Τι να του πει και να του δείξει ο Μασιούλις

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον κορυφαίο της Ευρώπης, Βασίλη Σπανούλη και τους κάφρους που τον περίμεναν στη γωνία, τον coach Σφαιρόπουλο που έπιασε το προπονητικό ταβάνι του, το μέλλον της ομάδας και το συμβόλαιο του Σλούκα, τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού και τις απαντήσεις που δεν πρέπει να δίνουν και τον "μάγειρα" -κατά τους Έλληνες οπαδούς- Πάμπλο Λάσο.

Τι να του πει και να του δείξει ο Μασιούλις
killbill.jpg INTIME SPORTS

Όλοι έπεσαν πάνω στον Βασίλη Σπανούλη για να του ασκήσουν κριτική για την απόδοσή του στον τελικό και την συμπεριφορά του απέναντι στον Ρούντι και τον Μασιούλις. Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, λοιπόν: Ναι, ο Kill Bill δεν ξέρει να χάνει. Όπως μισούσαν την ήττα ο Πέτροβιτς, ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης και πολλοί άλλοι μεγάλοι αθλητές, έτσι και ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν ανέχεται να είναι δεύτερος. Αλλά δείξτε μου ποιος κορυφαίος αθλητής συμβιβάζεται με την ήττα. Ποιος μεγάλος αθλητής δεν ζει και αναπνέει με τη νίκη. Να είναι ο καλύτερος, να ξεχωρίζει, να νιώθει την ανωτερότητα έναντι των αντιπάλων του. Να κάνει τα πάντα για να νικήσει.

Σεβασμός για τον καλύτερο...

Η κίνηση του Σπανούλη και το επεισόδιο με τον Ρούντι και τον Μασιούλις είναι εντελώς λανθασμένη. Όμως, αν κάποιος έχει παίξει έστω και στο γήπεδο της γειτονιάς του μπάσκετ θα έχει νιώσει την αδρεναλίνη ενός αγώνα. Και εδώ μιλάμε για τον τελικό του Final Four. Ο διεθνής γκαρντ είχε "φάει" σε όλον τον αγώνα πολύ ξύλο, σε ορισμένες φάσεις οι αντίπαλοί του τον έπαιξαν σκληρά, ίσως παραπάνω του κανονικού. Η αντίδρασή του, λοιπόν, στο τέλος του ματς, μαζί βέβαια και με τις προκλήσεις ορισμένων παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης, τον οδήγησαν σε αυτή την συμπεριφορά.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε πλήθος σχολίων στο διαδίκτυο. Εδώ στο Contra.gr διαβάσαμε πολλά και εμετικά σχόλια-συνθήματα για τον άνθρωπο Σπανούλη. Το καφριλίκι στο μεγαλείο του. Για να μην γελιόμαστε όμως. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και για έναν άλλον κορυφαίο του ελληνικού αθλητισμού, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Και γι' αυτόν έχουν γραφτεί σχόλια που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δημοσιευτούν. Να πούμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει αθλητική παιδεία στην Ελλάδα; Ακούγεται κουραστικό και κοινότυπο. Αλλά δείξτε κάποιον σεβασμό, στους κορυφαίους Έλληνες αθλητές. Δείξτε, επιτέλους, ότι μπορεί έστω και μια φορά να ζήσετε μια έντονη στιγμή του σπορ χωρίς βία και αντιπαλότητα.

Ο Σπανούλης κατά την προσωπική άποψή μου είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης. Και οι καλύτεροι πρέπει να έχουν τον σεβασμό μας. Όπως το ίδιο έπρεπε να κάναμε (δεν το κάναμε) με τον Διαμαντίδη. Του αθλητή και του ανθρώπου Σπανούλη δεν μπορούν να του πουν τίποτα οι δηλώσεις Μασιούλις και τα σχόλια στο Facebook. Ο αθλητής Σπανούλης ίσως να κάνει ημέρες να κοιμηθεί γι' αυτόν τον χαμένο τελικό. Να κλειστεί στο σπίτι του και να μην μιλά σε κανέναν. Να κάνει ώρες προπόνηση για να μην χάσει τον επόμενο μεγάλο αγώνα. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να ασχοληθεί -και δεν πρέπει- με αυτά που λέγονται και γράφονται αριστερά και δεξιά. Γιατί έχει έναν σκοπό. Να είναι ο καλύτερος.

Το πόσο σημαντικοί για τον ελληνικό αθλητισμό είναι οι Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης θα το καταλάβουν οι οπαδοί των ομάδων, όταν αποχωρήσουν από τα παρκέ. Εκεί θα ψάχνουν ηγέτες και προσωπικότητες με τα κιάλια.

