Το μεγάλο λάθος του Βαγγέλη Μαρινάκη: τα έβαλε με τον κόσμο

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη λανθασμένη επιλογή Μαρινάκη να απολύσει τον Μίτσελ, το ευρωπαϊκό κοστούμι του Ισπανού που άρεσε στους φιλάθλους και το δόγμα Κόκκαλη. Η δυσαρέσκεια των οπαδών και ένας προπονητής (Βίτορ Περέιρα) που δεν φταίει σε τίποτα.

Το μεγάλο λάθος του Βαγγέλη Μαρινάκη: τα έβαλε με τον κόσμο
INTIME SPORTS

Ο Μίτσελ αποδείχτηκε εφτάψυχος αλλά όχι και "αθάνατος". Και επειδή το ρεπορτάζ του Θέμη Καίσαρη (Τελειωμένος από το 2013) δεν είναι εκτός πραγματικότητας, τότε πολέμησε ένα παρασκήνιο γραφείων και αποδυτηρίων που πραγματικά θυμίζει ταινία. Όμως δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες ούτε στον Βρέντζο ούτε στον Καρεμπέ ούτε στον Ισά. Γιατί πολύ απλά, τις αποφάσεις λαμβάνει ο πρόεδρος. Οι άλλοι μόνο προτείνουν και συμβουλεύουν. Ήταν η αλλαγή προπονητή το αντίδοτο για τις κακές εμφανίσεις;

Το λάθος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφάσισε να απολύσει τον Μίτσελ. Η κίνησή του μπορεί να είναι σωστή ή λανθασμένη. Προσωπική εκτίμηση: εντελώς λανθασμένη. Ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί γενναία και οι "καπετάνιοι" είναι αυτοί που δεν φοβούνται να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων και να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις που θα βγάλουν την ομάδα από το τέλμα.

Το μεγαλύτερο λάθος του, όμως, είναι ότι δεν άκουσε τη γνώμη του κόσμου. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού οι φίλαθλοι του συλλόγου εναντιώθηκαν τόσο έντονα με την ενδεχόμενη απόλυση ενός προπονητή. Στα poll που έγιναν σε όλα τα site της Ελλάδας ο Μίτσελ εμφανιζόταν... αυτοδύναμος με ποσοστό που έφτανε το 80%. Οι Ολυμπιακοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσονταν υπέρ της παραμονής. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν τους έκανε το χατίρι.

Και αν το δεις εντελώς ρεαλιστικά, τις ομάδες δεν τις κυβερνούν (ή δεν πρέπει να τις κυβερνούν) οι οπαδοί, αλλά τα στελέχη με επικεφαλής τους προέδρους. Αυτό έκανε ο Μαρινάκης, αυτό θα έκανε κάθε σοβαρός παράγοντας. Όμως, οι φίλοι των "ερυθρόλευκων" θα το έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Γιατί, όμως, ο Μίτσελ έγινε τόσο αποδεκτός από τους οπαδούς;

Έβγαλε τους Ολυμπιακούς από τη μιζέρια...

Το προφίλ του Ισπανού τεχνικού ταίριαζε απόλυτα με αυτό που ήθελαν οι φίλαθλοι για τον "Ευρωπαίο" Ολυμπιακό. Με πολλές παραστάσεις, μια παγκόσμια αναγνωρισμένη προσωπικότητα των γηπέδων, ωραία παρουσία και πάντα ψύχραιμος. Η παρουσία του Μίτσελ στον πάγκο του Ολυμπιακού και τα ωραία κοστούμια του έντυναν και την ομάδα με την καλύτερη εμφάνισή της στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Αυτό γούσταραν οι Ολυμπιακοί. Γι' αυτό τον σέβονταν απεριόριστα. Ήξεραν ότι έχουν έναν προπονητή στον οποίο υποκλινόταν όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Πολλοί έχουν (είχαν) την ελληνική μιζέρια. Ο 51χρονος coach έδινε στον Ολυμπιακό την αίγλη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κλαμπ. Πέρα από τις προπονητικές ικανότητές του -δεν είναι και λίγο μια ελληνική ομάδα να κερδίζει μέσα σε έναν χρόνο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης-, ο Μίτσελ ήταν ένας κύριος. Σας θυμίζω ένα περιστατικό (το είχα γράψει στο κείμενο του Contra.gr "Μίτσελ και όλοι σας") στο οποίο έτυχε να ήμουν παρών και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Πραγματικό γεγονός στη Γλυφάδα

"Το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι έκανε τη βόλτα του στη Γλυφάδα. Μαζί με την οικογένεια του μπήκε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, ρώτησε την υπεύθυνη υποδοχής αν υπάρχει τραπέζι και αυτή του απάντησε αρνητικά. Της χαμογέλασε και αποχώρησε με ένα χαμόγελο λες και είχε πιάσει το στοίχημα. Μετά από μία ώρα ήρθε ξανά στο μαγαζί. Το ίδιο σκηνικό. 'Είναι όλα κλεισμένα', αποκρίθηκε η υπάλληλος. Γέλασε πάλι, χαιρέτησε μια παρέα φιλάθλων του Ολυμπιακού, πήρε αγκαλιά τον εγγονό του και αποχώρησε. Ο Θέμης Καίσαρης, όταν του είπα την ιστορία, μού απάντησε: 'Σκέψου να ήταν ο ποδοσφαιριστής Κ.Κ και να του έκαναν αυτό το χουνέρι. Θα είχε απολυθεί η υπάλληλος και θα έπεφτε και ξύλο!'"

Πορτογάλος προπονητής

Ο Βίτορ Περέιρα έρχεται στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να καταλάβει τι γίνεται μέσα στο χορτάρι και κυρίως τι γίνεται έξω από αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί άμεσα για τις ικανότητες και το ταλέντο του. Το βιογραφικό του είναι καλό και οι Πορτογάλοι ταιριάζουν στην Ελλάδα. Όμως αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το πρωτάθλημα ή το χάσει, σίγουρα δεν θα είναι έργο δικό του.

* Ως φίλαθλος που μου αρέσει ο αθλητισμός θα ήθελα προέδρους σαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Να επενδύουν στο ποδόσφαιρο και να προσπαθούν να δώσουν στην ομάδα τους ευρωπαϊκό υπόβαθρο. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κάθε χρόνο βάζει σε επίπεδο στελεχών και τεχνογνωσίας νέα στοιχεία στην ΠΑΕ. Και αυτό δείχνει την πρόοδο των "ερυθρόλευκων". Η τακτική του, όμως, στο θέμα Μίτσελ θύμισε εποχές Σωκράτη Κόκκαλη (δεν είναι απαραιτήτως κακό). Τότε που ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ είχε το δόγμα: εγώ κάνω πρωταθλητή τον Ολυμπιακό και όχι ο προπονητής.

Τα καλύτερα του Contra.gr

Θέμης Καίσαρης: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τελειωμένος από το 2013

Τσάρλυ: Ο Καρεμπέ "έδιωξε" τον Μίτσελ

News 24/7

24MEDIA NETWORK