Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης

Ο Παντελής Βλαχόπουλος αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Η λανθασμένη διαχείριση από τον Φώτη Κατσικάρη, αυτοί που δεν σεβάστηκαν την ιστορία του, η κούραση και οι αλλαγές που δεν έβλεπε να έρχονται.

Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης
Σπανούλης INTIME SPORTS

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο Βασίλης Σπανούλης ζει και αναπνέει για το άθλημα που λατρεύει και υπηρετεί από πιτσιρικάς. Αν καθίσεις και συζητήσεις μαζί του έστω και 10 λεπτά, θα καταλάβεις αμέσως ότι μόνο το μπάσκετ έχει στο μυαλό του και τίποτα άλλο. Βλέπει όλη μέρα αγώνες από την Ευρώπη και το ΝΒΑ, ξέρει όλους τους παίκτες και μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά στην πορτοκαλί μπάλα. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Και αυτός είναι ένας άνθρωπος που έχει μανία με το μπάσκετ.

Μαζί με όλα αυτά ο "Kill Bill" θέλει να παίζει, όπως όλοι οι μεγάλοι παίκτες. Και θέλει να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Και σε καμία περίπτωση δεν νιώθει (ένιωθε) ότι στα 33 του (γεννημένος 7 Αυγούστου 1982) δεν θα μπορούσε να αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα. Ο Σπανούλης είναι παίκτης επιπέδου Γκασόλ για την Ελλάδα και είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να συνεχίσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τι τον ώθησε, όμως, στο να πει το μεγάλο "αντίο";

Τον ξενέρωσαν...

Ο Φώτης Κατσικάρης δήλωσε μετά από το τέλος του παιχνιδιού με τη Λετονία ότι κανείς δεν γνώριζε ότι ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού θα αποχωρήσει από την Εθνική. Ενδεχομένως αυτή είναι η αλήθεια. Ο Σπανούλης -κατά φαινόμενα- δεν είχε αποφασίσει αν θα πει "αντίο" πριν από το Ευρωμπάσκετ. Όλα αυτά, όμως, που έγιναν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, τον ώθησαν να σκεφτεί ξανά το μέλλον του στην επίσημη αγαπημένη, η οποία με τις κινήσεις ορισμένων τείνει να γίνει επίσημη αποτυχημένη.

Ο Σπανούλης σε κανένα σημείο του τουρνουά δεν ένιωσε ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι -μπορεί κάποιος να δει τα στατιστικά για να το καταλάβει- όσο και εκτός παρκέ. Και γεγονός είναι ότι coach της Μούρθια δεν διαχειρίστηκε με επάρκεια το ρόλο του 33χρονου άσου μέσα στην ομάδα.

Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης
Σπανούλης INTIME SPORTS

Ο "Kill Bill" για να ηγηθεί μιας προσπάθειας πρέπει να του το δείξουν και να του το πιστοποιήσουν. Ό,τι έκανε δηλαδή η Ισπανία με τον Γκασόλ και η Γαλλία με τον Πάρκερ. Ένιωσε ότι ο προπονητής και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν του έδωσαν τον ρόλο που αρμόζει στην ιστορία του. Αυτό φάνηκε μέσα στο παρκέ. Μερικές φορές τον έβλεπες ξενερωμένο. Έβλεπες έναν διαφορετικό παίκτη, μια άλλη προσωπικότητα. Έναν αθλητή που δεν γυαλίζει το μάτι του. Όπως στον Ολυμπιακό. Όπως σε προηγούμενα χρόνια στην Εθνική.

Θυμάστε καλά ότι το 2009 ο Βασίλης Σπανούλης σχεδόν μόνος του οδήγησε την Εθνική ομάδα στο χάλκινο μετάλλιο. Ένα μετάλλιο που ήρθε μετά από καταπληκτικές εμφανίσεις του Kill bill, ίσως με το χειρότερο ρόστερ των τελευταίων 20 ετών.

Το μεγάλο λάθος του Κατσικάρη

Ο Φώτης Κατσικάρης είναι ένας πολύ καλός και ελπιδοφόρος προπονητής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να επισημανθούν τα λάθη του στο Ευρωμπάσκετ. Στο άρθρο " O Κατσικάρης άνοιξε "βεντέτα" με τις βεντέτες" είχαμε περιγράψει μερικά από αυτά. Όμως, μαζί με το μεγάλο λάθος του, που ήταν ο παραγκωνισμός του Κώστα Σλούκα, ο προπονητής της Ελλάδας ευθύνεται και για τη λανθασμένη διαχείριση του Σπανούλη στο Ευρωμπάσκετ.

Δεν του έδειξε σε κανένα σημείο ότι αυτός ήταν ο leader, ενώ χρησιμοποίησε και δύο plays του Ολυμπιακού, προκειμένου να τον διευκολύνει. Χωρίς επιτυχία όμως, καθώς στους "ερυθρόλευκους" υπάρχουν οι Αμερικανοί "ψηλοί" που κάνουν τη ζωή του "Kill Bill" εύκολη. Είναι αδιανόητο το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τα φιλικά ακόμη φαινόταν ότι ο Κουφός δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον Σπανούλη. Το κεντρικό pick 'n' roll, που έγινε copy paste από τον Ολυμπιακό, δεν έγινε ούτε μια φορά σωστά, με αποτέλεσμα στην ίδια φάση ο σέντερ των Κινγκς να κάνει δύο και τρία σκριν στον διεθνή γκαρντ. Το VIDEO είναι αδιάψευστος μάρτυρας:

Είναι φυσικό, λοιπόν, να κουραζόταν και να έβγαινε εκτός ρυθμού. Ο Κατσικάρης το έβλεπε, δεν έκανε κάτι για να το διορθώσει. Ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο με την Ισπανία, ο Σπανούλης φαινόταν εξουθενωμένος και εκτός παιχνιδιού. Δεν μπορούσε να αντιδράσει. Προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε. Και κανείς από τον πάγκο δεν έκανε τίποτα.

Ο Σπανούλης είδε το μέλλον

Ο Βασίλης Σπανούλης ξενέρωσε. Είχε δώσει τα πάντα από 17 ετών σ' αυτήν την ομάδα και είδε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Και μετά από το ματς με την Ισπανία, πήρε την οριστική απόφασή του. Να φύγει. Ένιωσε ότι δεν τον σεβάστηκαν και ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα να αποσυρθεί.

Και στον Παναθηναϊκό όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ομπράντοβιτς δεν θα του έδινε ποτέ τον ρόλο που ο ίδιος θεωρεί ότι του αρμόζει, αποχώρησε για να βρει την "οικογένειά" του στον Ολυμπιακό. Ο ρόλος και η εμπιστοσύνη για τον μεγάλο αυτόν αθλητή, είναι το Α και το Ω. Είναι σίγουρο ότι αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές θα συνέχιζε και θα έκλεινε την καριέρα του στο Προολυμπιακό Τουρνουά και ενδεχομένως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Και αυτό δεν θα γίνει γιατί κανείς δεν προσπάθησε να αλλάξει τη γνώμη του. Γνώριζαν όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, ότι ο Σπανούλης δεν θα άλλαζε την άποψή του. Δεν το έκανε ποτέ και ούτε θα το κάνει.

* Ποιος παράγοντας κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων του τουρνουά τηλεφώνησε στο Ζάγκρεμπ;

** Πριν από τους αγώνες, προπονητής εθνικής ομάδας του Ευρωμπάσκετ μαζεύει στο κέντρο τους παίκτες του και τους παρακαλάει σχεδόν "συγκινημένος" να τα δώσουν όλα για να προστατέψουν την καριέρα του. Τότε "πετάγεται" μια παλιά καραβάνα και του λέει: "Τι να πω και γω ρε coach, που είμαι άνεργος"!

*** Ο Τρινκέρι το 2013 είχε αποφασίσει να "κόψει" Μπουρούση και Φώτση. Γιατί άλλαξε γνώμη; Η απάντηση στο άρθρο του Δημήτρη Καρύδα.

**** Το καλύτερο μπάσκετ η Εθνική ομάδα το έπαιξε με την τριάδα Σπανούλη, Σλούκα και Ζήση στο ματς με την Κροατία (κοντό σχήμα). Μετά από αυτό το ματς ο άσος της Φενέρ πλέον, "παρκαρίστηκε" στον πάγκο.

Διαβάστε ακόμη:

O Κατσικάρης άνοιξε "βεντέτα" με τις βεντέτες

News 24/7

24MEDIA NETWORK