Τα κτήνη και το κτήνος

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τα κτήνη των γηπέδων και της ζωής, το τεκμήριο της αθωότητας ακόμη και για τον παιδόφιλο με το βαν, την παιδική αθωότητα που έχει χαθεί και την ανάγκη να μπει επιτέλους τάξη σ' αυτή τη χώρα.

Τα κτήνη και το κτήνος

Όταν ήμουν παιδί, έζησα στην εποχή που η μητέρα μου δεν νοιαζόταν πότε θα γυρίσω στο σπίτι, που ήμουν, με ποιον ήμουν και πού θα κοιμηθώ το βράδυ. Έζησα στην εποχή που έπαιζα ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τους φίλους μου στο χώμα, έπινα νερό από το λάστιχο της αυλής του σπιτιού μου και με τους φίλους μου κάναμε στέκι το προαύλιο του σχολείου μας. Είμαι 38 ετών και η είδηση για τον παιδόφιλο με το βαν με συγκλόνισε για τρεις λόγους: α. για τη χαμένη αθωότητα των παιδιών του σήμερα, β. για την ανωμαλία μέσα στην ελληνική κοινωνία και γ. για το τεκμήριο της αθωότητας.

Η ανωμαλία και τα κτήνη των γηπέδων

Σε ιδιωτική συζήτηση, είχα πει κάποτε σε έναν πολύ κοντινό άνθρωπό μου ότι μπορώ να σκοτώσω, αν δω βιαστή και παιδόφιλο πάνω στην πράξη. Χωρίς να ξέρω τι μου προκαλεί αυτό το συναίσθημα, η είδηση με τον κατηγορούμενο παιδεραστή με έκανε να το τη φέρω ξανά στο μυαλό μου. Όμως λόγω επαγγέλματος και γεγονότων τον τελευταίο καιρό, σκέφτηκα πόσο ανώμαλος είναι ένας άνθρωπος που επιβιβάζει παιδιά στο αυτοκίνητό του με σκοπό να τα βιάσει και πόσο ανώμαλος είναι ένας άνθρωπος που πάει σε ένα γήπεδο και με κουκούλα πετάει μια φωτοβολίδα με στυλό μέσα στο γήπεδο. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε. Είναι σίγουρο ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Είμαστε άτυχοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Οι βιαστές του παιχνιδιού...

Απορώ πώς οι παίκτες τόσα χρόνια δεν έχουν βγει μπροστά και να αντιδράσουν. Πολλοί από αυτούς έχουν οικογένειες, παιδιά. Πώς ανέχονται να μπαίνουν στο γήπεδο και κάποιοι που θέλουν να... βιάσουν το παιχνίδι θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους, ακόμη και τη ζωή τους.

Οι παιδόφιλοι και οι βιαστές στο διαδίκτυο ζουν και βασιλεύουν. Γίνεται (πιστεύω) μια μεγάλη "μάχη" από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να περιοριστεί η δράση τους. Αυτοί, όμως, που βιάζουν τα αθλήματα είναι μέσα στα γήπεδα. Δεν χρειάζεται κόπος αλλά μόνο τρόπος για να τους συλλάβετε. Αν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε. Αν θέλουμε, μπορούμε να τους απομονώσουμε...

Το τεκμήριο της αθωότητας...

Είδα ότι η δίκη του 40χρονου που κατηγορείται ως παιδεραστής ήδη έχει γίνει. Είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του να... κοσμεί όλο το διαδίκτυο. Όμως ακόμη κι αυτό το τέρας -αν αποδειχθούν οι κατηγορίες- έχει το δικαίωμα να μην διασύρεται στην αρένα των ΜΜΕ. Δεν λέω ότι μπορεί να επηρεάσει τους δικαστές. Γράφω, όμως, ότι όλοι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο.

Μπορεί να σκοτώσω έναν βιαστή, όπως έγραψα παραπάνω, ωστόσο, θέλω σε όλους τους κατηγορούμενους να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Το ίδιο ισχύει και για τη θανατική ποινή. Γιατί καλύτερα 1.000 ένοχοι έξω από τη φυλακή, παρά να εκτελεστεί ένας αθώος. Κάτι που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα κατά το παρελθόν και συνεχίζεται να γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

* Έγραψα για το τεκμήριο της αθωότητας και τη θανατική ποινή (πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου), γιατί είναι νομοτελειακό κάποιες φορές η δικαιοσύνη να έχει κάποιες άστοχες αποφάσεις.

** Μια -γνωστή τώρα- δικηγόρος πριν από πολλά χρόνια (1996) μου είχε εκμυστηρευτεί πόσα κενά υπήρχαν στην υπόθεση του παιδοκτόνου και βιαστή Μανώλη Δουρή. Κακοποιήθηκε στη φυλακή και εν συνεχεία αυτοκτόνησε. Ήταν μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα. Μετά από χρόνια ορισμένοι δημοσιογράφοι και δικηγόροι είχαν εκφράσει την απορία: τελικά ο Δουρής ενέργησε μόνος του ή ήταν ο "μπροστινός";

*** Δεν μου αρέσουν τα ημίμετρα στη ζωή και στον αθλητισμό. Κύριε Κοντονή, πρωτάθλημα χωρίς οπαδούς την Κυριακή και με οπαδούς την Τετάρτη και χθες (Πανιώνιος-Ηρακλής) επειδή είναι κύπελλο είναι μια απόφαση τουλάχιστον ανεδαφική. Όμως η φράση σας "δεν θέλω να δω παιδιά στα νεκροτομεία" και "θα πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μην το δούμε", πραγματικά είναι ό,τι πιο ουσιώδες έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να το κάνετε πράξη και να μην σας σταματήσει το σάπιο σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

**** Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι τα παιδιά να μην μπορούν να κάνουν βόλτα με το ποδήλατό τους. Τους το στερήσαμε οι μεγάλοι και έχουμε την αποκλειστική ευθύνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK