Άλεν Άιβερσον: Κάθε χρόνος και βιβλίο

Ο 41χρονος Άλεν Άιβερσον μεγάλωσε χωρίς πατέρα από μια 15χρονη μητέρα, είδε τον πατριό του να μπαίνει στη φυλακή λόγω ναρκωτικών, αργότερα βρέθηκε κι αυτός πίσω από τα σίδερα και πλέον μοιάζει με "φτωχό συγγενή" του παίκτη που συγκλόνισε το ΝΒΑ για περίπου 15 χρόνια.

Άλεν Άιβερσον: Κάθε χρόνος και βιβλίο

Η πορεία του στον αθλητισμό δεν έχει ανάλογο προηγούμενο και πιθανότατα ούτε επόμενο. Πολύ απλά διότι ξεκίνησε από το μηδέν, βρέθηκε κάτω από αυτό, σκαρφάλωσε ως την κορυφή και στο τέλος γκρεμοτσακίστηκε. Ο Άλεν Άιβερσον σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας συνηθισμένος 40άρης. Κάθε ένα από τα 41 χρόνια που κουβαλάει, θα μπορούσε να γίνει βιβλίο, καθώς από την στιγμή που γεννήθηκε, τίποτα δεν κύλησε φυσιολογικά γι’ αυτόν.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Ακόμα και η αγάπη για την μητέρα του, που είναι ότι πιο φυσιολογικό υπάρχει για ένα γιο σε αυτή τη ζωή, αγγίζει παθολογικό σημείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι την επικαλείται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν.

Άλλωστε η Αν Άιβερσον θα μπορούσε να είναι κάλλιστα η μεγάλη του αδερφή, καθώς τον έφερε στην ζωή μόλις στα 15 της χρόνια. Ο πατέρας του Άλεν Μπρούτον, «εξαφανίσθηκε» από την στιγμή που έμαθε τα νέα της εγκυμοσύνης και η Αν αναγκάστηκε να τον μεγαλώσει μόνη της. Για την ακρίβεια με την γιαγιά της (καθώς η δική της μητέρα είχε πεθάνει) και τους δύο θείους της. Δούλευε νυχθημερόν σε ναυπηγείο της Βιρτζίνια ως δακτυλογράφος για να μπορεί να τα βγάζει πέρα, έστω κι αν η γιαγιά, της παρείχε στέγη και τροφή.

Μολονότι το ταλέντο του στο μπάσκετ, αλλά και στο φούτμπολ, φάνηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η κατάσταση δεν έγινε καλύτερη για τον Άλεν. Αντίθετα χειροτέρευσε όταν η μητέρα του, γνώρισε έναν τύπο στο ναυπηγείο, τον Μάικλ Φρίμαν, που είχε μια παράλληλη... απασχόληση. Την πώληση ναρκωτικών...

ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ο Άιβερσον συχνά «έχανε» την μάνα του και αναγκαζόταν, μαζί με την γιαγιά του, να φροντίζει τις δύο μικρότερες αδερφές του. Την Μπράντι και την Λίσα, η οποία είχε γεννηθεί με μια πάθηση που της προκαλούσε συνεχώς ημικρανίες. Καθημερινά τις πήγαινε σχολείο και όταν τέλειωνε, πήγαινε στο δικό του, μόνο που ως αποτέλεσμα κινδύνευε να αποβληθεί. Μια μέρα βρέθηκε στο γραφείο του προπονητή του στο φούτμπολ Ντένις Κοζλόφσκι, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης των παραπόνων τόσο των βοηθών του, όσο και του τεχνικού επιτελείου της ομάδας μπάσκετ του γυμνασίου Μπέθελ στην Βιρτζίνια.

Όταν, όμως, ο Κοζλόφσκι έμαθε την καθημερινή ρουτίνα του τότε 15χρονου Άλεν, όχι μόνο δεν τον τιμώρησε αλλά έβαλε μια από τις υπαλλήλους ασφαλείας του γυμνασίου, να παίρνει με αυτοκίνητο τον ίδιο και τις αδερφές του για να τους πηγαίνει στο σχολείο.

Ο προπονητής του στο φούτμπολ ήταν ένας από τους πολλούς που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν τον πατέρα του. Τον τελευταίο τον γνώρισε για πρώτη φορά μέσα στην φυλακή, καθώς ο Άλεν Μπρούτον, κατέγραψε αρκετές καταδίκες στο θλιβερό... παλμαρέ του, ανάμεσα στις οποίες η σοβαρότερη ήταν για το μαχαίρωμα μιας συντρόφου του. Ο Άλεν που είχε πάρει το όνομα του, αλλά όχι και το επώνυμο του, τον ρώτησε αν μπορούσε να κάνει κάτι για να τον βοηθήσει, αλλά αυτός αρνήθηκε οποιαδήποτε αρωγή. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πολύ σύντομη γνωριμία τους...

Αργότερα θα έβλεπε και τον πατέρα των δύο αδερφών του να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ο Μάικλ Φρίμαν πέρασε πίσω από τα σίδερα, κοντά στις δύο δεκαετίες αφού βρέθηκε ένοχος για εμπορία ναρκωτικών...

Η καταδίκη, ο ρατσισμός και το ντοκιμαντέρ

Οποιαδήποτε άλλο παιδί με ύψος 180 εκατοστών και χωρίς ιδιαίτερη σωματική δύναμη, θα είχε λυγίσει. Όχι, όμως, ο Άλεν...

Ούτε καν όταν ο ίδιος βρέθηκε στην... στενή.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1993, επέλεξε να πάει με την παρέα του να παίξει μπόουλινγκ. Την δεκαετία του 90, τα σημάδια του ρατσισμού στην Βιρτζίνια όχι απλά ήταν έντονα, αλλά παρέπεμπαν σε εποχές "μπαρμπά Θωμά".

Έτσι, λοιπόν, δεν άργησε να «φουντώσει» ο καυγάς, όταν μια παρέα λευκών στο μπόουλινγκ θεώρησε πως ο Άιβερσον και οι φίλοι του έκαναν υπερβολικό θόρυβο. Το ξύλο ήταν ανελέητο και ο Άλεν κατηγορήθηκε ότι χτύπησε μια λευκή γυναίκα πετώντας της μια καρέκλα. Ο ίδιος το αρνήθηκε μετά βδελυγμίας, μόνο που όταν η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο, ο λόγος του βρέθηκε αντιμέτωπος με μιας λευκής.

Όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, μπορείτε να τις δείτε στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της σειράς 30 for 30 του ΕSPN με τίτλο No Crossover: The Trial of Allen Iverson.

Η ουσία είναι πως στα 18 του χρόνια και λίγο πριν επιλέξει κάποια από τα δεκάδες κολέγια που τον παρακαλούσαν να ενταχθεί σε ένα από αυτά, είτε για να παίξει μπάσκετ, είτε για να παίξει φούτμπολ, καταδικάσθηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης! Στην Βιρτζίνια, λίγο έλειψε να ξεσπάσει πόλεμος και ως αποτέλεσμα, ο Άιβερσον πέρασε μόλις τέσσερις μήνες στην φυλακή, πριν του δοθεί χάρη από το δικαστήριο. Αργότερα η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο κι εκεί κρίθηκε αθώος, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

ΕΦΑΜΙΛΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΝΓΚ

Από την στιγμή που αποφυλακίσθηκε, άρχισε να παίρνει σωστές αποφάσεις. Πρώτα απ’ όλα επέλεξε την πορτοκαλί θεά, αντί για την καφέ.. Κι αν αυτό τώρα δεν σας εκπλήσσει, πρέπει να μάθετε ότι το 1992, ο Άιβερσον που έπαιζε quarterback και defensive back, είχε θεωρηθεί ο καλύτερος παίκτης φούτμπολ των γυμνασίων της Αμερικής, μαζί με τον Πέιτον Μάνινγκ, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών σε αυτό το άθλημα.

Η δεύτερη ήταν πως εντάχθηκε στο Τζόρτζταουν, ένα πανεπιστήμιο που φημιζόταν για την παράδοση που είχε στην ανάδειξη σέντερ. Ο Πάτρικ Γιούιν, ο Αλόνζο Μούρνινγκ και ο Ντικέμπε Μουτόμπο, ευεργετήθηκαν από τον Τζον Τόμπσον, όχι όμως, όσο ο κοντορεβιθούλης Άλεν.

Στο πρόσωπο του Τόμπσον, βρήκε επιτέλους τον πατέρα που τόσο πολύ του είχε λείψει και κατάφερε να λάμψει. Στα δύο του χρόνια στους Hoyas έκανε τον κόσμο του μπάσκετ να παραμιλάει και τα υπόλοιπα είναι γνωστά...

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΛΙΨΗ

Πλέον, βέβαια, αν δει κανείς από κοντά τον Άιβερσον, το πιθανότερο είναι ότι θα κατακλυσθεί από έντονη θλίψη. Τουλάχιστον αυτό νιώσαμε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όταν τον «συναντήσαμε» στο Τορόντο, στην εκδήλωση που έγινε για τους υποψήφιους του Χολ Οφ Φέιμ. Την ίδια στιγμή που ο Σακίλ Ο’ Νιλ έκανε όλη την αίθουσα να παραληρεί από τα γέλια με τις ατάκες και την ενέργεια του, ο Άιβερσον στεκόταν από πίσω του, με το τζιν, το φανελάκι της χορηγού εταιρίας του και τις χρυσές καδένες σαν φτωχός συγγενής.

Κι όταν έφθασε η ώρα να μιλήσει τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα...

- "Μπορεί να σε δούμε αργότερα το καλοκαίρι, ποτέ δεν ξέρεις", του είπε ο παρουσιαστής του NBA TV Ρικ Κάμλα, υπονοώντας ότι ο Άιβερσον θα βρίσκεται στην τελετή της τελικής επιλογής του Χολ Οφ Φέιμ για το 2016.

"Αργότερα; Που" απάντησε απορημένος ο Άλεν και το κοινό γέλασε.

Περισσότερο ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση καλοσύνης, ώστε να μην φανεί πως ο άλλοτε σούπερ-σταρ του ΝΒΑ βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου...

Από την στιγμή που αποσύρθηκε έχουν ακουστεί αρκετές ιστορίες περί χρεοκοπίας του, λόγω του εθισμού του σε αλκοόλ και τζόγο. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί και μακάρι να μην είναι αλήθεια.

Το σίγουρο είναι πως ο Άιβερσον είχε πάντοτε την «απάντηση» εντός του παρκέ, αλλά ποτέ έξω από αυτό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK