Ντουράντ: Ρίψασπις ή πραγματιστής;

Ο Ρήγας Δάρδαλης γράφει για τον Κέβιν Ντουράντ που "λιθοβολείται" για την απόφαση του να εγκαταλείψει τους Θάντερ για χάρη των Ουόριορς, αλλά το παρασκήνιο στην πρώην ομάδα του είναι τόσο ζοφερό που την δικαιολογεί.

Ντουράντ: Ρίψασπις ή πραγματιστής;
2016 GETTY IMAGES

Η επιλογή του να δημιουργήσει μια super team στους Ουόριορς, τον έκανε το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στο παγκόσμιο μπάσκετ από την εποχή της decision του Λε Μπρον Τζέιμς. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επέλεξε τον εύκολο δρόμο για να φορέσει το ακριβοθώρητο δακτυλίδι και το πλήθος των επικριτών του έγινε ακόμα μεγαλύτερο από την στιγμή που ο Ράσελ Ουέστμπρουκ επέκτεινε το δικό του συμβόλαιο με την Οκλαχόμα.

Στην σημερινή εποχή της εύκολης και αβίαστης κριτικής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ακόμα κι ένας δάσκαλος δημοτικού μπορεί να καταθέσει την άποψη του και να ακουστεί παγκοσμίως, ο KD παρουσιάζεται ως ρίψασπις. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΜΠΡΟΝ

Πρώτα απ’ όλα, ας κάνουμε τον διαχωρισμό με τον Λε Μπρον. Ο King James είχε (και έχει) μετατρέψει τους Καβαλίερς, σε προσωπικό του "τσιφλίκι", καθώς έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις και οι άνθρωποι του "περιβάλλοντος" του, σουλατσάρουν ανενόχλητοι εντός των τειχών της ομάδας. Το 2010, πήγε στο Μαϊάμι, βλέποντας πως δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει το δακτυλίδι με τους Καβς και ο χειρισμός της "μετακόμισης" του ήταν ο χειρότερος δυνατός. Αφού πήρε τα δύο πρωταθλήματα και αντιλήφθηκε ότι ο Πατ Ράιλι και ο Έρικ Σποέλστρα αρνούνταν να του δώσουν τα "κλειδιά" της ομάδας επέστρεψε στο Κλίβελαντ, αφού πρώτα υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη τους Νταν Γκίλμπερτ να του ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος του προσβλητική δημόσια επιστολή του 2010 και να του καταστήσει σαφές ότι (επί της ουσίας) αυτός θα είναι το αφεντικό.

Από την πλευρά του, ο Ντουράντ δίχως να έχει κανέναν προηγούμενο δεσμό με την Οκλαχόμα, έγινε μέλος της κοινωνίας της, επιτελώντας σημαντικό έργο εκτός των παρκέ και ουδέποτε συγκινήθηκε από τις "σειρήνες" της γενέτειρας του Ουάσινγκτον. Την τελευταία διετία οι Ουίζαρντς προσέλαβαν στο επιτελείο τους, τον Ντέιβιντ Μάντκινς προπονητή του χαρισματικού σκόρερ στο γυμνάσιο, τον Σκοτ Μπρουκς με τον οποίο πήγαν μαζί στους τελικούς του 2012 και δημιούργησαν τον απαραίτητο χώρο στο σάλαρι-καπ για να του προσφέρουν μάξιμουμ συμβόλαιο. Η κατάληξη όλων αυτών; Ο Ντουράντ ούτε καν δέχθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους πρωτευουσιάνους.

ΟΙ "ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ" ΣΤΟΝ JAY-Z

Κι αν αυτή η "χυλόπιτα" φαντάζει εύκολη, οι δύο που έριξε στις ομάδες της Νέας Υόρκης ήταν ασύγκριτα πιο δύσκολες. Κι αυτό διότι, ο 28χρονος φόργουορντ, είπε "όχι" σε ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Αμερικανικής showbusiness, τον ράπερ Jay Z, o οποίος εδώ και τρία χρόνια μέσω του πρακτορείου Roc Nation, είναι ο ατζέντης του. Ο Jay Z είχε προγραμματίσει δύο ραντεβού με τους Νικς και τους Νετς, αλλά ο "πελάτης" του δεν ήθελε ούτε να ακούσει… Θα πει κανείς ότι με την ομάδα του Μπρούκλιν (στην οποία ο Jay Z εξακολουθεί να έχει λόγο, έστω κι αν έχει πουλήσει τις μετοχές του από την στιγμή που έγινε μέλος της Roc Nation) δεν θα είχε την παραμικρή τύχη για τον τίτλο και αυτό είναι αληθές.

Αν εντασσόταν, όμως, στους Νικς, αυτόματα θα τους μετέτρεπε σε διεκδικητές στην αδύναμη Ανατολική περιφέρεια και συνάμα, θα… εκτόξευε το προσωπικό του εισόδημα. Οι συμφωνίες που θα του εξασφάλιζε ο Jayz θα μπορούσαν να τον φέρουν στο Νο1 των πιο ακριβοπληρωμένων μπασκετμπολιστών, πλην όμως η συγκεκριμένη προοπτική ουδόλως τον απασχόλησε.

Ο Ντουράντ έκανε την επιλογή του με αποκλειστικό κριτήριο να φθάσει άμεσα στην κατάκτηση του τίτλου.

Κι εδώ έρχεται ο πιο ισχυρός αντίλογος που αναφέρει ότι θα μπορούσε να το πράξει με τους Θάντερ. Ωραία, λοιπόν, ας εξετάσουμε τα δεδομένα…

Οι προβληματικοί συμπαίκτες

Ο Ντουράντ είδε στους τελικούς του 2012 τον Τζέιμς Χάρντεν αντί να παίζει για να πάρει το πρωτάθλημα, να είναι μονίμως δυσαρεστημένος για τον μικρό αριθμό προσπαθειών που είχε. Αν δεν ήταν ο Κέντρικ Πέρκινς, τα αποδυτήρια των Θάντερ θα είχαν τιναχθεί στον αέρα… Μερικούς μήνες αργότερα τον είδε να φεύγει για το Χιούστον, καθώς ο ιδιοκτήτης της ομάδας, δεν ήθελε να του δώσει το μάξιμουμ συμβόλαιο και να πληρώσει τον φόρο πολυτελείας, ενώ παράλληλα "εσωτερικά" είχε παρθεί η απόφαση, να προωθηθεί ως τρίτος αστέρας, ο πολύ πιο προσγειωμένος Σέρτζ Ιμπάκα.

Ο Κονγκολέζος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στην επέκταση των 48 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά την περσινή σεζόν κι αυτός "κλότσησε". Βλέποντας ότι ο Ουέστμπρουκ, αξιοποιεί κυρίως τον… εαυτό του και κατά δεύτερο λόγο τον Ντουράντ, με όλη την ευγένεια και την καλοσύνη που (ειλικρινώς) τον διακρίνουν δήλωσε δημόσια ότι δεν γίνεται να κάθεται σε μια γωνία και να περιμένει, πότε θα περισσέψει κανένα σουτ γι’ αυτόν.

Την ίδια στιγμή, ο KD παρατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια, πως η ομάδα του αδυνατούσε να συγκινήσει παίκτες από το πάνω ράφι. Το καλοκαίρι του 2015, ο GM Σαμ Πρέστι για να του δείξει πως θέλει να τον πλαισιώσει με ποιοτικούς συμπαίκτες που θα τον βοηθούσαν να φθάσει στην κορυφή, προχώρησε σε μια κίνηση, που πιθανότατα καμία άλλη ομάδα του ΝΒΑ, δεν θα έκανε. "Μάτσαρε" την ανώτατη προσφορά των Μπλέιζερς στον Ενές Καντέρ και κράτησε τον Τούρκο, δίνοντας του 18 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο! Έτσι ανέβηκε πάνω από το όριο του σάλαρι-καπ για έναν προικισμένο σκόρερ μεν, αλλά κάκιστο αμυντικό και προβληματικό χαρακτήρα. Για τον Καντέρ η μάλλον Γκιούλεν, θα γράψουμε περισσότερα εντός των ημερών…

Στην περιφέρεια, ο Ουέιτερς επίσης "κουβαλούσε" αρκετά "θέματα", τα οποία έγιναν ακόμα πιο έντονα, όταν πέρσι δολοφονήθηκε ο αδελφός του, ενώ στην θέση "5", ο Νεοζηλανδός Στίβεν Άνταμς έκανε καλά την δουλειά του, αλλά δεν ήταν τίποτε περισσότερo από ένας χρήσιμος ρολίστας, με… ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Με όλα αυτά, θέλουμε να τονίσουμε πως ο Ντουράντ ήταν πλαισιωμένος από συμπαίκτες, που κουβαλούσαν όλων των ειδών τα "κουσούρια", την στιγμή που αυτός αποτελεί πρότυπο εντός κι εκτός παρκέ.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ

Ο μοναδικός που ήταν στο δικό του επίπεδο, ήταν ο Ράσελ Ουέστμπρουκ. Σε αντίθεση με ότι λέγεται, η σχέση τους ήταν καλή, αλλά δεν έφθασε ποτέ στο επίπεδο του Τζόρνταν με τον Πίπεν, ή για να "πιάσουμε" τη σύγχρονη εποχή, του Κάρι με τον Τόμπσον.

Ο Ουέστμπρουκ είναι ένας τεράστιος μαχητής που θα αφήσει και την τελευταία ικμάδα της εξωπραγματικής ενέργειας του στο παρκέ, πλην όμως είναι απόμακρος εκτός των τεσσάρων γραμμών. Είναι παντρεμένος με την κοπέλα του από το γυμνάσιο, περνάει πολλή ώρα με τους γονείς του και τον ελεύθερο του χρόνο τον αξιοποιεί ως fashion icon!

Εντός του παρκέ, όταν το 2015 ο KD τραυματίσθηκε, έκανε όργια, τελειώνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ, στην τέταρτη θέση των πασέρ και στην δεύτερη των "κλεφτών". Πόσο καλύτερη έκανε την ομάδα του; Οι Θάντερ για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεχείς παρουσίες στην post season, έμειναν εκτός πλέι-οφ.

Όπερ σημαίνει πως ο Ντουράντ, έπρεπε να βασισθεί σε έναν συμπαίκτη, με τον οποίο δεν "κολλούσαν" ως προσωπικότητες και την ίδια ώρα, αδυνατούσε να ανεβάσει επίπεδο τους υπόλοιπους.

Μέσα σ’ όλα, πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι η Οκλαχόμα θεωρείται για τα δεδομένα της Αμερικής, ένα… ήσυχο χωριουδάκι, ενώ το Σαν Φρανσίσκο μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της…

Στο τέλος της ημέρας, λοιπόν, ο κορυφαίος σκόρερ της σύγχρονης εποχής του ΝΒΑ, αποφάσισε από ιδεαλιστής να γίνει πραγματιστής. Αντί να παραμείνει σε μια "μάχη" που δείχνει εκ των προτέρων χαμένη, θα προσπαθήσει να κερδίσει τον "πόλεμο" του πρωταθλήματος, με πολύ πιο ισχυρά "όπλα". Εξακολουθείτε να τον αδικείτε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μενσά Μπονσού: "Έχασε" το κορμί, "πουλάει" τη φωνή

News 24/7

24MEDIA NETWORK