Έλλειμμα αυτοπροστασίας

Ο σοβαρός κίνδυνος μιας βαριάς τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια στο παιχνίδι με την Ραπίντ επανέφερε ως ζήτημα υψίστης σημασίας το έλλειμμα στοιχειώδους αυτοπροστασίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το σχόλιο του Σάκη Γκίνα.

Έλλειμμα αυτοπροστασίας

Εάν υπάρξει μια διοίκηση που θα έχει πραγματική βούληση σύγκρουσης με οποιονδήποτε διαθέτει μικρή ή μεγάλη ισχύ το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και γρήγορα.

Θα πω τα απλά και αυτονόητα. Γιατί δυστυχώς τα αυτονόητα και τα απλά στην Ελλάδα είναι και τα πιο δύσκολα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια του γηπέδου της και την εν γένει προστασία των συμφερόντων της ομάδας και των φιλάθλων της. Αυτή αποφασίζει για το ποιος μπαίνει, ή δεν μπαίνει, στο γήπεδο, όχι η αστυνομία. Είναι αθλητική ανώνυμη εταιρεία. Η αστυνομία έχει δικαίωμα επέμβασης μόνο εάν τίθενται θέματα διατάραξης δημόσιας τάξεως.

Ο έχων παράνομα αντικείμενα δεν μπαίνει στο γήπεδο

Από το πολυάριθμο προσωπικό ασφαλείας που διαθέτει η ΠΑΕ στους αγώνες, ας τοποθετήσει πριν από την έναρξή τους, πέντε ή δέκα άτομα σε κάθε πύλη εισόδου, οι οποίοι, ανεξάρτητα από την αστυνομία, θα κάνουν πραγματικά εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο σε όποιον θέλει να μπει στο γήπεδο, φιλοξενούμενο, ή μη, οπαδό και φίλαθλο.

Όποιος εντοπίζεται με παράνομα αντικείμενα για έναν αθλητικό χώρο (γυάλινα μπουκάλια, φωτοβολίδες, καπνογόνα, τανάλιες κ.τ.λ.) δεν θα μπαίνει στο γήπεδο (και θα παραδίδεται στην αστυνομία για τα περαιτέρω φυσικά). Έτσι, όχι μόνο δεν θα πετάγεται τίποτα μέσα στο γήπεδο, αλλά επειδή θα έχουν μείνει εκτός αυτού και τα λούμπεν ταραχοποιά στοιχεία κατά τον σωματικό έλεγχο, θα είναι και αισθητά μειωμένες οι πιθανότητες απόπειρας μαζικής εισόδου ανεγκέφαλων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτό το τελευταίο είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει και με επιπλέον ισχυρές δυνάμεις ανδρών ασφαλείας περιμετρικά του ταρτάν που θα έχουν εντολή να είναι αμείλικτοι σε όποιον επιχειρήσει είσοδο στον αγωνιστικό χώρο. Τα παραπάνω απλά και αυτονόητα κάνουν εδώ και δεκαετίες όλες οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες του εξωτερικού, προστατεύοντας αποτελεσματικά το προϊόν τους, που αξίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ

Το… μπαλάκι πάντα στην αστυνομία

Οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΠΑΟΚ ήταν ανίσχυρες οικονομικά, ως εκ τούτου φοβισμένες και απέφευγαν κάθε σύγκρουση με οποιονδήποτε, ισχυρό ή ανίσχυρο, εντός ή εκτός ΠΑΟΚ (η διοίκηση Ζαγοράκη έκανε μια προσπάθεια με την εγκατάσταση των τουρνικέ, αλλά αποδείχτηκε ημιτελής). Έτσι, όλες οι διοικήσεις μετέθεταν με παρελκυστικό τρόπο πάντα την ευθύνη στην αποδεδειγμένα αναποτελεσματική στους περισσότερους τομείς ελληνική αστυνομία, αφού δεν είχαν την δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος από μόνες τους.

Εδώ, η ελληνική αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την εγκληματικότητα στην γειτονιά, το ποιος μπαίνει στα γήπεδα θα ελέγξει; Εξάλλου, οι ΠΑΕ, είναι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και ως εταιρείες έχουν την υποχρέωση επάνδρωσής τους με μεθόδους αυτοπροστασίας.

Καμία πρόληψη

Στα Λαδάδικα το προηγούμενο βράδυ του αγώνα με την Ραπίντ έγινε χαμός από τις φασαρίες των «ζωηρών» Αυστριακών, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα έκτροπα που δημιουργούν. Παρόλα αυτά, δεν μπήκε κανείς στον κόπο να τους ψάξει εξονυχιστικά έναν – έναν την ώρα που έμπαιναν στο γήπεδο. Εάν γινόταν αυτό το εύκολο, ακόμα και εάν βρίσκονταν ανάμεσά τους είτε Παναθηναϊκοί, είτε Ολυμπιακοί, είτε Αρειανοί, δεν θα είχε συμβεί τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν θα έμπαινε κανείς στο γήπεδο με παράνομα αντικείμενα, αντίθετα θα παραδίνονταν από τους σεκιούριτι στην αστυνομία.

Αλλά η ΠΑΕ επαναπαύτηκε κυρίως στον έλεγχο της αστυνομίας, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις την ανικανότητά της ειδικώς σ’ αυτό τον τομέα, αφού μέσα σε όλα τα ελληνικά γήπεδα περνάνε επί χρόνια ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Ελπίδα η νέα διοίκηση Σαββίδη

Ας ελπίσουμε πως η νέα ανεξάρτητη οικονομικά διοίκηση Σαββίδη θα κάνει τα αυτονόητα βήματα για την αυτοπροστασία της ΠΑΕ, του γηπέδου και της ομάδας. Εάν γίνει αυτό ίσως στενοχωρηθούν κάποιοι που βγάζουν τα απωθημένα τους στο γήπεδο, αλλά θα χαρούν οι πραγματικοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των θεατών ενός αγώνα και επιπροσθέτως η ομάδα θα ησυχάσει από τα επεισόδια, τα οποία θα αποτελέσουν ένα κακό παρελθόν.

Η υπερασπιστική γραμμή στην ΟΥΕΦΑ

Τώρα, όσον αφορά το παρόν και την υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ στην απολογία του στην ΟΥΕΦΑ, είναι σαφές ότι το ακλόνητο επιχείρημα της ελληνικής ομάδας θα είναι ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από τους Αυστριακούς, κάτι το οποίο αποδέχονται προς τιμήν τους επισήμως και οι ίδιοι, με σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ραπίντ μετά τον αγώνα. Θα τονιστεί μάλιστα από τον Αχιλλέα Μαυρομάτη ότι οι οπαδοί της Ραπίντ άρχισαν τα επεισόδια πολύ πριν φτάσουν στην Τούμπα, από τον Λευκό Πύργο.

Η τιμωρία αναμένεται βαριά, αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα. Το σίγουρο είναι πως όσα συνέβησαν στο ματς με την Ραπίντ θα στοιχίσουν ακριβά στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και προς Θεού δεν πρέπει να συμβεί το παραμικρό στην ρεβάνς, αλλιώς μετά η ευρωπαϊκή καταστροφή θα είναι ολική.

Επιθετικός δεκαετίας ο Κλάους

Μπροστά σ’ αυτό το ζωτικό ζήτημα, το ματς με τον Πανθρακικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ήταν ένα κλασικό παιχνίδι με το άγχος της πρεμιέρας, που ξεπεράστηκε με το πανέμορφο σε εκτέλεση γκολ του Κλάους, ο οποίος βελτιώνεται κάθε χρόνο. Ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπό του τον επιθετικό της επόμενης δεκαετίας και θα είναι ανόητο εάν ξεπουληθεί κι αυτός για λίγα εκατομμύρια ευρώ στο εγγύς μέλλον.

Ακόμα, γίνεται εμφανές, πως με τον Λόρενς ο ΠΑΟΚ είναι πιο απειλητικός επιθετικά. Αποδείχτηκε όταν μπήκε αλλαγή ο έμπειρος Ιρλανδός και με την Ραπίντ και χθες. Δεν είναι τυχαίο ότι πάλι από δική του ασίστ, αυτή την φορά με κεφαλιά προς τα πίσω, στον Αθανασιάδη, προήλθε το γκολ της νίκης.

Αγχωμένο ντεμπούτο από Κωνσταντινίδη

Ο νεαρός Κωνσταντινίδης έκανε ένα αγχώδες ντεμπούτο με πολλά λάθη, ενώ παρατεινόμενο στρες στο παιχνίδι του φαίνεται ότι έχει και ο Κατσικάς. Ένα στρες που ξεπερνάει όταν βγαίνει στην επίθεση, αφού πάλι είχε δοκάρι. Συνολικά ο ΠΑΟΚ ήταν μέτριος με το μυαλό των παικτών του ασυναίσθητα σε ένα βαθμό στην ρεβάνς της Βιέννης.

Ο Πανθρακικός μου άρεσε. Ήταν μια αξιόμαχη και φιλότιμη ομάδα, που δεν κλείστηκε μαζικά στην άμυνα, προσπάθησε όσο το επέτρεπαν οι δυνατότητές της και δημιούργησε και μια –δυο φάσεις στην εστία του Γλύκου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK