Ένα... σουτ πριν το stardom

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας παίκτης υψηλού επιπέδου στο ΝΒΑ και χρειάζεται μερικές βελτιώσεις, με πρώτη αυτή στο περιφερειακό σουτ, όπως επιβεβαιώνει το σύγχρονο "ευαγγέλιο" του μπάσκετ, για να γίνει ο πρώτος Έλληνας σούπερ-σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς.

Ένα... σουτ πριν το stardom

Το 2013, όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το Μιλγουόκι, προσεγγίσαμε με συστολή όχι μόνο τους αντιπάλους, αλλά ακόμα και τα στελέχη των Μπακς για να καταθέσουν την άποψη τους γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τους "απέναντι", γιατί δεν ξέραμε αν τον γνωρίζουν και τους "δικούς" του ανθρώπους στους Μπακς, διότι είχαμε αμφιβολία, αν θα ήθελαν να μιλήσουν για έναν 19χρονο ρούκι που δεν έκανε τίποτα σπουδαίο στην χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ.

Τρία χρόνια μετά, ο "Greek Freak" έχει αναγκάσει, φίλους και "εχθρούς" να σχολιάζουν επί καθημερινής βάσης τα κατορθώματα του και να υποκλίνονται στο πηγαίο ταλέντο του. Σε αυτή την φάση, όμως, σημασία δεν έχουν τα κολακευτικά σχόλια για τις ικανότητες του, αλλά οι παρατηρήσεις ορισμένων αστέρων του ΝΒΑ, για τα "κακώς κείμενα" του παιχνιδιού του. Κι αυτό διότι, ο Γιάννης έχει ήδη καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας παίκτης υψηλού επιπέδου και χρειάζεται μερικές βελτιώσεις, για να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, να μπει στην κατηγορία των αστέρων...

Σωστός ο Ντουράντ

"Όταν ο Γιάννης αρχίσει να σκοράρει από την περιφέρεια, τότε θα είναι μεγάλο πρόβλημα", ανέφερε ο Κέβιν Ντουράντ, λίγο μετά το τρίτο εφετινό τριπλ νταμπλ του Γιάννη, τα ξημερώματα της Δευτέρας (7/3) στο παιχνίδι με τους Θάντερ. Ο KD ήταν right to the point, όπως θα έλεγαν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αφού πλέον όλοι ΟΙ αντίπαλοι των Μπακς, παίζουν σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου τον Έλληνα φόργουορντ.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μάικ Ντανλίβι τον αντιμετώπιζε στον αγώνα της Τρίτης (8/3) στο United Center. Ο πολύπειρος φόργουορντ δεν έχει ούτε τα μισά αθλητικά προσόντα, αλλά πολύ έξυπνα του έδινε χώρο να σουτάρει και ακολούθως τον άφηνε να πάρει τη baseline, όπου τον περίμενε ο Πάου Γκασόλ. Στην πρώτη προσπάθεια του Γιάννη, ο Ισπανός τον φιλοδώρησε με ένα μπλοκ... πρώτου χρόνου με τα δύο χέρια, όπως μπορείτε να δείτε στο 15ο δευτερόλεπτου αυτού του βίντεο.

To ποσοστό του στα τρίποντα από αποκαρδιωτικό που ήταν πέρσι (15,7%), έχει γίνει απλά κακό (21,9%) και το γεγονός αυτό, μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του στο μισό γήπεδο.

Το "ευαγγέλιο" λέει την αλήθεια

Το σύγχρονο (ηλεκτρονικό) "ευαγγέλιο" του μπάσκετ παγκοσμίως, είναι το synergy, καθώς συνδυάζει την στατιστική με την (επιλεγμένη) εικόνα και με ένα απλό "κλικ", οποιοσδήποτε μπορεί να έχει σε χρόνο μηδέν την σκιαγράφηση ενός παίκτη στο παρκέ. Αν ανατρέξει, λοιπόν, κανείς σε αυτό, αντιλαμβάνεται την πολύ μεγάλη διαφορά στην επιτυχημένη δράση του Αντετοκούνμπο, όταν βρίσκεται σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και όταν περιορίζεται σε οργανωμένες επιθέσεις.

Στο transition, η αποτελεσματικότητα του φθάνει το 83%, νούμερο το οποίο είναι εξόχως εντυπωσιακό, αν αναλογισθεί κανείς πως ο συγκεκριμένος μπασκετμπολίστας έχει φθάσει πλέον τα 213 εκατοστά και δεν είναι απλά ένας finisher, αλλά ένας point forward που παίρνει το ριμπάουντ, κατεβάζει την μπάλα στην επίθεση και την... εναποθέτει στο αντίπαλο καλάθι. Η αξιολόγηση για την ικανότητα του στο γρήγορο παιχνίδι, γράφει "excellent", δηλαδή εξαιρετική.

Κάτω του μετρίου

Αντίθετα σε δύο κατηγορίες παιχνιδιού μισού γηπέδου, ο Αντετοκούνμπο χαρακτηρίζεται κάτω του μετρίου (below average). Στα spot up (στατικά) σουτ, η αποτελεσματικότητα του είναι μόλις στο 20%, ενώ σε φάσεις που παίρνει την μπάλα από σκριν (off screen) το ποσοστό του είναι ακριβώς ίδιο.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες στις οποίες μπορεί να γίνει καλύτερος, όπως για παράδειγμα στις κινήσεις με πλάτη στο καλάθι, όπου έχει 35% και χαρακτηρίζεται μέτριος (average).

Το μεγάλο του πρόβλημα, όμως, είναι το περιφερειακό σουτ, γιατί δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να τον περιορίσουν με έναν σχετικά εύκολο τρόπο, την στιγμή που σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια, ο Γιάννης με τον μοναδικό του συνδυασμό ύψους, ταχύτητας και πλαστικότητας, τους δημιουργεί άλυτους γρίφους.

Συνεπώς, τόσο ο ίδιος, όσο και οι αμέτρητοι Έλληνες που είναι περήφανοι για την παρουσία του στο ΝΒΑ, δεν πρέπει να στέκονται στα καλά λόγια που λέγονται γι’ αυτόν. Ο Αντετοκούνμπο έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας σούπερ-σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς και τα αυτιά του πρέπει να "ερεθίζονται" μόνο από τις επισημάνσεις κορυφαίων παικτών του κόσμου, όπως ο Κέβιν Ντουράντ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εντυπωσιακό κάρφωμα του Αντετοκούνμπο

Ήττα στο Σικάγο για Μπακς, double-double ο Αντετοκούνμπο

"Όργια" Αντετοκούνμπο: ΤΡΙΠΛΗ συμμετοχή στο TOP-10

Έκανε triple double ο Αντετοκούνμπο! Τα έσπασαν και συνετρίβησαν οι Γουόριορς

News 24/7

24MEDIA NETWORK