Βασίλης Σπανούλης: The Frontman

Ο διευθυντής του Contra.gr, Παντελής Βλαχόπουλος, γράφει για το μπασκετικό φαινόμενο του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη. Πώς κάνει "μάγκες" τους συμπαίκτες του, το "breakfast club" του Μάικλ Τζόρνταν και η μαεστρία pick and roll.

Βασίλης Σπανούλης: The Frontman
Σπανούλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Διαβάζοντας τα πολλά άρθρα που γράφτηκαν αμέσως μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στην Ισπανία επί της Μπασκόνια (82-76), διαπίστωσα ότι επιτέλους οι Έλληνες φίλαθλοι και δημοσιογράφοι συνειδητοποίησαν το ταλέντο και την ικανότητα του Έλληνα coach, Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το αμυντικό δόγμα του είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Χαίρεσαι να βλέπεις μία ομάδα που έχει τόσο ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο παιχνίδι της. Δεν έχει το καλύτερο ρόστερ της Ευρώπης, όμως, όλοι οι παίκτες έχουν αποδεχτεί ένα βασικό στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή και μέχρι στιγμής ασυναγώνιστη στην Ευρώπη: ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο leader και όλοι θα εργάζονται γι' αυτόν και γι αυτό το λόγο έρχονται και οι νίκες.

Η επιτυχία του Ολυμπιακού στην Euroleague είναι σύνθετη. Από την μία πλευρά η τέλεια επιλογή παικτών με γνώμονα την άμυνα και από την άλλη πλευρά ο απόλυτος ηγέτης Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού για ακόμη μια χρονιά είναι ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης, βάζοντας συνεχώς νέες τακτικές και τεχνικές στον τρόπο τον οποίο αγωνίζεται. Σε όλο αυτό συνηγορούν Σφαιρόπουλος και Αγγελόπουλοι, οι οποίοι έχουν "χτίσει" την ομάδα τους γύρω από τον μεγάλη ηγέτη τους.

Βασίλης Σπανούλης: The Frontman
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάνει "μάγκες" τους συμπαίκτες του

Ο Βασίλης Σπανούλης παίζει με κλειστά μάτια το pick and roll. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις, καθώς έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους για να "σπάσει" την άμυνα των αντιπάλων. Κάτι που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι ότι ο "Κill Bill" τελειώνει κάθε ματς με διψήφιο αριθμό ασίστ και ας μην αναγράφεται στην στατιστική.

Όταν παίζει το pick and roll, δύο και τρεις αντίπαλοι πέφτουν πάνω του. Ο Σπανούλης έχει την οξυδέρκεια να δίνει τις περισσότερες φορές τη μπάλα στον ξεμαρκάριστο παίκτη. Όμως και τις φορές που η μπάλα πηγαίνει σε συμπαίκτη του που έχει αντίπαλο και εν συνεχεία υπάρχει τρίτη πάσα σε αμαρκάριστο παίκτη και αυτή θεωρείται ασίστ του Σπανούλη. Και ο λόγος είναι απλός και προφανής. Ο παίκτης που δέχεται την τρίτη πάσα είναι αμαρκάριστος, αφού ο αμυντικός που τον μαρκάρει έχει μείνει στον αρχηγό του Ολυμπιακού. Κάτι αντίστοιχο -χωρίς να γίνεται σύγκριση- γίνεται με τον Κάρι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Όλη η αυτή η μαεστρία του στη συνεργασία κοντού-ψηλού, έχει σαν αποτέλεσμα οι συμπαίκτες του να απολαμβάνουν αφενός το παιχνίδι, καθώς έχουν συμμετοχή και δεν έχουν έναν αρχηγό που μόνο σουτάρει και αφετέρου ανεβάζουν τις μετοχές στο ευρωπαϊκό μπασκετικό χρηματιστήριο. Μην ξεχνάμε πώς ήρθαν στον Ολυμπιακό παίκτες όπως οι Χάινς, Ντόρσεϊ, Άντιτς, Ντάνστον και που βρίσκονται τώρα και με τι συμβόλαιο. Οι "ερυθρόλευκοι" και κυρίως ο Σπανούλης εκτόξευσαν την καριέρα τους.

Συν τοις άλλοις εφέτος ο Σπανούλης επειδή έχει τον απόλυτο έλεγχο του κορμιού του και βεβαίως την οξυδέρκεια κερδίζει εύκολα φάουλ που τον στέλνουν στις βολές, όταν κατευθύνεται αντίθετα από το σκριν.

Λες και είναι κομπιούτερ

Πέρα από τα αγωνιστικά μέσα στο παρκέ, ο Σπανούλης διαχειρίζεται λες και είναι υπολογιστής την επιστροφή του στα γήπεδα μετά από τραυματισμούς. Πρέπει να είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ευρώπη, ο οποίος ξέρει άριστα τι θα κάνει κατά την διάρκεια της απουσίας του μακριά από τα γήπεδα και πως θα επιστρέψει ακόμη καλύτερος μέσα σε αυτά. Και πέρυσι και εφέτος έδειξε ότι τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα δεν τον επηρεάζουν. Μερικές φορές μάλιστα δείχνει πιο φρέσκος όταν μπαίνει ξανά στη δράση. Ίσως και να ξεκουράζεται. Επίσης είναι από τους ελάχιστους αθλητές, οι οποίοι μετά από τραυματισμό δεν επιστρέφουν με παραπανίσια κιλά. Το κορμί του είναι "στεγνό" από την αρχή έως το τέλος της χρονιάς. Στο διάστημα της απουσία του, όμως, τα εύσημα πάνε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, καθώς η ομάδα λειτουργεί το ίδιο καλά και δεν φαίνεται το κενό του καλύτερου παίκτη.

Τον λατρεύουν οι συμπαίκτες του

Πολλά ΜΜΕ ήθελαν να δώσουν -κυρίως μετά την μετακόμισή του στον Πειραιά- και για λόγους ανταγωνισμού με τον Διαμαντίδη, το προφίλ του προβληματικού χαρακτήρα. Ο "Μήτσος" το καλό παιδί και ο Σπανούλης το κακό. Στην προσωπική ζωή του, πάντως, ο "Kill Bill" δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Δεν ξενυχτά, δεν πίνει, πηγαίνει στα ίδια στέκια, δεν κυκλοφορεί με πανάκριβα αυτοκίνητα. Μάλιστα είναι από τους αθλητές που έχει ψηλά την έννοια οικογένεια και γι' αυτό το λόγο προσπαθεί να το μεταλαμπαδεύσει αυτό το στοιχείο στους νέους και κυρίως στους ξένους παίκτες του Ολυμπιακού. Για να μάθουν ότι όλα μετράνε σ' αυτόν τον σύλλογο. Σε γιορτές ή και σε ρεπό πολλοί από τους συμπαίκτες του συγκεντώνονται στο σπίτι του. Πολλοί από αυτούς με τις οικογένειες τους, άλλοι μόνοι τους. Αυτή η κίνηση δείχνει πόσο νοιάζεται ο Σπανούλης οι αθλητές της ομάδας του να είναι δεμένοι και εκτός παρκέ και από την άλλη με αυτές τις ενέργειες "σκλαβώνει" με την συμπεριφορά του όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Τον σεβασμό τον κερδίζει εντός και εκτός παρκέ.

Βασίλης Σπανούλης: The Frontman

Η τακτική του εκτός ΣΕΦ θυμίζει το περιβόητο "breakfast club" του Μάικλ Τζόρνταν. Στην 2η θητεία του στους Μπουλς ο "Air" κάθε βράδυ ρωτούσε τους Πίπεν και Χάρπερ: 5, 6 ή 7; Η ερώτηση αφορούσε για το ποια ώρα θα τους υποδεχθεί σπίτι του, προκειμένου να προπονηθούν πριν την βασική προπόνηση της ομάδας. Οι τρεις συγκεντώνονταν στην οικία του Τζόρνταν τα ξημερώματα, έκαναν σκληρή προπόνηση και μετά έπαιρναν όλοι μαζί πρωινό συζητώντας την πορεία του Σικάγο. Τους πόρωνε, τους έκανε να νιώθουν εξίσου σημαντικοί. Και τελικά όπως έδειξε και η πορεία τους τα κατάφερε.

Σ' αυτή τη... μυσταγωγία μπορούσε να πάρει μέρος εκτός από τους τρεις, όποιος παίκτης των "Ταύρων" ήθελε, αλλά για να καθίσει με τους υπόλοιπους στο τραπέζι του πρωινού υπήρχε με μία προϋπόθεση: να βγάλει το σκληρό πρόγραμμα της προπόνησης του Μάικλ Τζόρνταν.

Η ευφυΐα του Σφαιρόπουλου

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει την πιο εύκολη αλλά συνάμα και πιο δύσκολη δουλειά της Ευρώπης. Είναι ευλογία για κάθε coach να πορεύεται με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, την ίδια ώρα που πρέπει να τον έχει 100% ευχαριστημένο και χωρίς να του δημιουργεί προβλήματα. Ο Σφαιρόπουλος έχει ρίξει το βάρος του στην άμυνα και δουλεύει μέρα-νύχτα για να την βελτιώνει. Στην επίθεση τα πράγματα τα έχει κάνει απλά. Έχει αφήσει τον Σπανούλη να ορίζει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, χωρίς να βάζει πολλά συστήματα και διαφορετικές τακτικές όπως ο Πασκουάλ στη Μπαρτσελόνα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όλοι μέσα στην ομάδα έχουν αντιληφθεί ότι η νίκη και η πορεία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάρκεια απόδοσης του αρχηγού του. Συνεπώς του έχει κάνει τη ζωή εύκολη και τον κρατά με χαρακτηριστική άνεση "φρέσκο" για τα ματς της Ευρώπης και τα "μεγάλα" ματς της Ελλάδας. Τον αφήνει ακριβώς όσο πρέπει στον πάγκο και τον "ζαλίζει" με ανούσιες οδηγίες κατά τη διάρκεια του ματς. Το έγραψε και ο Τσάρλι στο Contra.gr και έχει απόλυτο δίκιο: Όλα πετυχαίνουν γιατί υπάρχει ο Σπανούλης. Και αυτό είναι το μυστικό. Όταν ο αρχηγός είναι καλά, τότε όλα είναι καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης

News 24/7

24MEDIA NETWORK