφι" για τον "Kill Bill"

News 24/7

24MEDIA NETWORK