Οι τεχνητές κρίσεις του Ζοτς

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τις τεχνητές κρίσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, όταν θεωρούσε ότι κάποιοι είχαν ξεπεράσει τα όρια. Και αυτοί οι παίκτες ήταν κυρίως οι σταρ της ομάδας και οι πιο ακριβοπληρωμένοι.

Οι τεχνητές κρίσεις του Ζοτς
INTIME SPORTS

1. Το κίνητρο και η αμφιβολία: Ο νούμερο 1 παράγοντας του Ζοτς για να δώσει στους παίκτες του όραμα, ήταν να τους κάνει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους. Και αυτό γινόταν μέσα από τα κίνητρα που τους έδινε στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είχε όμως ένα μυστικό: την αμφιβολία. Κανείς από τους παίκτες, είτε αυτός έπαιρνε 2 εκ. ευρώ είτε έπαιρνε 200 χιλ. ευρώ, δεν είχε τη σιγουριά ότι θα έπαιζε. Όλοι είχαν πάντα την αμφιβολία, για το αν θα τους προτιμήσει ο Ομπράντοβιτς να παίξουν στα ματς ή όχι. Και αυτό φαινόταν από τις προπονήσεις. Είχε σκοπό και το έκανε πράξη. Και οι 14 παίκτες του να βρίσκονται σε εγρήγορση.

2. Διαβολοβδομάδα: Μπορεί να είχε διάρκεια 7 ημέρες ή και να συνεχιζόταν για άλλες τόσες αναλόγως με το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα. Η διαβολοβδομάδα ήταν μια σειρά από σκληρές προπονήσεις, στις οποίες άλλαζε συμπεριφορά. Για παράδειγμα: ένα απλό λάθος ενός παίκτη (κακή άμυνα και λανθασμένη θέση στην επίθεση σύμφωνα με το σύστημα) "τιμωρούνταν" με το κλασικό βλέμμα και διακοπή της προπόνησης ή με έντονα παλαμάκια και φωνές για να καταλάβει ο αθλητής το σφάλμα του. Στην εβδομάδα της "κολάσεως" το ίδιο λάθος από οποιοδήποτε παίκτη -και έχει σημασία αυτό- θα είχε ποινή σπριντ. Όλοι οι παίκτες έκαναν την άσκηση του σπριντ, η οποία τους κούραζε αφόρητα και συν τοις άλλοις έπρεπε να αρχίσουν την άσκηση από εκεί που τελείωσε. Σαφώς με το κορμί, τα χέρια και τα πόδια τους, λόγω του τρεξίματος, να... ζυγίζουν αρκετά παραπάνω.

Βεβαίως, οι παίκτες αποδέχονταν την "ποινή", καθώς μετά από χρόνια ήξεραν γιατί το έκανε και επιπροσθέτως γνώριζαν ότι αυτή η τακτική θα λειτουργούσε υπέρ της ομάδας. Με αυτή την ενέργεια ο Σέρβος ήθελε να δείξει ότι είναι το "αφεντικό".

3. Αγώνες: Παίκτες που έπαιζαν άσχημα τους άφηνε στο παρκέ για να τους "εκθέσει" και παίκτες που έπαιζαν καλά τους χρησιμοποιούσε με λανθασμένο τρόπο. Την επόμενη ημέρα υπήρχε ανάλυση των λαθών σε video, ενώ μερικές φορές και μέσα στο αεροπλάνο ή στο πούλμαν της επιστροφής γίνονταν οι σχετικές παρατηρήσεις (κυρίως από τον Ιτούδη). Κάποιοι κατά καιρούς είχαν υπονοήσει ότι ο Ζοτς είχε χάσει μερικά παιχνίδια πρωταθλήματος για να δημιουργήσει τεχνητή κρίση, όμως, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

4. Οι κόντρες: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε το δόγμα ότι όλοι στην ομάδα υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό. Γι' αυτό κάποιες φορές γινόταν σκληρός, απόλυτος και απόμακρος. Ωστόσο, ήταν και δίκαιος με όλους τους παίκτες. Μεγάλους και μικρούς. Αστέρες ή βοηθητικούς. Όλους τους έβλεπε το ίδιο και γι' αυτό όλοι τον σέβονταν. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι "βεντέτες" του Παναθηναϊκού κάποιες φορές να έρθουν σε ρήξη με τον coach του "τριφυλλιού". Μποντίρογκα, Κάτας, Ρέμπρατσα, Αλβέρτης, Σάρας, Τζεντίλε ουκ ολίγες φορές είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, κλήθηκαν να αποχωρήσουν από την προπόνηση, ενώ άλλοι ξέσπαγαν σε κλάματα, μετά από το τέλος μιας έντονης προπόνησης και διαφωνίας με τον Ομπράντοβιτς. Μετά, όμως, από τις εντάσεις, ο πολυνίκης τεχνικός έβρισκε τον τρόπο να εξισορροπήσει την κατάσταση. Γι' αυτό και οι περισσότεροι πίνουν νερό στο όνομα του.

5. Διαμαντίδης-Σπανούλης-Σάρας: Ήταν η πιο δύσκολη αποστολή του Ομπράντοβιτς. Να καταφέρει να ταιριάξει αυτές τις τεράστιες προσωπικότητες. Και έκανε αυτό που πρόσταζε η φιλοσοφία του. Τους έβλεπε όπως όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Σαφώς σεβόταν το μπασκετικό ταλέντο τους και αυτοί εκτιμούσαν την ευφυΐα του στο άθλημα. Η συνύπαρξη πέρασε από δεκάδες κύματα, αλλά στο τέλος κατάφερε να τους προσαρμόσει στο δικό του τρόπο παιχνιδιού. Ακόμη και τον Γιασικεβίτσιους, ο οποίος αναγκάστηκε να παίξει άμυνα και να συμβιβαστεί με τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

* Με τον Σπανούλη, ο Ομπράντοβιτς δεν είχε προβλήματα όσο ο "Kill Bill" ήταν στον Παναθηναϊκό. Τα απέκτησε μετά όταν ο παίκτης πήγε στον Ολυμπιακό. Το ίδιο ισχύει και με τον Λάκοβιτς.

** Το λάθος ζυγίζει το ίδιο (για μεγάλους και μικρούς). Αυτό έλεγε συχνά πυκνά στους συνεργάτες του ο Ζοτς, προκειμένου να καταδείξει την έννοια της ομάδας. Και αυτό συνεχίζει να κάνει.

Διαβάστε ακόμη

Željko Obradovic: Το ΑΠΟΛΥΤΟ VIDEO

"Ο Ιωαννίδης δεν είναι winner" και οι υπόλοιπες ατάκες του Ζοτς

Ομπράντοβιτς στο Contra.gr: Δεν θα χαιρετούσα τον Σπανούλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK