Είναι πολλά τα λεφτά, Giannis!

Τα νούμερα της επέκτασης του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μπακς προκαλούν ίλιγγο, αφού ο ετήσιος μισθός θα ξεκινάει μίνιμουμ από τα 20 εκατομμύρια και μάξιμουμ τα 33 εκατομμύρια δολάρια!!! Πως οι διαπραγματεύσεις του με το Μιλγουόκι επηρεάζουν την παρουσία του με την Εθνική.

Είναι πολλά τα λεφτά, Giannis!

Αν τα ύψη σας προκαλούν ίλιγγο, καλό είναι να αποφύγετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να τινάξει την μπάνκα στον αέρα το προσεχές καλοκαίρι, όταν θα είναι διαθέσιμος για επέκταση του συμβολαίου του, καθώς οι Μπακς στηρίζουν το μέλλον τους πάνω του κι ετοιμάζονται να τον ανταμείψουν ανάλογα. Συνάμα η εκτόξευση του σάλαρι-καπ πάνω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια το 2017 είναι μια συγκυρία που θα κάνει τον τραπεζικό του λογαριασμό να… ασφυκτιά.

Διαπραγματεύσεις και προολυμπιακό

Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις του με την ομάδα του Μιλγουόκι είναι πιθανόν να επηρεάσουν την παρουσία του στο προολυμπιακό με την Εθνική ομάδα, διότι συμπίπτουν χρονικά. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Από την στιγμή που ο 21χρονος φόργουορντ ολοκλήρωσε την τρίτη του σεζόν στο ΝΒΑ, έχει το δικαίωμα (βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη το 2011), να επεκτείνει το συμβόλαιο του. Οι συζητήσεις με τους Μπακς μπορούν να ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και το χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Θεωρείται δεδομένο, όμως, πως οι δύο πλευρές δεν θα φθάσουν τόσο μακριά, καθώς τα «ελάφια» τον προορίζουν για ηγέτη τους και σχεδιάζουν να του δώσουν το μάξιμουμ συμβόλαιο, η κάτι πλησίον σε αυτό.

Το άσχημο είναι πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να επισημοποιηθεί πριν τις 6 Ιουλίου, όταν πια το Προολυμπιακό τουρνουά θα έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό διότι ναι μεν η αγορά των free agents «ανοίξει» την 1η Ιουλίου, πλην υπάρχει μια περίοδος… αναστολής, το λεγόμενο moratorium που κρατάει πέντε μέρες. Μάλιστα μέχρι πέρσι ήταν δέκα, αλλά μετά το «φιάσκο» του Ντε Άντρε Τζόρνταν, ο οποίος την 1η Ιουλίου συμφώνησε με τους Μάβερικς κι ακολούθως στην διάρκεια του moratorium αθέτησε τον λόγο του για να παραμείνει στους Κλίπερς, η Ένωση παικτών και το ΝΒΑ αποφάσισαν να την μικρύνουν.

ΡΙΣΚΟ

Άρα ακόμα και στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν πολύ γρήγορα και ο Αντετοκούνμπο στις 6 Ιουλίου υπογράψει την επέκταση συμβολαίου με τους Μπακς, η παρουσία του στην προετοιμασία της Εθνικής (στα μέσα Ιουνίου) και κατ’ επέκταση στο Προολυμπιακό (που ξεκινάει στις 4 Ιουλίου), θα αποτελέσει ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο για τον ίδιο. Χαμηλών πιθανοτήτων μεν, διότι ο οργανισμός του είναι υγιής και δυνατός, αλλά υψηλού κόστους, καθώς στην (απευκταία) περίπτωση τραυματισμού, η (διαφαινόμενη) επέκταση της συμφωνίας του θα πάει περίπατο.

Στις επαφές που έχει ως τώρα με τους προπονητές και τα στελέχη της Εθνικής, είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για τον ίδιο και θέλει πολύ να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως κάθε επαγγελματίας, πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να πάρει μια απόφαση, που δεν θα του στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΚΑΙ Η ΕΟΚ

Υπάρχει επίσης μια ακόμα σημαντική παράμετρος: Η βούληση του εργοδότη του. Αν οι Μπακς του πουν ότι δεν θέλουν να ρισκάρουν την τεράστια επένδυση που σχεδιάζουν να κάνουν πάνω του, ο Γιάννης θα αναγκαστεί να μην αγωνισθεί. Τυπικά δεν έχουν το δικαίωμα να τον εμποδίσουν, αλλά όταν διακυβεύεται ένα συμβόλαιο που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, η ουσία είναι αυτή που μετράει.

Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια, έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ΕΟΚ και την ομάδα του Μιλγουόκι. Οι χειρισμοί του Κατσικάρη, του Μίσσα, του Κώτση και των υπολοίπων μελών της ομοσπονδίας είναι πολύ προσεκτικοί και τα «ελάφια» γνωρίζουν πως όταν φεύγει από την επίβλεψη τους, ο Γιάννης βρίσκεται σε καλά χέρια.

Για παράδειγμα το 2014, η ευελιξία που επέδειξε ο Μίσσας και συνολικά η ομοσπονδία, ήταν κομβική, στην οικοδόμηση μιας καλής συνεργασίας. Ενώ με τον Γιάννη στο ρόστερ της η Εθνική Νέων Ανδρών, θα είχε τύχη για να πάρει ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ηρακλείου, συμφωνήθηκε με τους Μπακς να μην παίξει εκεί, ώστε να πάρει μέρος στο σάμερ-λιγκ του Λας Βέγκας κι ακολούθως να τεθεί στην διάθεση της Ανδρών.

Στο Μιλγουόκι, λοιπόν, γνωρίζουν ότι και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τον Αντετοκούνμπο ως έναν παίκτη που θα προσφέρει για πολλά χρόνια κι όχι ως κάποιον που θα «στύψουμε» μέχρι τέλους στο βωμό του άμεσου αποτελέσματος.

Μένει να δούμε, πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τους με τον 21χρονο άσο από τα Σεπόλια.

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Οι Μπακς ως η ομάδα που τον επέλεξε στο ντραφτ είναι η μόνη που μπορεί να του προσφέρει πενταετή επέκταση. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως κάθε μια από τις 30 ομάδες, έχει το δικαίωμα να πράξει κάτι ανάλογο μόνο με έναν παίκτη του ρόστερ της. Δηλαδή οι Μπακς δεν μπορούν να επεκτείνουν για πέντε χρόνια τον Γιάννη, τον Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς και τον Τζάμπαρι Πάρκερ, παρά μόνο έναν από τους τρεις, ο οποίος θα έχει τον χαρακτηρισμό «designated».

Ο MCW δεν έχει καμία τύχη και στην ουσία το debate είναι «Γιάννης η Τζάμπαρι». Ο δικός μας έχει το προβάδισμα, όχι μόνο για την εντυπωσιακή του εξέλιξη, αλλά και γιατί είναι πιο αγαπητός στο κοινό του Μιλγουόκι και δεν έχει κανένα πρόβλημα τραυματισμού, όπως ο Πάρκερ που ως ρούκι υπέστη ρήξη χιαστού.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Αν, λοιπόν, τα «ελάφια» κρίνουν ότι ο Γιάννης είναι ο designated παίκτης τους, η μάξιμουμ συμφωνία του θα είναι για πέντε σεζόν, με αποδοχές (βάσει της ΣΣΕ) που θα φθάνουν το 25% του συνολικού τους σάλαρι-καπ. Επειδή, όμως, η ισχύς της επέκτασης θα ξεκινήσει από την σεζόν 2017-18, ο μισθός του θα υπολογισθεί με βάση το σάλαρι-καπ του 2017 και όχι του 2016.

Συγκεκριμένα το συνολικό όριο αποδοχών για τους παίκτες μιας ομάδας, θα φθάσει τα 109 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι (εφ’όσον πάρει το μάξιμουμ) ο πρώτος χρόνος του νέου του συμβολαίου θα έχει « αφετηρία» τα 27 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνολικά στην πενταετία (με τις προβλεπόμενες αυξήσεις) θα πάρει πάνω από 140 εκατομμύρια!!!

Ακόμα, πάντως, κι αν δεν συμφωνήσει με τις ανώτατες αποδοχές, είναι δεδομένο ότι ο ετήσιος μισθός του δεν θα είναι μικρότερος από 20 εκατομμύρια!!!

Το ακραίο σενάριο κι ο Ρόουζ

Υπάρχει, βέβαια, κι ένα ακραίο σενάριο που θέλει τον Γιάννη να βγάζει το αστρονομικό, μυθικό, διαπλανητικό (η όπως αλλιώς θέλετε να το χαρακτηρίσετε) ποσό των 170 εκατομμυρίων δολαρίων!!! Πως θα γίνει αυτό; Αν μπει στην κατηγορία «Ντέρικ Ρόουζ», που αφορά τους παίκτες, οι οποίοι στα τέσσερα πρώτα χρόνια της καριέρας τους, έχουν πετύχει συγκεκριμένα επιτεύγματα. Αυτά είναι:

Α) Να έχει αναδειχθεί μια φορά ΜVP της κανονικής περιόδου, πράγμα που ο Γιάννης μπορεί να καταφέρει μόνο την επόμενη σεζόν.

Β) Να έχει επιλεγεί σε μια από τις τρεις καλύτερες πεντάδες (All-NBA teams) τουλάχιστον δύο φορές στα τέσσερα χρόνια. Αυτό θα συμβεί, μόνο αν ο Γιάννης «χωρέσει» φέτος στην τρίτη καλύτερη πεντάδα (πράγμα δύσκολο, παρά την εξαιρετική του χρονιά) και του χρόνου σε μια από τις τρεις.

Γ) Να έχει επιλεγεί στην βασική πεντάδα του All Star Game τουλάχιστον δύο φορές, «στόχος» που έχει χαθεί, καθώς ο Έλληνας διεθνής δεν έχει παίξει ούτε καν ως αναπληρωματικός.

Σε περίπτωση, πάντως, που «ικανοποιήσει» ένα από τα δύο πρώτα κριτήρια, ο ανώτατος μισθός του Αντετοκούνμπο, θα ισοδυναμεί με το 30% του συνολικού σάλαρι-καπ και όχι με το 25%. Δηλαδή ο πρώτος χρόνος της επέκτασης θα ξεκινάει από 32,7 εκατομμύρια δολάρια και στην πενταετία οι αποδοχές του θα ξεπεράσουν τα 170 εκατομμύρια!!!

Απλά οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, όχι μόνο διότι είναι εξαιρετικά δύσκολοι οι στόχοι επίτευξης, αλλά και γιατί οι Μπακς μπορεί να θεωρήσουν υπερβολικό αυτό το νούμερο και να κρατήσουν το ποσοστό στο 25%.

Εν κατακλείδι, ο Γιάννης θα γίνει πάρα πολύ πλούσιος το καλοκαίρι και το αξίζει, μέχρι τελευταίου σεντ. Μακάρι να μπορέσει να συνδυάσει την επαγγελματική του επιτυχία, με μια αγωνιστική ως ηγέτης της Εθνικής. Ακόμα, πάντως, κι αν αυτό δεν γίνει, κανείς δεν πρέπει να στενοχωρηθεί. Ο Αντετοκούνμπο θα είναι ο σούπερ-σταρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για πολλά χρόνια…

News 24/7

24MEDIA NETWORK