Coach S

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε την προπονητική υπέρβασή του. Επί προσωπικού, κατάφερε να εδραιώσει την εμπιστοσύνη που του έχουν οι ιδιοκτήτες και να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια τη συμμετοχή σε πάγκους ομάδων που θα αγωνίζονται μόνο στην Ευρωλίγκα.

Στον ημιτελικό με τους Ρώσους, η κίνησή του να παίξει στα τελευταία λεπτά με τρεις κοντούς του έδωσε το ματς. Στον τελικό, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς όταν δεν είναι σε καλή ημέρα ο αρχηγός του, ο Ολυμπιακός ήταν εξ αρχής καταδικασμένος. Όμως στο σύγχρονο μπάσκετ, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η διαχείριση παικτών και καταστάσεων. Και σε αυτόν τον τομέα ο τεχνικός του Ολυμπιακού βαθμολογήθηκε με άριστα.

Το μέλλον...

Ο Ολυμπιακός πρέπει να χτίσει το ρόστερ του για τη νέα σεζόν με την ίδια συνταγή. Με τους κατάλληλους παίκτες που θα πλαισιώσουν τον Σπανούλη και θα ξέρουν τον ρόλο τους. Ο κορμός να παραμείνει ελληνικός, καθώς μόνο έτσι μια ομάδα μπορεί να έχει χαρακτήρα. Το μοναδικό πρόβλημα ακούει στο όνομα Κώστας Σλούκας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Contra.gr, ο διεθνής γκαρντ έχει δεχθεί δελεαστική πρόταση που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ από ομάδα της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, όμως η επιθυμία του παίκτη είναι να μείνει στον Ολυμπιακό και να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν η πρόταση δεν τον ικανοποιήσει, θα τον κρατήσει στον Πειραιά μόνο το συναίσθημα.

...και οι λανθασμένες αντιδράσεις

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να κάνουν πράξη το χόμπι και την αγάπη τους για το μπάσκετ. Ανέλαβαν τον Ολυμπιακό σε μια δύσκολη εποχή και κατάφεραν να τον ανεβάσουν εκ νέου στην κορυφή της Ευρώπης.

Κάνουν μόνο ένα λάθος. Ασχολούνται χωρίς λόγο και αιτία με τον αντίπαλο. Και μάλιστα, χωρίς κανένα επικοινωνιακό όφελος. Εκτός αν ακόμη κι αυτοί είναι δέσμιοι των οπαδών τους.

Η επιτυχία τους είναι δεδομένη. Είναι κρίμα να χαλάνε όλη αυτή την εικόνα, με δηλώσεις, αλλά κυρίως με ανακοινώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το ύφος και το υπόβαθρο τους. Δεν τους πάει.

Και ο... μάγειρας

Αν εξαιρέσει κανείς τον Δημήτρη Καρύδα και το άρθρο του " Ο Λάσο στραγγάλισε τον Σπανούλη" δεν είδα κανέναν άλλον να αναφέρεται στην εξαιρετική τακτική του Πάμπλο Λάσο στο Final Four. Στην Ελλάδα θεωρούσαμε πριν από τη τελική φάση της Turkish Airlines Euroleague, ότι ο Ισπανός προπονητής είναι ο αδύναμος κρίκος και ότι ο Ζοτς και οι υπόλοιποι τεχνικοί των τριών ομάδων θα κάνουν πάρτι.

Άλλος ένας μύθος καταρρίφθηκε. Όχι μόνο πήρε το τρόπαιο ο Λάσο, αλλά έκανε πλάκα σε όλους τους ειδικούς του μπάσκετ. Η άμυνα πάνω στον Σπανούλη ήταν για σεμινάριο και η τακτική του απέναντι στον Ζοτς σ την αναμέτρηση με τη Φενέρ φανέρωσε τη μπασκετική ευφυΐα του. Γι' αυτό η λέξη "μάγειρας" πρέπει να καταργηθεί από το ελληνικό μπασκετικό λεξικό.

* Show me a good loser and I'll show you a loser...

** O Βασίλης Σπανούλης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ σε μια Εθνική ομάδα που μπορεί να χαρακτηριστεί εάν όλοι αποδεχτούν την πρόσκληση, ως η πληρέστερη όλων των εποχών. Οι ίδιοι που τον βρίζουν τώρα, το καλοκαίρι θα τον χειροκροτούν για τα τρίποντα που θα βάζει. Οξύμωρο; Όχι, το έχουμε δει ξανά. Πολλές φορές και σε όλα τα αθλήματα.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Καρύδας: Η άμυνα της Ρεάλ και η επίθεση του Ρούντι

Τάσος Μαγουλάς: Γενναίος, αλλά ηττημένος

News 24/7

24MEDIA NETWORK