Λεπτά (συμμετοχής) δεν υπάρχουν, ρόλοι μπορούν να βρεθούν

Απέναντι στην Λαμποράλ, ο Σφαιρόπουλος "άνοιξε" το rotation του στους δέκα παίκτες και άπαντες ανταποκρίθηκαν θετικά, δείχνοντας ότι ακόμα και προϊούσης της σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει την ικανότητα να βρει την χημεία που θα τον οδηγήσει ψηλά. Του Ρήγα Δάρδαλη.

Λεπτά (συμμετοχής) δεν υπάρχουν, ρόλοι μπορούν να βρεθούν

Η νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα είναι σίγουρα σημαντική, μα ο τρόπος με την οποία την πήρε, ο Ολυμπιακός ενδεχομένως να είναι σημαντικότερος εν’ όψει των πέντε τελευταίων αγωνιστικών του ΤΟΡ-16. Το ρόστερ των "ερυθρόλευκων" έχει πλέον σχηματοποιηθεί και απέναντι στους Βάσκους, οι ρόλοι άρχισαν να γίνονται πιο διακριτοί ενώ το rotation "άνοιξε" στους 10 παίκτες.

Πιθανότατα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όπως και πολλοί προπονητές του κορυφαίου επιπέδου, θα ήθελε να χρησιμοποιεί λιγότερους, στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν. Για τους φετινούς "ερυθρόλευκους", όμως, αυτό (το σφιχτό rotation δηλαδή) φαντάζει αδύνατο, ένεκα των ατυχιών, αλλά και των ανορθογραφιών που κατόπιν σημειώθηκαν στο σχηματισμό του έμψυχου δυναμικού.

Θετικό, αλλά ανεπαρκές το πρώτο δείγμα γραφής

Με αντίπαλο την Λαμποράλ, δέκα στελέχη τους αγωνίσθηκαν από 13 έως 28 λεπτά και άπαντες πρόσφεραν στην επικράτηση. Το ιδανικό σενάριο για την ομάδα του Πειραιά, θα ήταν τα 15 λεπτά του Μιλουτίνοφ να τα πάρει ο Χακίμ Ουόρικ, ο οποίος ήταν θετικός στην βραχύβια παρουσία του στο παρκέ. Ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής με το Σίρακιους, έδειξε μια καλή διάθεση στο hedge out (που αποτελεί την αγαπημένη αντιμετώπιση των αντίπαλων PNR) και αν πιστοποιήσει στα επόμενα ματς ότι μπορεί να το κάνει με συνέπεια, τότε θα "κλέψει" τον χρόνο του νεαρού Σέρβου, για τον οποίο η φετινή σεζόν χρησιμεύει σαν "φροντιστήριο". Ακόμα, ωστόσο, δεν μπορούν να κατατεθούν συμπεράσματα για τον Ουόρικ.

Ο "Παπ" και ο "Πάπι"

Αντίθετα είναι βέβαιο πως η προσθήκη του Κώστα Παπανικολάου, έστω κι αν "μπουκώνει" την θέση "3", θα δώσει πολλές λύσεις. Ο Έλληνας φόργουορντ ξεκάθαρα βρίσκεται στην χειρότερη φυσική κατάσταση της καριέρας του. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και συνάμα μεταδίδει στην εξέδρα, αποτελεί σημαντικό "συν" για τους Πειραιώτες. Όταν ο "Παπ" καλύψει το χαμένο έδαφος και ανακτήσει την αθλητική του ικανότητα, τότε θα προσφέρει ακόμα περισσότερα κι ενδεχομένως ο Σφαιρόπουλος να τον χρησιμοποιήσει και στο "4", όπως έκανε ο (φίλος του) προπονητής των Νάγκετς Μάικ Μαλόουν.

Στο ματς της Παρασκευής (4/3), ο τεχνικός του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε σαν πάουερ φόργουορντ τον Παπαπέτρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θαυμάσια. Όποτε αυτό έχει συμβεί την φετινή σεζόν, τα αποτελέσματα είναι θετικά για τον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το "διπλό" μέσα στην Πόλη επί της Εφές στην πρώτη φάση...

Σίγουρα ο "Πάπι" (όπως ήταν το παρατσούκλι του στο πανεπιστήμιο του Τέξας) θα ήθελε να παίζει στο "3", όπου μπορεί να ποστάρει με (σωματικό) πλεονέκτημα οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά ίσως τελικά να μην χάνει και πολλά. Κάποιες φορές που παίζει με πλάτη δεν είναι τόσο αποτελεσματικός και για να καταλάβετε τι εννοούμε, θυμηθείτε το κλέψιμο που του έκανε ο Κοσέρ στην δεύτερη περίοδο, όταν πήρε την μπάλα εκεί που έπρεπε στο δεξί μπλοκ.

Ο 22χρονος φόργουορντ πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που έχει και να συνεχίζει να παίζει με αυτοπεποίθηση. Έτσι θα βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά κυρίως την ομάδα του...

Τα Αμερικανικά παραδείγματα...

Παράδειγμα γι’ αυτόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Ντι Τζέι Στρόμπερι. Αμφότεροι αμφισβητήθηκαν έντονα στο ξεκίνημα της περιόδου, αλλά όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύουν την χρησιμότητα τους. Η άμυνα πάνω στην μπάλα του Χάκετ είναι εκπληκτική και συνολικά η αμυντική του αυταπάρνηση, αποτελεί έμπνευση ακόμα και για τον κόσμο, που έσπευσε να τον αποθεώσει. Δίπλα του ο Στρόμπερι έβγαλε τρομερή ενέργεια στην δεύτερη περίοδο, στην διάρκεια της οποίας οι "ερυθρόλευκοι" πέτυχαν το 16-0 που τους έκανε να μην κοιτάξουν ξανά πίσω, ως το τέλος της αναμέτρησης.

Θαυμάσια ήταν η παρουσία και του Ντάριους Όντομ, ο οποίος για πρώτη φορά έδειξε ότι μπορεί να είναι... οικονομικά αποτελεσματικός. Ως τώρα στην καριέρα του έχει συνηθίσει να παίρνει πολλές προσπάθειες ως βασικό στέλεχος και η "μετατροπή" του σε "ρεζέρβα" που θα φέρνει την λεγόμενη instant offense (άμεση παραγωγικότητα) δεν είναι εύκολο πράγμα.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Ωστόσο ο Όντομ και όλοι οι συμπαίκτες του, έδειξαν πως ακόμα και μεσούσης της περιόδου, έχουν την ικανότητα να βρουν τους ρόλους που τους ταιριάζουν. Ο αγώνας με την Λαμποράλ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αντεπίθεσης, για δύο λόγους: Πρώτον διότι όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν, έβαλαν το λιθαράκι τους στην επιτυχία, παραμερίζοντας τον εγωισμό τους. Κατόπιν, γιατί οι Πειραιώτες παρουσίασαν τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια. Δυνατή άμυνα, που μεταφράστηκε σε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό, ενέργεια και στις δύο άκρες του παρκέ και μεγάλη συγκέντρωση. Η αναλογία των 23 ασίστ και των 9 λαθών (2,6 προς 1) είναι ιδανική σε αυτό το επίπεδο.

ΥΓ: Αγραβάνης και Αθηναίου είναι λογικό να έχουν μείνει εκτός rotation. Ο πρώτος πρέπει να μάθει από την φετινή σεζόν, διότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και ως το τέλος της περιόδου, να πολλαπλασιάσει τον ζήλο του για δουλειά. Όπως έκανε πριν από πολλά χρόνια όταν στον Πανιώνιο δεν τον πίστεψαν, ο Αθηναίου και πλέον είναι ένας παίκτης που αξίζει να βρίσκεται σε μια ομάδα της Ευρωλίγκας.

ΥΓ2: Πρίντεζης, Σπανούλης και Μάντζαρης δεν χρήζουν ανάλυσης. Είναι απλά οι ηγέτες του Ολυμπιακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τάσος Μαγουλάς: Η μεγάλη επιστροφή του Ολυμπιακού

Σωτήρης Γεωργίου: Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που ξέρει

News 24/7

24MEDIA NETWORK