Σέιν Χιλ: Hammer down

O Σέιν Χιλ έχασε εκατομμύρια δολάρια, έκανε γνωστούς ανθρώπους του μπάσκετ να στραφούν εναντίον του και εκδιώχθηκε από την ομάδα του, επειδή κατηγορήθηκε ότι στοιχημάτιζε σε παιχνίδια της. O Ρήγας Δάρδαλης γράφει για την άνοδο και την πτώση του πάλαι ποτέ τρομερού "μπόμπερ" που άφησε το στίγμα του (και) στo ελληνικό μπάσκετ.

Σέιν Χιλ: Hammer down

Όσο ήταν παίκτης ήξερε καλά να "πουλάει" τον εαυτό του. Το άσχημο (γι’ αυτόν αλλά και για πολλούς ακόμα), ήταν πως συνέχισε να το κάνει κι αφού κρέμασε τα παπούτσια του. Έτσι ο Σέιν Χιλ μέσα σε διάστημα ορισμένων ετών, έφθασε να χάσει εκατομμύρια δολάρια κι αρκετούς φίλους, που πλέον έχουν γίνει ορκισμένοι εχθροί του.

Το χειρότερο όλων είναι πως η φήμη του ισοπεδώθηκε πλήρως από την στιγμή που κατηγορήθηκε πως στοιχημάτιζε εναντίον της ομάδας, στην οποία ήταν προπονητής. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά, αλλά πλέον ελάχιστοι είναι αυτοί που τον πιστεύουν η τον στηρίζουν. Ο Αυστραλός που δεν φοβήθηκε ούτε τον Τσαρλς Μπάρκλει στην καριέρα του, περνάει την πιο δύσκολή φάση της ζωής του…

Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Τα προβλήματα του ξεκίνησαν πριν από μια πενταετία, όταν τα επιχειρηματικά "ανοίγματα" που είχε επιχειρήσει, "κατέρρευσαν" σαν χάρτινος πύργος. Ενώ ξεκίνησε καλά και φειδωλά, ανοίγοντας ένα κατάστημα εστίασης του franchise "Subway" (κάτι σαν το Ελληνικό Everest), στην συνέχεια επεκτάθηκε με ρυθμούς που (εν τέλει) δεν μπόρεσε να ελέγξει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έφθασε να έχει 30 καταστήματα εστίασης διαφόρων ειδών, να απασχολεί 360 υπαλλήλους και ο ετήσιος τζίρος του ομίλου επιχειρήσεων του να ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια δολάρια!

Στην θεωρία είχε κάνει μια τρομερή επιχειρηματική υπέρβαση, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι απλά είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του. Από το 2010 τα καταστήματα του, άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα κι ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2011 αναγκάστηκε να δηλώσει πτώχευση! Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, το χρέος προς τους πιστωτές του έφθανε τα 8,8 εκατομμύρια δολάρια (!), ενώ η σύζυγος του Τζένιφερ χρωστούσε άλλο ένα εκατομμύριο!

ΜΠΡΑΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΛΣΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

Ο "Hammer" (όπως ήταν το παρατσούκλι του) μετά την χρεωκοπία του, είχε δηλώσει πως αδυνατούσε να εξοφλήσει τους πιστωτές του, αλλά κάποιοι εξ’ αυτών δεν έδειξαν την διάθεση να του χαριστούν τόσο εύκολα. Κι αυτό διότι πέραν των μεγάλων ποσών που είχαν χάσει, ήταν άνθρωποι του μπάσκετ, με τους οποίους είχε οικοδομήσει πολύ ισχυρές σχέσεις.

Ο ένας ήταν ο συμπαίκτης του στην Εθνική Αυστραλίας Ματ Νίλσεν, τον οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Μαζί είχαν ανοίξει μια καφετέρια στο Κούινσλαντ και ο Νίλσεν είχε υπογράψει ένα πληρεξούσιο στον Χιλ, ο οποίος μπορούσε να ενεργεί για λογαριασμό του. Έτσι πήρε ένα δάνειο στο όνομα του, δεν το εξυπηρέτησε ποτέ και η τράπεζα στράφηκε νομικά εναντίον του Νίλσεν για να το εξασφαλίσει. Ως αποτέλεσμα, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, έκανε αγωγή στον Χιλ για να μπορέσει να αποδείξει ότι εν αγνοία του είχε μπει ως εγγυητής στο δάνειο για το Victoria Point Café.

Πολύ πιο έντονη ήταν η αντιδικία του με τον Μπρετ Μπράουν, τον νυν προπονητή των Φιλαδέλφια Σίξερς. Ως γνωστόν ο Μπράουν έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στην Αυστραλία και είχε συνεργαστεί με τον Χιλ τόσο στην Εθνική, όσο και σε συλλόγους. Μάλιστα το 2009 τον προσέλαβε βοηθό του στην Εθνική!

Οι δύο τους είχαν αναπτύξει οικογενειακή σχέση και ο Αμερικανός προπονητής μαζί με την γυναίκα του έφθασαν να επενδύσουν ένα εκατομμύριο δολάρια, στις επιχειρήσεις του άλλοτε παίκτη της Νήαρ Ηστ. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίσθηκε στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον του, αναφέροντας παράλληλα ότι ο Χιλ χρησιμοποίησε τα χρήματα που του έδωσε όχι για να τα επενδύσει στα επιχειρηματικά projects που είχαν συμφωνήσει, αλλά για να τα παίξει (και να τα χάσει) στο χρηματιστήριο, σε μετοχές υψηλού ρίσκου.

Ο Χιλ το αρνήθηκε κατηγορηματικά στο δικαστήριο, λέγοντας πως τα χρήματα που του είχε δώσει ο Μπράουν και η σύζυγος του Άννα, είχαν χρησιμοποιηθεί για τους συμφωνηθέντες σκοπούς.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Η ουσία είναι ότι όλα αυτά χάθηκαν μετά την αίτηση πτώχευσης του στο τέλος του 2011 και στην συνέχεια ο ξανθομάλλης "μπόμπερ" προσπάθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ως προπονητής, αλλά και ως τηλεοπτικός σχολιαστής. Από το σπίτι των τριών εκατομμυρίων δολαρίων στην Χρυσή Ακτή του Κούινσλαντ, μετακόμισε σε ένα απλό διαμέρισμα του Μπρισμπέιν, αλλά τουλάχιστον δεν έχασε την οικογένεια του, καθώς η σύζυγος και τα τρία παιδιά του παρέμειναν στο πλευρό του.

Μάλιστα η μεγάλη κόρη του Σίλα, έγινε παίκτρια του, όταν τον Μάρτιο του 2015, ο Σέιν υπέγραψε ως προπονητής τριετές συμβόλαιο με τις Σάουθιστ Κούινσλαντ Σταρς, που αγωνίζονται στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας.

Σέιν Χιλ: Hammer down

H θητεία του κράτησε πολύ λιγότερο, καθώς το Φεβρουάριο του 2016, οι Σταρς λόγω οικονομικών προβλημάτων, δήλωσαν αδυναμία παραμονής στο WNBL. Μετά από μερικές μέρες, ωστόσο, βρέθηκαν σπόνσορες που κράτησαν ζωντανή την ομάδα, αλλά έθεσαν ως απαράβατο όρο πως ο Χιλ θα έφευγε από το πόστο του.

Κι αυτό διότι στο διάστημα που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία των Σταρς, κατηγορήθηκε ότι στοιχημάτισε σε δύο παιχνίδια τους. Οι εταιρίες, λοιπόν, που ανέλαβαν να τις σώσουν, κατέστησαν σαφές πως για να υλοποιήσουν την δέσμευση τους, θα πρέπει ο Χιλ να διακόψει κάθε σχέση με τον σύλλογο.

Συνεπώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, δηλώνοντας παράλληλα πως ουδέποτε στοιχημάτισε σε αγώνα της ομάδας του.

Έτσι από τον Μάρτιο έμεινε μόνο να σχολιάζει για το τηλεοπτικό δίκτυο FOX της Αυστραλίας τους αγώνες του πρωταθλήματος ανδρών (NBL), αλλά και της Εθνικής Αυστραλίας.

Το 2014 είχε ταξιδέψει για τον ίδιο σκοπό στην Ισπανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο και όταν τον συναντήσαμε, είχε πολλά να θυμηθεί για την θητεία του στην Καισαριανή και φυσικά να αναπολήσει τις χαλαρές στιγμές του, παρέα με έναν φραπέ και μια μπουγάτσα.

Δύο χρόνια μετά, είναι άγνωστο αν μπορεί να χαρεί έναν απλό καφέ στην πατρίδα του…

News 24/7

24MEDIA NETWORK