Η ώρα των προσωπικοτήτων

Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί σε ειδικό βάρος της Λαμποράλ και στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας τα "βαριά όπλα" του θα πρέπει να (ανά)δείξουν την αξία τους, ώστε να επιτευχθεί η υπέρβαση του Βερολίνου. Γράφει ο Ρήγας Δάρδαλης.

Η ώρα των προσωπικοτήτων

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, πλην όμως ήταν φανερό από την εξέλιξη του αγώνα με την Εφές, πως στον Παναθηναϊκό είχαν συμβιβασθεί με την ιδέα της κατάκτησης της τρίτης θέσης, με δεδομένο πως η Λοκομοτίβ Κουμπάν έχει δείξει την τρέχουσα σεζόν, πως διαθέτει την σοβαρότητα να μην ηττηθεί από την Νταρουσάφακα. Πλέον ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δεν έχει καμία σημασία, καθώς ήδη τα κουκιά μετρήθηκαν και μοιράσθηκαν. Οι "πράσινοι" θα κληθούν να κάνουν την υπέρβαση του φάιναλ-φορ απέναντι σε μια ομάδα που (ας μας επιτρέψει ο Γιάννης Μπουρούσης), αποτελεί τον πιο βολικό αντίπαλο. Προσέξτε όχι εύκολο, αλλά βολικό, λαμβάνοντας υπ’ όψη δύο πράγματα: Πρώτον τις μεταπτώσεις που έχει στην διάρκεια της περιόδου και δεύτερον πως η φανέλα της είναι "ελαφριά" σε σχέση με αυτή του "τριφυλλιού".

Ο πολυδιάστατος Μπουρούσης

Ο Μπουρούσης αποτελεί την μεγαλύτερη προσωπικότητα της και είναι βέβαιο ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να δείξει ότι η ομάδα του δεν πήρε τυχαία το πλεονέκτημα έδρας στους προημιτελικούς. Η εξουδετέρωση του θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους του Τζόρτζεβιτς, ο οποίος και στην Πόλη, επέμεινε στον Κούζμιτς και όχι στον Χάντερ. Όπως τονίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός μπορεί να του δώσει περισσότερα πράγματα στην άμυνα, όπως φάνηκε και χθες όταν (με μεγάλη καθυστέρηση) επιστρατεύτηκε λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, στο σημείο που ο Ντάνστον έμοιαζε με τον Κέβιν Γκαρνέτ στα νιάτα του. Βέβαια, στο εξάλεπτο που πήρε πρόλαβε να παίξει και στο "4", δίπλα στον Ραντούλιτσα, αλλά με αντίπαλο τον Ντέρικ Μπράουν φάνηκε ότι δεν είναι ανάλογα ικανός σε αυτή την θέση.

Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις σέντερ του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να περιορίσουν την δράση του Καρδιτσιώτη σέντερ των Βάσκων. Χάρη σε αυτόν, η Λαμποράλ είναι φέτος μια από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της Ευρωλίγκας στο low post, ενώ ανάλογα παραγωγική είναι και στα spot up (στατικά) σουτ, κατηγορία στην οποία επίσης ο 34χρονος διεθνής την βοηθάει. Ίσως, όμως, εκεί που κάνει την μεγαλύτερη διαφορά είναι στα PNR (πικ εν ρολ).

Τα δεδομένα των Πικ Εν Ρολ

Κι αυτό διότι όταν οι δημιουργοί της (κυρίως ο Άνταμς κι ακολούθως ο Τζέιμς) επιλέγουν να τελειώσουν μόνοι τους μετά από σκριν, το ποσοστό επιτυχίας της Λαμποράλ, είναι πολύ χαμηλό. Αντίθετα, όταν η μπάλα πηγαίνει στον παίκτη που ρολάρει (ο οποίος κατά βάση είναι ο Μπουρούσης), η αποτελεσματικότητα της αυξάνεται σημαντικά.

Στον αντίποδα, το σύνολο του Περάσοβιτς έχει αδυναμία στην αντιμετώπιση των PNR, ιδίως πάνω στους χειριστές της μπάλας. Με τον Καλάθη και τον Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός διαθέτει δύο από τους καλύτερους στην Ευρώπη, κάτι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί.

Για να ολοκληρώσουμε την αναφορά στα επιθετικά της "όπλα", ως ομάδα της Ισπανικής σχολής, αν και ο μοναδικός Ίβηρας που διαθέτει ο Αλμπέρτο Κορμπάτσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το στιλ, το καλύτερο της είναι το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Οι παίκτες του Περάσοβιτς προσπαθούν να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για αιφνιδιασμό και είναι χαρακτηριστικό πως η δεύτερη μεγαλύτερη "πηγή" πόντων τους, μετά τα στατικά σουτ, είναι στο transition.

Τα "πράσινα όπλα"

Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός έχει έρθει η ώρα να "εμπλουτίσει" λίγο περισσότερο το playbook του στην επίθεση. Τα ποσταρίσματα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς, όπως επίσης και οι καταστάσεις ένας εναντίον ενός για τον σπεσιαλίστα του είδους Έλιοτ Ουίλιαμς.

Στα πλέι-οφ, ο Νικ Καλάθης θα πρέπει να είναι έτοιμος να βάλει τα σουτ που θα του δώσει η Βασκική άμυνα και παράλληλα να αξιοποιήσει περισσότερο τον Τζέιμς Γκιστ. Χέινς και Φέλντιν θα πρέπει να είναι "οικονομικά" παραγωγικοί στον χρόνο που θα περισσέψει στην περιφέρεια και συνάμα ο Τζόρτζεβιτς, θα πρέπει να βρει τρόπο να συνδυάσει τον Παύλοβιτς με τον Γιάνκοβιτς στην θέση "3". Ο τελευταίος έδειξε στην Πόλη πως παρά τα σκαμπανεβάσματα του και τις ατυχίες, του παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη.

Σε γενικές γραμμές, οι "πράσινοι" υπερτερούν σε προσωπικότητες και ειδικό βάρος ως σύλλογος, απέναντι στην Λαμποράλ. Μένει να το πιστοποιήσουν εντός του παρκέ. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εφικτό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΟΛΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Με τη Μπασκόνια του Μπουρούση ο Παναθηναϊκός στα προημιτελικά
Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός 91-86
Αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός: Πρώτη φορά εκτός νοκ άουτ από το 2005

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK